ביחידה למיקרוכירורגיה מבצעים את כל הניתוחים השחזוריים בהם נדרש חיבור של כלי דם ועצבים, הן ניתוחים דחופים והן ניתוחים אלקטיביים.
מיקרוכירורגיה היא שיטה ניתוחית המאפשרת העברה של רקמות (עור, שריר, עצם) ממקום מרוחק בגוף על מנת לשחזר או לשמר איבר הנמצא בסכנה. הרקמה אותה מעבירים נקראת "מתלה חופשי" (Free Flap) והיא מוצאת בשיטה מיוחדת שפותחה לשם כך, מאזור אחר בגוף על כלי הדם המזינים אותה. לאחר ניתוק המתלה הוא מועבר לאזור המשוחזר וחידוש זרימת הדם נעשה על ידי השקת כלי הדם. בשל קוטרם הנמוך של כלי הדם (לעיתים פחות ממילימטר) פותח מכשור מיוחד הכולל: מיקרוסקופ ניתוחי בעל הגדלה גבוהה, משקפי הגדלה, מכשור ניתוחי עדין וחוטים מיוחדים המשמשים לתפירת כלי הדם בעובי של כ- 18 מיקרון, דקים בהרבה משערת אדם. על מנת לבצע ניתוחים מורכבים אלו יש צורך בהכשרה ארוכה של המנתחים והתמחות מיוחדת במיקרוכירורגיה.
מתי משתמשים במיקרוכירורגיה?
מדובר בשיטה הניתוחית המתקדמת ביותר בכירורגיה פלסטית, משתמשים בה בעיקר במצבים בהם לא ניתן לבצע את השחזור תוך שימוש ברקמות המצויות בקרבת מקום לחסר, או כאשר שחזור שכזה יתן תוצאה נחותה אסתטית ו/או פונקציונאלית ממתלה חופשי. ההתוויות לשחזור רבות ומגוונות וכוללות שיחזור בניתוחים אונקולוגיים לכריתת גידולים, טיפול בפציעות כתוצאה מתאונות, פעולות איבה או מלחמה, טיפול במומים מולדים וטיפול בתוצאות מאוחרות של פציעות, כגון: זיהום עצם כרוני, צלקות של כוויות ואפילו שיפור אסטטי.
היחידה למיקרוכירורגיה פועלת במרכז הרפואי תל-אביב משנת 1998. מאז נותחו על ידי הצוות שלנו למעלה מ-1000 חולים בשיטה זו. שיעור ההצלחה גבוהה ומקביל למדווח בספרות הרפואית העולמית (95-98%).
ישנם שלושה סוגים עיקריים של ניתוחים מיקרוכירורגים:
1. העברה של מתלים חופשיים (Free tissue transfer).
2. חיבור מחדש אל איברים שנקטעו .(Replantation).
3. השתלה של איברים מתורם (Transplantation).
מרבית הניתוחים המיקרוכירורגים מבוצעים בשיתוף פעולה עם מחלקות נוספות במרכז הרפואי:
- המערך לאף אוזן וגרון – ניתוחי ראש-צוואר, פה ולסתות - הניתוחים המיקרוכיורגיים בשיתוף המערך לאף, אוזן וגרון- ניתוחי ראש -צוואר, פה ולסתות מיועדים למטופלים הזקוקים לשחזור מורכב באזור הראש והצוואר לאחר כריתה של גידול או פציעה. שחזורים מורכבים באזור הראש והצוואר מחייבים התייחסות מיוחדת בשל מבנים אנטומיים חשובים המרוכזים בצפיפות רבה יחסית באזור גוף זה. מבנים חיוניים אלה כמו הלסתות, עצמות הפנים והגולגולת, וכן לשון, לוע וושט, מהווים אתגר שחזורי לצורך שימור תפקוד ואסתטיקה גם יחד.
- תיאום וקבלת החלטות לגבי חולי ראש צוואר אונקולוגים מתבצע ישירות מול האונקולוגים ורדיותראפיסטים, תוך שימוש נרחב בצוותים הפרה רפואיים: היחידה לתזונה ודיאטה, מכון פיזיותרפיה וריפוי בדיבור.
- מחלקת עיניים, אוקולוספלסטיקה – מתן מענה לשחזורים מורכבים המערבים את אזור העפעפיים.
- החטיבה האורתופדית והמחלקה הארצית הארצית לאורתופדיה אונקולוגית - במסגרת היחידה למיקרוכירורגיה מטפלים במגוון מצבים בהם ניתן לשמר גפה פגועה ולאפשר את תפקודה התקין, באמצעות טיפולים מתקדמים. בין היתר, עוסק השירות בטיפול בחולים עם פציעות גפיים כתוצאה מטראומה; שחזורים לאחר כריתת גידולי עצם ורקמות רכות ועוד.
- השיטות המיקרוכירורגיות תרמו רבות לתחום הניתוחים לשימור הגפה. באמצעות העברת מתלים חופשיים (Free Flaps) ניתן להשלים מקטעים בהם יש חסר של עצם או רקמה רכה. עד לשנות ה- 70, הטיפול המקובל בגידולים ממאירים בגפיים היה קטיעת הגפה. אולם, לאור כימותרפיה יעילה יותר והתפתחות ענף המיקרוכירורגיה, ניתן כיום לבצע ניתוחים לשימור גפה, תוך הקפדה על העקרונות האונקולוגיים. שימוש נפוץ נוסף בשיטות מיקרוכירורגיות הוא העברה של רקמות רכות לצורך כיסוי פצעים או שברים פתוחים, באזורים בגפיים בהם אין אפשרות להשתמש ברקמות מקומיות, כגון בחלק המרוחק של השוק.
- אגף דימות - שיטות ההדמיה המתקדמות ביותר (CT, אנגיו ואנגיוגרפיה) מאפשרות לצוות הרפואי לקבל מידע מוקדם לגבי מיקום וזמינות כלי הדם באזור הניתוח המתוכנן.