קטרקט

ירוד ראייה

קטרקט עושים באיכילוב מ-3 סיבות טובות

) זמינות תורים גבוהה וזמני המתנה קצרים 2) הרופאים המובילים בתחום 3) המכשור המתקדם בעולם. מה צריך לעשות? להביא הפניה מהרופא.ה וטופס 17 מקופת החולים
לקביעת תור לקטרקט

​קטרקט (או בעברית: ירוד) מתבטא בעכירות של העדשה הטבעית בעין. עכירות זו יכולה לגרום לירידה בחדות הראייה או באיכותה (סנוור, טשטוש).
הגורם העיקרי להיווצרות קטרקט הוא ההזדקנות הטבעית של העדשה. גורמים נוספים עשויים להיות חבלה לעין, מחלת עיניים מולדת או נרכשת (כגון דלקת פנימית של העין) ותרופות (בעיקר סטרואידים).

הכל על קטרקט באיכילוב

בשלבים הראשוניים, קטרקט עשוי להתבטא בשינוי במספר המשקפיים בלבד. בהמשך, תיתכן ירידה בראייה שלא ניתנת לטיפול ע"י משקפיים. כיום, אין דרך למנוע או לטפל בקטרקט באמצעות תרופות והאפשרות היחידה לטיפול בקטרקט היא באמצעות הסרתו בניתוח. ההחלטה על ביצוע הניתוח נעשית ע"ל-ידי רופא העיניים, בשיתוף עם המטופל ונקבעת על-פי מידת ההפרעה של הקטרקט לראייה וגורמי הסיכון השונים.

ניתוח קטרקט הוא מהמוצלחים ברפואה והניתוח השכיח ביותר המבוצע כיום בתחום. במסגרת הניתוח, מוציאים את העדשה העכורה מהעין ומחליפים אותה בעדשה מלאכותית שקופה. העדשה המושתלת אינה נראית מבחוץ, אינה מורגשת על-ידי המנותח ואינה גורמת לתהליך דלקתי בעין.
לרוב, מתבצע הניתוח בהרדמה מקומית על-ידי טיפות או זריקה, כאשר המטופל נשאר ער במהלך הניתוח, שומע את המתרחש, מרגיש את הניתוח, אך לא חש בכאבים. ברוב המקרים אין צורך באשפוז ללילה - הניתוח מתבצע באופן אמבולטורי והמטופל חוזר הביתה.
ישנן טכניקות שונות לביצוע הניתוח. ברוב המקרים נעשה שימוש בטכניקת הפקואמולסיפיקציה, שבה העדשה מוצאת מהעין דרך חתך קטן, באמצעות מכשיר המשתמש באנרגיה בתדר אולטרהסוני לכתישת העדשה ושאיבתה מהעין. במקרים אלה משתילים עדשה מתקפלת דרך החתך הקטן ובדרך כלל אין צורך בתפרים לסגירת החתך הניתוחי.
בשנים האחרונות פותחו עדשות מיוחדות (פרימיום) המושתלות בעין בניתוח קטרקט ומפחיתות את התלות במשקפיים: עדשות מולטיפוקליות- מאפשרות ראייה חדה לקרוב ולרחוק בו זמנית ומאפשרות להפחית את הצורך במשקפיים אחרי הניתוח. ועדשות טוריות (עדשות המתקנות צילינדר) המאפשרות ראייה חדה ללא משקפיים גם למטופלים הסובלים מאסטיגמציה.

ניתוח קטרקט במקרה של השתלת עדשות מיוחדות זהה לניתוח קטרקט רגיל כאשר ההבדל היחיד הוא שבסיום הניתוח במקום עדשה סטדרטית מושתלת עדשה מיוחדת בהתאם לצרכי ודרישות המטופל. בכדי לקבל תוצאות טובות אחרי הניתוח יש צורך לבצע מדידות מדוייקות כדי לבדוק אם המטופל אכן מתאים לסוג זה של ניתוח ובמידה ויש התאמה למצוא את סוג ומספר העדשה האופטימלית כדי לקבל את התוצאות הטובות ביותר.

החל מ 2024, נכנס לתפקיד מכשיר לייזר מתקדם לביצוע ניתוחי קטרקט. השימוש בלייזר מאפשר ביצוע אוטומטי ומדויק בחלק ניכר ממהלך הניתוח. הדבר מקל על המנתח במהלך ביצוע הניתוח, משפר את רמת הדיוק ומקטין את כמות האנרגיה הדרושה בפירוק העדשה.

סיכויי ההצלחה בניתוח קטרקט הם מצויינים ועומדים היום על כ-95%-98%. עם זאת, כמו בכל ניתוח, גם בניתוח זה יתכנו סיבוכים, כאשר ברוב המקרים ניתן לטפל בסיבוך והראיה הסופית הינה טובה.
הסיבוכים האפשריים הם: זיהום תוך-עיני לאחר הניתוח, פגיעה בשקיפות הקרנית, דימום, התפתחות קרעים והפרדות רשתית, מיקום לא תקין של העדשה המושתלת ועוד.
ב-30%-10% מהמקרים, לאחר מספר חודשים מיום ביצוע הניתוח, מופיעה עכירות בקופסית העדשה הגורמת לירידה בראייה. הטיפול במצב זה הינו פשוט ונטול כאבים - באמצעות לייזר מנקים את השכבה העכורה ומחזירים את הראייה לקדמותה (הטיפול מבוצע במרפאה). במידה שקיימת מחלה עינית בנוסף לקטרקט, כגון: גלאוקומה, ניוון מרכז הראייה או סכרת, הרי שלעיתים גם לאחר ניתוח מושלם השיפור בראייה יהיה חלקי בלבד.

  • לרוב, אין צורך בשינוי או הפסקת התרופות הרגילות שהמטופל נוטל (תרופות ללחץ דם, וכד') לפני הניתוח וניתן לקחת את התרופות עם מעט מים בבוקר הניתוח.
  • נדרש צום של 4 שעות לפני הניתוח. למעט תרופות לסוכר. עד שעתיים פני הניתוח ניתן לשתות מים. ביום הניתוח יש לקחת את כל התרופות שנוטלים באופן סדיר עם מעט מים. יש להקפיד לקחת כדורים לטיפול בלחץ דם עם מעט מים במידה שנוטלים באופן סדיר.
  • מטופלים בקומדין יכולים להמשיך לקחת את התרופה כרגיל, אולם יש לבצע בדיקת INR לפני הניתוח וליידע את הרופא על נטילת התרופה.

  • הקבלה מתבצעת במשרד הנמצצא בכניסה למחלקת עיניים - מגדל אשפוז אריסון קומה 11.
  • יש להביא: תעודת זהות, בדיקות דם: ספירת דם, אוריאה בדם, גלוקוז בדם, שקיעת דם, אלקטרוליטין בדם, תפקודי כליה וכימיה של הדם.
    אק"ג, סיכום רפואי + רשימת תרופות + מחלות רקע, משקפי ראייה לרחוק, כל התרופות בהן מטופלים
  • יש להגיע עם תשובות של בדיקות אם נתבקשת לכך.
  • בחדר הקבלה יטפטפו טיפות להרחבת האישונים ויסמנו את העין המנותחת. מיד לאחר הניתוח חובשים את העין והיא נשארת חבושה עד לבדיקה ביום שלמחרת.
  • במידה שיש מעט כאבים, ניתן ליטול משככי כאבים וכדור שינה.

  • בשבועות הראשונים שלאחר הניתוח, יש לטפטף טיפות עיניים לפי המלצת הרופא.
  • בשבוע הראשון יש להגן על העין מחבלה בזמן השינה ע"ל-ידי מגן פלסטיק ולהימנע מלהרטיב את העין.
  • יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת ומרחצה בבריכה ובים במשך חודש.
  • כחודש וחצי לאחר הניתוח נבדק המנותח על-ידי אופטומטריסט ובמידת הצורך מותאמות לו משקפיים חדשות לראיה מרחוק או מקרוב.

מתי יש צורך להגיע דחוף לבית חולים?

  • בכל מקרה של ירידה חדה בראייה לאחר הניתוח.
  • במקרה של כאבים חזקים, שלא חולפים לאחר נטילת משככי כאבים.
  • במקרה של אודם בעפעפיים והפרשות.

מתי יש להתייעץ עם רופא עיניים? במידה שיופיעו: הבזקים או נקודות שחורות.

   

}