נוירומודולוציה נוירוכירורגית וכאב

​נוירומודולציה או וויסות עצבי, מתייחס לשינוי בפעילות העצבית במערכת העצבים באמצעות גירוי חשמלי או כימי מדוייקים, על מנת לשפר תפקוד ואיכות חיים במטופלים הסובלים מהפרעות נוירולוגיות שונות.

​כיצד עובדת נוירומודולציה?

נוירומודלציה עובדת על ידי גרייה חשמלית ישירה של מסלולים עצביים באמצעות אלקטרודות עדינות המושתלות במערכת העצבים (במוח או בחוט השדרה) או על ידי מתן מקומי מדוייק של תרופות ישירות למערכת העצבים באמצעות משאבות מיוחדות.

באילו מצבים יכולים טיפולי נוירומודולציה לעזור?
טיפולים בנוירומודולציה יכולים לשפר את תפקוד מערכת העצבים במצבים רפואיים מתחומי חיים שונים החל מכאב כרוני, הפרעות בשליטה על סוגרים דרך הפרעות תנועה כגון רעד או פרקינסון ועד טיפולים מתקדמים באפילפסיה ואף הפרעות פסיכיאטריות.

  • בכאבים כרוניים בגב התחתון וברגליים ניתן לטפל באמצעות השתלת אלקטרודות בחוט השדרה המחוברות לקוצב מיוחד (SCS - Spinal Cord Stimulation). הגירוי החשמלי מוריד את עצמת גירוי הכאב המגיע אל המוח. ההשתלה עצמה נעשית לרוב בגישה זעיר פולשנית באמצעות דקירת מחט בגב תחת שיקוף.
  • בחולי סרטן הסובלים מכאבים בלתי נשלטים ניתן באמצעות צריבות ממוקדות לנתק את מסלולי הכאב במערכת העצבים ולהביא לשיפור דרמטי באיכות החיים.
  • במצבים של בעיות בשליטה על סוגרים ניתן להשתיל אלקטרודה מיוחדת על העצב הסקרלי (SNS - Sacral Nerve Stimulation ) המעצבב את הסוגרים ועל ידי כך לשפר את השליטה ולשפר משמעותית את איכות החיים של המטופלים.
  • לכאבי ראש ומיגרנות שלא מגיבים לטיפול תרופתי ניתן לטפל באמצעות גרייה תת עורית של העצבים בעורף (גרייה של העצב האוקסיפיטלי).
  • בהפרעות תנועה כגון פרקינסון, דיסטוניה או רעד ראשוני שלא מגיבות לטיפול תרופתי ניתן להתערב ישירות ברשתות המוחיות הפגועות ולשפר את תפקודן, באמצעות השתלה סטריאוטקטית מדוייקת של אלקטרודות לגרייה מוחית עמוקה DBS (Deep Brain Stimulation).
  • לאפילפסיה קיימים מספר טיפולי נוירומודולציה היכולים להפחית משמעותית את תדירות ועצמת הפרכוסים בחולים שעמידים לטיפולים תרופתיים. הטיפול המוכר ביותר הוא גירוי של העצב הוואגלי VNS (Vagal Nerve Stimulation) אולם החל משנת 2017 זמין בארץ גם טיפול בגרייה מוחית עמוקה DBS של גרעין התלמוס. 
  • ספסטיות – ניתן להפחית משמעותית את הספסטיות בילדים עם שיתוק מוחין או בחולים עם מחלות נוירולוגיות אחרות באמצעות השתלת של משאבת בקלופן (ITB - Intra Thecal Baclofen pump ) או ניתוח לניתוק סלקטיבי של השורשים התחושתיים בחוט השדרה (SDR - Selective Dorsal Rhizotomy ).
}