בריאות השד - מרכז

מרכז רב-מקצועי לטיפול בנשים עם סרטן שד
לזימון תור

מה עלייך לעשות במקרה שהתגלה ממצא בשד?

סרטן שד - הנחיות ומידע שימושי
למדריך המלא

המרכז לבריאות השד במרכז הרפואי ת"א, בי"ח איכילוב הוא מרכז רב-מקצועי לטיפול בנשים עם סרטן שד.

במסגרת המרכז לבריאות השד, כל תהליך הטיפול מתבצע בשיתוף פעולה מלא בין המומחים של מרכז השד הכירורגי לבין המומחים בתחומי הדימות, אונקולוגיה, פתולוגיה, גנטיקה, אונקופלסטיקה (שחזור שד), אונקוגינקולוגיה וציטולוגיה.

שיתוף פעולה של כל הגורמים, מאפשר מתן זמינות תורים גבוהה, שירות מהיר יותר, קבלת החלטות טיפוליות בזמן קצר וטיפול היקפי.

אנו מודעים לכך שתהליך האבחון והטיפולים כרוכים בקשיים פיזיים ונפשיים, על כן הגישה הטיפולית שלנו מלווה באמפטיה מלאה למטופלת ואנו עושים כל שניתן על מנת להקל עליה. לרשות המטופלות עובדת סוציאלית של המרכז לבריאות השד.

סרטן שד - עובדות שחשוב לדעת

  • מדי שנה מאובחנות בישראל למעלה מ- 5,400 נשים עם סרטן שד.
  • הסיכון לחלות בסרטן השד - כ- 1 מכל 8 נשים (12.5%) צפויה לחלות בסרטן השד במהלך חייה.
  • אצל רוב החולות אין גורמי סיכון משמעותיים ידועים. 
  • המחלה שכיחה יותר אחרי גיל 50 אך אינה נדירה בגילאים צעירים יותר וכ-25% מהאבחנות הן בגיל צעיר מ-50 שנה. 
  • כ-5% מהמטופלות מאובחנות בגיל צעיר מ-40.
  • כ- 50% מכלל מקרי סרטן השד בנשים בישראל מתגלים במסגרת בדיקות סקר.  
  • גילוי מוקדם של סרטן השד מעלה את סיכויי ההחלמה לכ-90%. 
  • המעקב השגרתי כולל בדיקות ידניות, ממוגרפיה / ממוגרפיה עם אולטרה סאונד ובמצבים מסוימים, בעיקר בסיכון מוגבר – בדיקה בתהודה מגנטית (MRI) של השדיים.
  • ממוגרפיה - ההמלצה הסטנדרטית בישראל היא לממוגרפיה (צילום רנטגן של השד) אחת לשנתיים מגיל 50 לנשים עם סיכון רגיל. בארץ ובמדינות אחרות יש התייחסות לגיל 74 כגיל שעד אליו יש להמשיך המעקב. יחד עם זאת אין המלצות חותכות לגבי גיל סיום המעקב. הנטייה היא להמשיכו וההחלטה על הפסקתו היא בדרך כלל פרטנית.
  • לנשים בעלות היסטוריה משפחתית של סרטן שד לקרובת משפחה מדרגה ראשונה (אם, אחות) מומלץ לבצע בדיקת ממוגרפיה החל מגיל 40. 
  • בדיקת שד ידנית - מקובל להמליץ על בדיקת שד ידנית אחת לשנה החל מגיל 30, יחד עם זאת אין הנחיות אחידות או המלצה חד משמעית לכך, ובדיקת שד ידנית אינה מוכחת בספרות כמפחיתה באופן ברור את התמותה מסרטן השד.
    *מידע מפורט ניתן למצוא באתר האגודה למלחמה בסרטן.

סימני אזהרה מחשידים לסרטן השד
יש צורך במודעות לשינויים בשד העלולים להיגרם מגידול וכיניהם:

  • שינוי צורה של השד
  • גוש בשד
  • הפרשה מהפטמה
  • בלוטות לימפה נפוחות מתחת לזרוע או באזור עצם הבריח
  • נפיחות בכל השד או בחלקו
  • גירוי בעור או 'גומות' בעור
  • כאב בפטמה או בשד
  • 'נסיגה' חדשה של הפטמה
  • אדמומיות, קילוף או התעבות של עור הפטמה או השד

שרשרת הטיפול הרב-מקצועי

  • בדיקת שד
    ביחידת השד הכירורגית תוכלי לעבור בדיקת שד ידנית ולקבל הכוונה לאופן המעקב המתאים לך. אנו מקפידים על זמינות גבוהה בכל מקרה של צורך בהחלטות או בטיפול עקב ממצא חריג.

  • בדיקות הדמיה
    ממוגרפיה
    – בדיקת רנטגן של השד באמצעותה ניתן לזהות גושים חשודים בשד. *בבדיקת ממוגרפיה נעשה שימוש בקרינת רנטגן בעוצמה נמוכה.
    אולטרה סאונד שד - בעזרת הבדיקה ניתן לזהות הבדלים בצפיפות רקמת השד. אולטרה סאונד שד מבוצע כבדיקה משלימה לממוגרפיה, מאחר שבדיקה זו יעילה להבחין בין גוש מוצק לבין ציסטה שהיא גוש המכיל נוזלים.
    ביופסיית שד - בדיקה הכוללת לקיחת דגימת רקמה מהשד במטרה לאבחן האם גוש שאובחן בבדיקות הדמייה הוא גידול סרטני (ממאיר). הביופסיה מבוצעת בהנחיית מכשיר אולטרה סאונד, בהרדמה חלקית. הדגימה נשלחת לבדיקה במעבדה הפתולוגית של בית החולים. תוצאות צפויות בתוך כשבוע. המרכז לבריאות השד מצויד במכשיר מתקדם לצילומי ביופסיה לממוגרפיה.
    ישנם ארבעה סוגים של בדיקות ביופסיה של השד:
    1. ביופסיית מחט עבה מיועדת לדגימת גושים.
    2. ביופסיית מחט עבה בסיוע ואקום, מיועדת לדגימת גושים קטנים.
    3. ביופסיית מחט דקה מיועדת לדגימת ציסטה בשד.
    4. ביופסיה ניתוחית, המבוצעת רק במקרים בהם התשובה בבדיקת ביופסיה רגילה אינה חד משמעית.

    *טל. היחידה להדמיית השד : 03-6973645

  • יעוץ אונקולוגי
    היעוץ האונקולוגי ניתן במסגרת היחידה לטיפול בסרטן השד
    בהתבסס על תוצאות הביופסיה, נבנית תכנית טיפול מותאמת אישית בשיתוף עם האונקולוגים מהיחידה לטיפול בסרטן השד. הטיפול האונקולוגי עשוי לכלול כימותרפיה, טיפול הורמונאלי, ביולוגי, קרינה או שילוב של טיפולים.

    *טלפון היחידה לטיפול בסרטן השד: 03-6972061.
    *טלפון מכון הקרינה: 03-6973997.


  • טיפול ניתוחי
    צוות הכירורגים שלנו כולל רופאים מובילים, בעלי מיומנות וניסיון עשיר והם מקיימים דיון רב-מקצועי בנוגע לכל מטופלת, לפני בחירת הטיפול.
    במרכזנו מבוצעים ניתוחים אונקופלסטיים בהם טכניקות של כירורגית שד אסתטית המסייעות לקבל תוצאות אסתטיות מוצלחות לאחר כריתת גושים גידוליים מהשד. בניתוחי כריתת שד מלאה, מבוצעים שחזורי שד מידיים בכל סוגי הטכניקות הקיימות כולל בטכניקות מורכבות של מיקרוכירורגיה, ברמה הגבוהה ביותר.

טיפול בכל שלבי המחלה
במרכז לבריאות השד של בי"ח איכילוב, ניתנים יעוץ ותמיכה לפני ולאחר הניתוח, הדרכת המטופלת לקראת שלבי הניתוח והטיפול שלאחריו, קבוצות תמיכה וייעוץ פסיכולוגי התורמים להסתגלות לחיים שגרתיים. כמו כן, במסגרת המרכז פועלת מרפאה לבדיקות שגרה ומעקב וניתן שירות לנשים עם סיכון גבוה בשל היסטוריה משפחתית או בשל היותן נשאיות של מוטציה בגן BRCA1 או BRCA2. שילוב של מומחים מתחומים שונים: כירורגים, מומחים בתחום הפתולוגיה, הציטולוגיה, האונקולוגיה, הרנטגן, גנטיקה ופסיכולוגיה, תחת קורת גג אחת, מאפשר מתן שירות מהיר יותר וקבלת החלטות טיפוליות בזמן קצר. כמו כן, פועל המרכז בשיתוף פעולה עם מחלקת פלסטיקה בשחזורי שד לאחר כריתה.

מה עלייך לעשות במקרה שהתגלה ממצא בשד?
אבחנה של סרטן שד מתקבלת על ידי דגימת רקמה מממצא העשוי להתגלות במישוש או באמצעי הדמיה (ממוגרפיה, אולטרה סאונד, MRI). הדגימה נלקחת ע"י סוגים שונים של מחטי דגימה ומבוצעת בד"כ תחת הדמיה על ידי רופא הרנטגן. האופן השכיח ביותר הוא דגימה תחת אולטרה סאונד, אך לעתים הדגימה נעשית בהנחיית ממוגרפיה (ביופסיה סטריאוטקטית) ולעתים תחת תהודה מגנטית – MRI. כל עוד אין הוכחה בבדיקה פתולוגית לקיום גידול סרטני, אין אפשרות לקבוע אבחנה של סרטן שד גם אם דרגת החשד לכך גבוהה בבדיקות ההדמיה. את תשובת המעבדה יכול למסור הרופא הדוגם – הרנטגנולוג, הרופא המטפל או הרופא שהפנה אותך לבדיקה – בד"כ כירורג או רופא משפחה.

האבחנה "סרטן", היא מהקשות ביותר שאנו עלולים לקבל. יחד עם זאת, חשוב לציין כי כיום לעיתים קרובות מאד, סרטן השד מאובחן בשלבים מוקדמים עם סיכויי החלמה גבוהים מאד. במפגש הראשון עם הכירורג או האונקולוג, פעמים רבות ניתן לעמוד על פער משמעותי בין האבחנה סרטן למצב הרפואי לאשורו. על מנת להפיג את חוסר הבהירות ריכזנו עבורך מידע חיוני אל מי עלייך לפנות, אלו בדיקות יש לעבור ומהם שלבי הטיפול.

הכנו עבורך מדריך >>>

}