מחלת הזאבת (לופוס, SLE) מופיעה בשכיחות של כ-1:2,000 איש באוכלוסיה, והיא שכיחה פי 9 יותר בקרב נשים בגיל הפוריות, אך עלולה להופיע גם בקרב גברים וילדים בכל הגילאים.
סיבת המחלה אינה ידועה, ומנגנוניה הם אוטואימוניים, בהם מערכת החיסון עשויה לתקוף מערכות גוף שונות. לכן, גם ביטויי המחלה מגוונים ושונים מחולה לחולה, ואף מתקופה לתקופה באותו חולה.
האבחנה נעשית על בסיס מכלול של תסמינים וממצאי מעבדה. גם המעקב והטיפול במחלה הינו מורכב ואישי, עקב שינויים אפשריים במהלכה; השלכות הריון על המחלה; תסמונת אנטיפוספוליפיד; ושימוש באמצעים תרופתיים מדכאי חיסון, כימותרפיים ואחרים.
במחלה רב-מערכתית זו תיתכן מעורבות מערכות שונות, והטיפול במכלול הבעיות דורש לעתים גישה רב-תחומית בשיתוף פעולה בין הראומטולוג לבין מומחים מתחומים שונים. לצורך כך הוקמו מרפאות משולבות בהן ניתן ייעוץ וטיפול במשותף על-ידי שני מומחים: ראומטולוג ורופא מומחה בתחום נוסף.
במרפאת הזאבת שבמרכז הרפואי ת"א מטופלים חולים בוגרים מגיל 16 ומעלה, אשר אובחנו כסובלים מלופוס או החשודים כסובלים ממחלה זו.
המרפאות:
- מרפאה משולבת ראומטולוגיה ונפרולוגיה - לאבחון, טיפול ומעקב אחר חולים עם זאבת ו/או תסמונת אנטיפודופוליפידית ומעורבות כיליתית.
- מרפאה מושלבת ראומטולוגיה והמטולוגיה - לאבחון, טיפול ומעקב אחר חולים עם זאבת ו/או תסמונת אנטיפודופוליפידית והסתמנות המטולוגית בתחום הקרישה (לדוגמה: קרישיות יתר, תרומובוציטופניה).
- מרפאה משולבת ראומטולוגיה והריון בסיכון - לייעוץ טרום הריון לנשים עם זאבת ו/או תסמונת אנטיפודופוליפידית וכן טיפול ומעקב במהלך הריון.
תחומי פעילות המרפאה
- אבחון זאבת (לופוס SLE)
- מעקב סדיר ומתן טיפול כוללני, זמין ורב-תחומי לחולים במחלה זו, תוך מתן מענה למגוון הבעיות הרב-מערכתיות המאפיינות מחלה זו.
- טיפול ומעקב אחר חולות זאבת (לופוס SLE) בעת תכנון הריון; בזמן ההריון; ולאחר הלידה.
- חינוך והסברה רפואית, לרבות עידוד הקמת קבוצות תמיכה.
- עידוד מחקר בתחום.
צוות המרפאה
הצוות כולל את כל רופאי המכון הראומטולוגי, תחת אחריותה של ד"ר דפנה פארן, אשר השתלמה בתחום זה ובתסמונת האנטיפסופוליפיד, בביה"ח סנט תומס בלונדון, המהווה מרכז בינלאומי בתחום. ד"ר פארן היא נציגת המרכז הרפואי תל-אביב בהתארגנות הארצית לרישום חולי הלופוס בארץ (SLERI: SLE Registry Israel), שמטרתה קידום מחקר של מחלה זו. בנוסף הינה יועצת לעמותה של חולי הלופוס בישראל ומנהלת את פורום האינטרנט של העמותה.
יועצים בין תחומיים:
- נוירואימונולוגיה: ד"ר ארנון קרני
- נפרולוגיה:
- פולמונולוגיה: ד"ר אבי מן
- המטולוגיה: ד"ר איליה קירז'נר, פרופ' דוד ורון
- מילדות וגינקולוגיה: ד"ר אלי רימון, פרופ' מיכאל קופרמינץ
טיפולים מיוחדים:
טיפולים נוספים, כגון: עירוי סטרואידים, עירויי ציקלופוספמיד, גמא-גלובולינים, אילופרוסט וכו', יינתנו במסגרת היחידה לאשפוז יום של המכון.