טיפול פליאטיבי

מרפאה לטיפול תומך בחולי סרטן

​טיפול פליאטיבי (תומך) מהווה חלק בלתי נפרד מהטיפול במחלת הסרטן. המאבק במחלה, הטיפולים הקשים וההתמודדות של החולה ומשפחתו עם השינויים העוברים עליהם דורשים התייחסות ייחודית והסתכלות כוללנית מצד כל המטפלים.

היחידה לרפואה פליאטיבית פועלת במסגרת המערך האונקולוגי, באמצעות מרפאה ושירות ייעוץ לכלל בית החולים (במחלקות האשפוז השונות), דבר המאפשר רצף טיפולי. 

היחידה שמה לעצמה כמטרה לספק את הטיפול המיטבי והמקיף ביותר, והיא נותנת מענה לחולים הסובלים ממחלות ממאירות קשות, תוך מתן דגש לצרכים המיוחדים של כל חולה וחולה ובני המשפחה:

  • טיפול המיועד להקלה בתסמיני כמו: כאב, קוצר נשימה, דכאון, חולשה, ירידה בתאבון, בחילות ועוד, הנפוצים מאד בקרב החולים בסרטן.
  • תמיכה בקבלת החלטות, התמודדות עם סיבוכים ומשברים במהלך המחלה.
  • סיוע בתיאום מול השירותים הניתנים בקהילה, וריכוז התערבויות  שונות המיועדות לתמיכה בחולים ובני משפחותיהם.
  • תיאום עם מטפלים נוספים בבית החולים בהם עו"ס, פסיכולוגים ורופאים נוספים מתחומים שונים.
  • תמיכה בחולים ובני משפחותיהם בסוף חייהם.  

ההתחייבות מקופ"ח ("טופס 17"), כוללת גם את הביקור במרפאה.

צוות המרפאה

המרפאה הפליאטיבית נמצאת באגף המרפאות האונקולוגיות, המערך האונקולוגי של ביה"ח איכילוב.
מנהלת רפואית של המרפאה - ד"ר רתם תלם, מומחית ברפואה פנימית שהתמחתה בטיפול פליאטיבי בבית הספר לרפואה של הארוארד בבוסטון.
אחות המרפאה -  גב' מיכל ארד, אחות פליאטיבית מומחית בתחום ובעלת ותק רב.

התמחות
במהלך 2022 קיבלה היחידה הכרה מלאה להתמחות במסגרתה ברפואה פליאטיבית. המעוניינים בהתמחות על מוזמנים ליצור קשר עם ד"ר תלם rotemt@tlvmc.gov.il

המרפאה להנחיות מקדימות

במסגרת היחידה הפליאטיבית והמערך הגריאטרי פועלת מרפאה ייחודית להנחיות מקדימות

חוק החולה הנוטה למות עוסק בחולים במחלה חשוכת מרפא הנמצאים בסוף חייהם, ומחייב את הצוות הרפואי למתן טיפול מקל להם ולבני משפחתם. החוק מסדיר את הכללים לפיהם יוכלו להורות מראש שלא לקבל טיפול רפואי, אם לא יהיו כשירים לקבל החלטות, כדי להימנע מהארכת הסבל.

אזרחי ישראל יכולים להביע את רצונותיהם לגבי הטיפו לבה םבסוף חייהם מבעוד מועד, ויכולים לדאוג למינוי מיופה כוח שמכיר את רצונותיהם ויביע את רצונם בשמם בעת הצורך. הסדרת הנושא נעשי תבאמצעות טפסים, אותם ממלאים האזרחים שאותם ניתן לשלוח למאגר ההנחיות המקדימות במשרד הבריאות, ולוודא כי הם נגישים לכל המערכת הרפואית בישראל.   

בנוסף, קיים בישראל מנגנון למינוי מיופה כוח מבעוד מועד לקבלת הסכמה מדעת לתהליכים רפואיים (שאינם קשורים לסוף החיים), המאפשרים לאנשים להעזר במיופה כוח במידה ולא יכולים להביע את רצונם בגלל מצבם הרפואי.

אנו יודעים כי הנושא הוא בעל חשיבות רבה למטופלינו, אך יכול להיות מורכב להבנה ולביצוע. לצורך זו הקמנו מרפאה ייעודית המאפשרת לאנשים (בריאים או מטופלים) ובני משפחותיהם להתכונן למצב בו לא יוכלו לקבל החלטות רפואיות בכוחות עצמם ויזדקקו לעזרה.

במרפאה ניתן לשבת עם רופאה מומחית, לקבל מידע מפורט על חוק החולה הנוטה למות ועל החלק הרפואי של היפויי כוח המתמשך ולמלא את הטפסים המתאימים לפי רצונו של המטופל.

הטפסים אותם ניתן למלא במרפאה:

  • טופס הנחיות מקדימות לטיפול בחולה נוטה למות – הטופס נועד לפרט את הנחיותיו של מטופל, שלא יכול לבטא את רצונותיו בעצמו ולהסדיר את הטיפול בו בסוף החיים. מאילו טיפולים היה רוצה להמנע ומאילו לא במידה וייקבע לגביו כי הינו חולה נוטה למות או חולה במצב סופי.
  • טופס יפוי כוח לפי חוק החולה ההנוטה למות – הטופס נועד למנות אדם לפי בחירתו של המטופל, שיקבל בעבורו החלטות הקשורות לסוף החיים, במידה ולא יוכל לבטא את רצונותיו בעצמו ונקבע לגביו כי הינו חולה נוטה למות או חולה במצב סופי.
  • טופס ד' – החלק הרפואי של יפויי הכוח המתמשך – הטופס נועד למנות אדם לקבל הסכמה מדעת לטיפול רפואי ממטופל שאינו יכול לבטא את רצונותיו בעצמו.

צוות ויצירת קשר

  • הרופאה המטפלת הינה ד"ר טל אפלבאום
  • המרפאה שוכנת בקומה 8 בבניין סמי עופר, וניתן להגיע אליה באמצעות טופס 17.
  • פרטי קשר – 03-6972955 או Liatch@tlvmc.gov.il

 

}