שירות אונקולוגי לצעירים - AYA

שירות מיוחד למטופלים צעירים המאובחנים כחולים בסרטן בטווח גילאים של 15-39.

דואר אלקטרוני וואטסאפ לינקדאין פייסבוק

בשנים האחרונות אנו עדים לעליה בגילוי סרטן בקבוצת הגילאים הצעירים (Adolescent and Young Adult - AYA). מטופלים השייכים לקבוצת AYA הם צעירים המאובחנים כחולים בסרטן בטווח גילאים של 15-39.

*התכנית בתמיכת חלאסרטן - עמותת מרכז טל

יש לציין, כי בעת שיש שיפור ניכר בתוצאות הריפוי של קבוצת הילדים וקבוצת האוכלוסייה הבוגרת (מטופלים מעל גיל 40), נצפה שיפור מינימאלי בשיעור הישרדות של קבוצת ה- AYA. הסיבות לכך הן מגוונות וקשורות לביולוגיה של המחלה, אך גם למערך ייחודי של צרכים פסיכו-סוציאליים המאפיינים את הקבוצה הזו. מטופלים אלו מתמודדים עם בעיות מורכבות הקשורות לאובדן פוריות, הפסקה או השהייה של לימודים ו/או קריירה, בעיות באינטראקציה החברתית ובנוסף האיום מתחלואה ותמותה. מרכיבים אלו עלולים להשפיע על המשך חייהם לשנים הבאות. טיפול באוכלוסייה זו יכול להיות מאתגר הן מבחינה רפואית והן מבחינת יחסים בינאישיים ותקשורת יעילה עימם. על כן, רצוי כי הצוות של נותני שירותי הבריאות יהיה צוות מיומן ובקיא באתגרים המאפיינים קבוצה זו. מדי יום מאובחנים בארץ כ- 10 חולים הנמנים עם קבוצת AYA, על כן עולה הצורך לתת מענה הולם לאוכלוסייה זו, תוך התייחסות למכלול צרכיהם.

חלק מהבעיות איתן מתמודדים מטופלי קבוצת ה-AYA:
  • מטופלי קבוצת ה-AYA נמצאים בגילאי הפריון - בסקר 2012  LIVESTRONG נמצא כי רבע מהמטופלים פנו לשימור פריון, כמו כן נבדקו הסיבות לאי פניה לשירות של שימור פריון. בין הסיבות, מטופלים שלא היו מעוניינים בילדים ברגע נתון (אך גם לא הבינו כי יכולת הפריון שלהם נפגעת), לא קיבלו מספיק מידע לגבי אפשרויות של שימור פוריות, היו בטוחים כי מדובר בעלות גבוהה וכיו"ב. לפי המלצות ASCO על הרופא המטפל לשוחח עם המטופלים הנמנים עם קבוצת ה- AYA  בנוגע לאפשרויות של שימור פוריות ולהפנותם ליחידה המטפלת בכך.  
  • היבטים פסיכוסוציאליים - מתבגרים ומבוגרים צעירים נמצאים בשלב ייחודי של התפתחות רגשית, קוגניטיבית וחברתית ולכן מחלת הסרטן משפיעה על חייהם באופן שונה, לעומת קבוצות אוכלוסייה אחרות. רבים מהמטופלים, מנסים לבסס את עצמאותם, לסיים לימודים או נמצאים בתחילתו של מסלול קריירה, דהיינו נמצאים בשלב בו הם רק מפתחים ומבססים את מעמדם הכלכלי והמקצועי. קבוצת ה- AYA עסוקים בלבסס זוגיות ולבנות תא משפחתי. אבחנת הסרטן לעתים משהה ולפעמים מפסיקה לחלוטין את התכנון במישור זה. לפי המחקר של AYA HOPE,  41% מהשורדים דיווחו על צורך בתמיכה פסיכו סוציאלית שלא נענתה במהלך 12 חודשים ממועד אבחון מחלת הסרטן. מחקר אחר מצא כי 6-41% מהמאובחנים סבלו ממצוקה נפשית. מטופלים רבים מקבוצת הצעירים דיווחו גם על צורך בתמיכה מעשית שלא קיבלה מענה, כגון: עזרה בנושא של ביטוחי בריאות, תכנון פיננסי, עזרה בתחבורה, עזרה בטיפול בילדים ותמיכה בקרוביהם, שירותי פיזיותרפיה ותמיכה נפשית.  
  • תמיכה פליאטיבית לצעירים - כמו כלל מטופלי הסרטן יש חשיבות לתמיכה פליאטיבית גם לקבוצת הצעירים, תוך התמקדות בנושאים היותר רלוונטיים לקבוצה זו, כגון: שיפור בהתמודדות הרגשית, אופטימיזציה של שירותי שיקום, איזון כאב תוך הבנה בצורך של המשך ניהול חיים נורמלי ותמיכה לעמיתים. על פי ASCO יש לשלב טיפול פליאטיבי לכל חולה הסובל מסרטן גרורתי או הסובל ממצוקה של תסמינים קשים.
  • מחלימים/ שורדים - למחלימים צעירים יש סיכוי מוגבר לפתח מגוון רחב של תופעות לוואי מאוחרת, כגון: סרטן שניוני, פגיעה לבבית, פגיעה כלייתית וריאתית, הפרעות בשמיעה וראייה, אי פריון, השמנה, תסמונת מטבולית ועוד. למרבה המזל, ניתן להפחית את חומרת התחלואה ולהקל על המצוקה הנפשית שממנה סובלים מטופלי קבוצת ה- AYA. לצורך כך, יש לשקול הטמעה של תכנית התערבותית. לשימור אורח חיים בריא, הכוללת אימוץ תזונה בריאה, פעילות גופנית קבועה, הפחתת שימוש בטבק וסמים. 
צוות השירות האונקולוגי לצעירים
עמנואל וולר, אחות אחראית, כתובת דוא"ל: manuw@tlvmc.gov.il
גליה לוין, אחות אונקולוגית
שני פורמנוב, אחות אונקולוגית
אסתי טירר - עו"ס אשפוז יום צעירים, כתובת דוא"ל: estiti@tlvmc.gov.il
שרון פלג נשר, מטפלת מינית ואחות אונקולוגית, כתובת דוא"ל: sharonpn@tlvmc.gov.il
מגי ויסמן, עובדת סוציאלית, כתובת דוא"ל: magiw@tlvmc.gov.il

יצירת קשר

03-6974575
דוא"ל: oncodaycare@tlvmc.gov.il