נוירולוגיה קוגניטיבית

אלצהיימר, דמנציה, גופיפי לוי, יעקב קרויצפלד

תחום הנוירולוגיה הקוגניטיבית עוסק באבחון מוקדם של ירידה קוגניטיבית, ניהול הבירור הרפואי לגבי הגורם, התאמת טיפול ומעקב.

היחידה לנוירולוגיה קוגניטיבית, פועלת במסגרת המערך הנוירולוגי של המרכז הרפואי תל-אביב - איכילוב, ומיועדת לאנשים עבורם הועלה חשד לירידה ביכולת החשיבה.

ירידה קוגניטיבית הוא מונח המתאר ירידה ביכולות החשיבה של אדם, ויכול לכלול פגיעה ביכולת הריכוז, הזיכרון, תפקודי השפה והיכולות הניהוליות. המונח "דמנציה" מתאר מצב בו הפגיעה ביכולת החשיבה מפריעה במידה משמעותית ליכולת התפקוד היומיומי של אדם ופוגעת בעצמאותו. ירידה קוגניטיבית ודמנציה יכולות להיגרם ממחלות ניווניות של המוח (למשל – מחלת אלצהיימר), מחלות כלי דם של המוח (למשל – ארוע מוחי או דימום), חבלות ראש ועוד.

לראשונה בישראל התרופה החדשה לעיכוב אלצהיימר

בית החולים איכילוב הוא המרכז הרפואי היחיד בעולם, מחוץ לארה"ב, שקיבל אישור לטפל ב- leqembi , תרופה מאושרת FDA לעיכוב אלצהיימר בשלביו הראשונים.
לסיפור המלא על המטופלים בתרופה

הטיפול המתקדם לאלצהיימר

נכון לשנת 2023 בית החולים איכילוב הוא המרכז הרפואי היחיד בעולם, מחוץ לארה"ב, שקיבל אישור לטפל ב- leqembi, תרופה מאושרת FDA לעיכוב אלצהיימר בשלביו הראשונים.

מחלת אלצהיימר היא המחלה הניוונית המוחית השכיחה ביותר. היא גורמת לפגיעה מוחית שבסופו של דבר מובילה למצב של דמנציה – מצב שבו הפגיעה בתפקודי החשיבה היא כל כך קשה, עד שהיא מגבילה את תפקודו העצמאי של האדם.

התרופה החדשה, leqembi של חברת איסאי היפנית, אושרה על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) ביולי השנה עבור חולים בשלבים ראשונים של המחלה. לקמבי פועלת על ידי הסרת חלבון דביק מהמוח -עמילואיד, הידוע כקשור להתקדמות מחלת האלצהיימר ופוגע בתפקוד המוח.
על מנת לאפשר את מתן הטיפול המתקדם במחלה, פועל מערך לאבחון מוקדם של מחלת אלצהיימר, הכולל, בין השאר, הדמיות מתקדמות, הטמעת טכנולוגיות לאיתור סימנים ביולוגיים וגנטיים בהובלת קלינאים מומחי-על בתחום. כך ניתן לאתר ביעילות חולים עם ירידה קוגניטיבית קלה על רקע מחלת אלצהיימר, היכולים להפיק את התועלת המרבית מהטיפול, עם סיכון נמוך ככל שאפשר לתופעות לוואי.
תהליך מתן הטיפול מורכב גם כן ודורש שיתוף פעולה הדוק בין יחידות רבות בבית החולים. 



כיצד לקבוע תור לנוירולוגיה קוגניטיבית?

יש לפנות לדואר אלקטרוני  ne-c@tlvmc.gov.il ולצרף את המסמכים הבאים: 

  • אנשים עם חשד לירידה קוגניטיבית (קשיים ביכולת החשיבה):  שהופנו ע"י רופא נוירולוג גריאטר או פסיכוגריאטר להמשך בירור וזאת לאחר בירור ראשוני הכולל: הדמיה (MRI/CT) בדיקת זיכרון (MMSE או MOCA או אבחון קוגניטיבי תפקודי ע"י מרפא/ה בעיסוק) ובדיקות דם. 

  • אנשים עם הפרעות אשר מאפיינות את מחלת הפרקינסון בשילוב עם הפרעה בזיכרון וחשיבה, או חשד למחלת גופיפי לוי (DLB).  

  • אנשים עם חשד או אבחנה של מחלת קרויצפלד יעקב (CJD) ולבני משפחותיהם

מחקרים קליניים
לפרטים נוספים ניתן לצור קשר עם עוזרת המחקר בטלפון: 03-6973006.

במה אנחנו מטפלים

ד"ר נועה ברגמן על אלצהיימר | מרפאת מומחים וואלה
ד"ר נועה ברגמן על טיפול חדשני למחלת האלצהיימר
מומחי המוח של איכילוב אונליין על שינה, זיכרון ומחלות ניווניות עם דר' נועה ברגמן
ד"ר נועה ברגמן וד"ר תמרה שיינר מבית חולים איכילוב - על אישור תרופת Leqembi לעיכוב התקדמות אלצהיימר
תרופה לאלצהיימר שעשויה לעכב את התקדמות המחלה
אצל קרסו
}