טיק מוגדר כפעילות שרירית (מוטורית) חוזרת, פתאומית, מהירה ולא ריתמית. תסמונת טורט (או טוראט), היא תסמונת נוירו-התפתחותית המתחילה לרוב בילדות ומתבטאת בקיום של מספר טיקים מוטורים ולפחות טיק ווקאלי אחד במשך מעל שנה.
מהו טיק?
טיק מוגדר כפעילות שרירית (מוטורית) חוזרת, פתאומית, מהירה ולא ריתמית. טיק יכול להופיע בשרירים שונים בגוף למשל ראש, צוואר, עפעפיים, בטן, גפיים. טיק גם יכול להתבטא כקול (טיק קולי = ווקאלי), ובמקרה זה הוא מערב את שרירי הנשימה, תיבת הקול, בליעה, פה או אף. ניתן להדחיק את הטיק באופן זמני, ולרוב מקדימה אותו תחושת דחף מקדים (Premonitory urge) בשרירים המעורבים, הדומה לתחושה לפני התעטשות או גרד.
סוגי טיקים:
- טיקים מוטוריים פשוטים הם תנועות קצרות ומהירות שלעיתים תכופות מערבים קבוצת שרירים אחת, לדוגמה: מצמוץ, זריקת הראש לאחור, הרמת הכתפיים.
- טיקים מוטוריים מורכבים הם תנועות פתאומיות שנוצרות ממקבץ של כמה טיקים פשוטים או רצף תנועות. הם עשויים להיות תנועה ללא מטרה (כיווץ שרירי הפנים או הגוף) או להראות כתנועה בעלת מטרה למרות שלמעשה אינם משרתים מטרה מסוימת (כגון נגיעה, הרחה, קפיצה או תנועה מגונה).
- טיקים קוליים פשוטים כוללים השמעת קולות כמו כחכוח בגרון, הרחה, אנחה או שיעול.
- טיקים קוליים מורכבים כוללים השמעת הברות, משפטים, אקולליה (חזרה על מילים של אנשים אחרים), פאלילליה (חזרה על מילים של האדם עצמו) או קופרולליה (שימוש במילים או משפטים גסים או לא מקובלים, מתרחש בעד 10% בלבד מהמטופלים).
מהי תסמונת טורט (Tourette Syndrome)?
תסמונת טורט (או טוראט), היא תסמונת נוירו-התפתחותית המתחילה לרוב בילדות ומתבטאת בקיום של מספר טיקים מוטורים ולפחות טיק ווקאלי אחד במשך מעל שנה. התסמונת תוארה בשנת 1885 על ידי נוירולוג צרפתי בשם Dr. Georges Gilles de la Tourettes. תסמונת טורט לא משפיעה על אינטליגנציה או תוחלת החיים. חומרת התסמונת משתנה בצורה רחבה בין הלוקים בה, וישנם מקרים קלים שלא מגיעים לאבחנה כלל.
קריטריונים פורמליים לאבחנה של תסמונת טורט:
- קיומם של טיקים מוטוריים מרובים ולפחות טיק ווקאלי אחד (לא בהכרח במקביל)
- מהלך גלי ומתמשך
- קיומם של טיקים במהלך לפחות שנה (לא בהכרח ברצף)
- התחלת התסמינים לפני גיל 21
- אבחנה של התסמינים על ידי בעל ניסיון בתחום
מהלך של תסמונת טורט:
לטיקים ישנו מהלך גלי, תנודתי. העוצמה, התדירות ומורכבות הטיקים משתנה לאורך הזמן. אצל מרבית המטופלים, הטיקים המוטוריים והקוליים נותרים קלים אך נדרש מעקב לאורך זמן. לרוב צפוי שתחול הטבה ספונטנית עד כדי חלוף התסמינים ללא קשר לטיפול.
על פי "כלל ה- 1/3", אצל 1/3 מהמטופלים ייעלמו הטיקים, אצל 1/3 מהמטופלים יחול שיפור ואצל 1/3 הם ימשכו. אין עדיין גורם המאפשר לדעת אצל מי מהמטופלים יתפתח מהלך כזה או אחר לאורך הזמן.
בעיות נלוות לתסמונת טורט:
- הפרעה טורדנית כפייתית (OCD, Obsessive–compulsive disorder): השכיחות של אבחנה זו באנשים עם תסמונת טורט היא של 40-50%. באופן טיפוסי מופיעים התסמינים מספר שנים לאחר הופעת הטיקים, בד"כ בשנים המוקדמות של גיל ההתבגרות. ההתנהגות עשויה לכלול צורך בסדר וסימטריה. צורך זה יגרום לקומפולסיות- לדוגמה: סידור, אגרנות, נגיעות, שפשוף, ספירה, וצורך לשמירה על סימטריה בסדר פעילויות מסוים (טקסים). לעיתים התסמינים האובססיביים והטיקים דומים או מתמזגים אחד עם השני.
- הפרעת קשב וריכוז(ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder) : מאופיינת באימפולסיביות, היפראקטיביות וקושי ביכולת לשמר קשב. שכיחות ההפרעה בקרב מטופלים עם תסמונת טורט היא כ- 50% ומתחילה בד"כ בגילאי 4-5 שנים, ולרוב מקדימה את הופעת הטיקים בשנתיים - שלוש.
- דכדוך, דיכאון וחרדה - מחקרים מסוימים מראים קשר בין דיכאון וחרדה לבין הופעה מוקדמת וממושכת של הטיקים. ישנה חשיבות רבה לטיפול בתסמינים אלה בשל הפגיעה שלהם באיכות החיים של המטופלים.
- התפרצויות זעם - אצל חלק מהמטופלים ייתכנו התפרצויות זעם.
הטיפול בתסמונת טורט במרפאה הרב תחומית
השלב הראשון כולל בדיקה נוירולוגית והערכת הטיקים והבעיות הנלוות. השלב השני הוא קביעת סדר עדיפות בטיפול הנקבע בדיון משותף עם המטופל. אנו רואים חשיבות רבה בשיתוף המטופל ומשפחתו בהליך האבחון ובחירת הטיפול.
מטרת הטיפול בטיקים היא להקל על התסמינים למען הפחתת ההפרעה התפקודית, כאשר אין אמצעים (תרופתיים ולא תרופתיים) שיכולים להביא ל"ריפוי" הטיקים והתסמונת בכללותה. חשוב לקחת בחשבון את האופי התנודתי של הטיקים כשמעריכים את יעילות הטיפול וגם תופעות לוואי אפשריות של התרופות. ישנו מגוון תרופות וכן טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBIT, Comprehensive Behavioral) Intervention for Tics), המאפשרים הפחתה של עוצמת ותדירות הטיקים. כאמור, ישנה חשיבות רבה לטפל בהפרעות הנלוות.
כפי שהוזכר לעיל בתסמונת טורט יש פן תנועתי, פסיכולוגי ופסיכיאטרי. ההחלטה על מתן טיפול קשורה לא רק בקיומם של תסמינים, אלא באופי השפעתם על המטופל, תפקודו ואיכות חייו. הטיפול לרוב ממושך ודורש צוות רב מקצועי המתייחס לכל היבטיה של התסמונת ומרפאה רב תחומית היא המענה האופטימלי לצורך זה ואף מהווה בית חם לטיפול בלוקה בה.
המרפאה לטיפול בתסמונת טורט וטיקים היא מרפאה רב- תחומית וכוללת נוירולוג בכיר, אחות בכירה מתמחה בהפרעות תנועה, עובדת סוציאלית, קלינאית תקשורת ומקצועות בריאות נוספים, בהתאם לצורך. המרפאה פועלת במסגרת היחידה להפרעות תנועה בניהולה של פרופ' טניה גורביץ'.
הצוות מחוייב לטיפול מקצועי ומותאם אישית עבור המטופל לאחר ביצוע הערכת מצבו. מגוון הטיפולים כולל טיפול תרופתי, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי והזרקות בוטולינום.
* בפנייה ראשונה יש לשלוח מכתב הפנייה מפסיכיאטר/נוירולוג/ רופא משפחה לפקס: 03-6974911.
נציג מהמרפאה יחזור אליכם לקביעת תור.