היחידה לפרקינסון והפרעות תנועה במרכז הרפואי תל-אביב, מרכזת תחת קורת גג אחת את הטיפול בחולים המתמודדים עם הפרעות נוירולוגיות שונות המאופיינות באיכות תנועה ירודה, איטיות, נוקשות, הפרעות יציבה או קיום תנועות בלתי רצוניות.
צוות
-
פרופ' רועי אלקלעי
מומחה בנוירולוגיה, מנהל המרכז להפרעות תנועה, המערך הנוירולוגי -
פרופ' טניה גורביץ'
מומחית בנוירולוגיה, מנהלת היחידה להפרעות תנועה ומנהלת המרכז הארצי לטיפול בהנטינגטון, המרכז להפרעות תנועה, המערך הנוירולוגי -
גב' אריאלה הלל
אחות אחראית ומתאמת ניתוחי DBS, היחידה להפרעות תנועה, המערך הנוירולוגי
צוות היחידה להפרעות תנועה בביה"ח איכילוב, מלווה אנשים עם מחלות נוירולוגיות שונות ביניהן: פרקינסון, פרקינסוניזם, הנטינגטון, דיסטוניה, כוראה, טיקים, אטקסיה, ספסטיות, הפרעות נוירואוטונומיות, הפרעות הליכה ורעד.
במרפאות היחידה אנו מרכזים תחת קורת גג אחת, את כל תהליכי האבחון והליווי הרפואי, יחד עם ייעוץ ואבחון גנטי, ייעוץ וליווי סיעודי, אבחון וטיפול נפשי, פיזי ותפקודי. בעזרת צוות רב תחומי מיומן ורחב אנו מקדמים רפואה מותאמת אישית.
ביחידה 4 תחומי פעילות המשולבים וקשורים זה בזה:
אבחון מעמיק ומדויק של מחלות נוירולוגיות, כולל מחלות נדירות ומחלות שיש להן רקע גנטי על ידי צוות רופאים ורופאות עם מומחיות וניסיון באבחון הפרעות תנועה. תהליך האבחון כולל בירור רפואי נרחב יחד עם מתן מידע, סיוע בהתמודדות עם האבחנה, ייעוץ והסבר גנטי במקרים הרלוונטיים, הפניה ליעוץ עם מומחים חיצוניים, ועוד.
ייעוץ וטיפול כוללני בביטויי המחלה והשפעתה על תפקודי היומיום: התייחסות לשינויים מוטוריים, קוגניטיביים, אוטונומיים והתנהגותיים. הייעוץ והטיפול ניתנים במגוון תחומים, על-ידי צוות מוסמך, מקצועי ומיומן. אנו מטפלים בהפרעות דיבור, קול ותקשורת, הפרעות בליעה, קשיים בשינה, התאמת פעילות גופנית ומתן המלצות לשיפור הביצוע של תפקודי היומיום, התאמת תזונה, טיפול בשינויים בתפקוד המיני, מתן תמיכה רגשית, יצירת קשר עם גורמי טיפול בקהילה, ועוד.
טיפול במשבר - הצוות נכון תמיד לסייע במצבי משבר ולהעניק טיפול רב-תחומי מידי, במצבים בהם יש קושי מוגבר בהתמודדות עם המחלה – Crisis intervention. כאשר מטופל נקלע למשבר הנובע מהתקדמות המחלה באספקט הפיזי או הנפשי, הצוות הרב מקצועי ביחידה, חובר יחד כדי לסייע לטיפול ותמיכה במשבר הספציפי. מצבים אלו כוללים ירידה חדה ביכולות התפקודיות השונות וקיים הצורך לטיפול והכוונה מקצועית והמשך ליווי לצורך התאוששות וחזרה לתפקוד.
מחקרים קליניים - היחידה לפרקינסון והפרעות תנועה פעילה כמרכז למחקרים קליניים משנת 1996. ביחידה מתבצעים מחקרים מגוונים הבודקים יעילות והשפעה של התערבויות רפואיות, לצד מחקרים תצפיתיים המעמיקים את הבנתנו לגבי מחלות נוירולוגיות. צוות היחידה הוא מהמובילים בארץ ובחלק מהתחומים אף בעל מובילות עולמית בניהול מחקרים קליניים טיפוליים, כולל מחקרים גנטיים פורצי דרך, נוירופיזיולוגיים ומחקרים הבוחנים טיפולים משני-מהלך-מחלה (Disease Modifying therapies) במחלות ניווניות של המוח.
היחידה להפרעות תנועה מוכרת כמרכז מחקר של איגוד חקר ההנטינגטון העולמי. צוות היחידה משקיע מאמץ מיוחד בקידום אבחון מוקדם ומניעה של מחלות ניווניות של המח וכן, באיתור סמנים ביולוגיים למחלות או לאירועים כמו נפילות או קפאונות בהליכה ועוד.
מרפאות מומחים ביחידה להפרעות תנועה:
בכל אחת ממרפאות היחידה משולב צוות רב-תחומי, הכולל אנשי מקצוע מוסמכים ומנוסים מהתחומים הבאים: סיעוד, קלינאות תקשורת, פיזיותרפיה, עבודה סוציאלית, תזונה, טיפול רגשי על ידי שיחות או באמצעות תנועה וכן יעוץ מיני.
- מרכז מצוינות לטיפול במשפחות עם פריקנסון - מהאבחון ועד שלבי מחלה מתקדמים, כולל מרפאה ייחודית למתן טיפולים מתקדמים ומוכר ע"י ה- Parkinson Foundation.
- אשפוז יום לבדיקה והתאמה של טיפולים תרופתיים וטיפולים מתקדמים.
- מרפאת בוטוליניום וטיפול בדיסטוניה: מומחים להזרקות בוטולינום לטיפול בהפרעות תנועה שונות והפרעות אוטונומיות (הזעת יתר, נזילת רוק וכדומה).
- מרפאה לטיפולים מתקדמים בפרקינסון וכן להתאמה ומעקב ארוך טווח לאחר גרייה מוחית עמוקה (DBS), הכוללת מומחים בנוירוכירורגיה, פסיכיאטריה, נוירופסיכולוגיה, סיעוד וקלינאות תקשורת.
- מרפאה נוירואוטונומית – ייעוץ וליווי רפואי כולל ביצוע מבחן TILT.
- מרפאת טורט – טיפול בתסמונת טורט בקרב מבוגרים (18 ומעלה).
- מרפאת הנטינגטון – מרכז ארצי מטעם משרד הבריאות לטיפול וליווי ארוך טווח של אנשים עם הנטינגטון ובני משפחותיהם. המרפאה היא רב-תחומית וכוללת מומחים בנוירולוגיה ונוירו-גנטיקה יחד עם צוות ייעודי למרפאה זו, ובו מטפלים מתחומי סיעוד, פיזיותרפיה, קלינאות תקשורת ועבודה סוציאלית.
- מרפאה נוירוגנטית – שילוב בין התמחות בנוירולוגיה והתמחות בגנטיקה. במרפאה ניתן לקבל הסבר לגבי ההיבטים הגנטיים של מחלות נוירולוגיות.
- פעילות מקוונת: ההתמודדות העולמית עם מגפת הקורונה תרמה לביסוס מערך שירותים דיגיטליים וטיפול מקוון (Tele-medicine, Tele-health, רפואה מרחוק). כיום, אנו מציעים ייעוץ רפואי וייעוץ של מקצועות הבריאות מרחוק, בשיחת טלפון או באמצעות המערכת המקוונת של בית החולים.
דרכי התקשרות:
- מספרי טלפון: 03-6973495, 03-6973689, 03-6974909. פקס: 074-7219814
- שעות מענה טלפוני: 7:45-9:30, 13:15-14:30.
- מוקד זימון תורים: 03-6974000, שעות מענה: 8:00-19:00
- דואל: ne-c@tlvmc.gov.il
מרפאות היחידה לפרקינסון והפרעות תנועה
טיפולים ובדיקות ביחידה
- השתלת קוצב DBS בחולי פרקינסון (גרייה מוחית עמוקה)
- Duodopa לטיפול בחולי פרקינסון
- טיפול בהפרעות הליכה
- טיפול בפרקינסון באמצעות אפומורפין
- טיפול בהפרעות דיבור, בליעה, קול, שפה ותקשורת