הפרעות תפקודיות של מערכת העיכול - מרפאה רב תחומית

​המרפאה הרב תחומית להפרעות תפקודיות של מערכת העיכול, עוסקת באבחנה וטיפול בקיבה ומעי רגישים (Irritable Bowel Syndrome). במצבים אלו המטופלים סובלים מכאב בטן ושינויי בהרגלי יציאה (עצירות, שלשול או שניהם), אשר בירור רפואי מקובל לא מצא סיבה לתלונותיהם (כמו דלקת, הצרות או גידול). תלונות הקשורות למעי הרגיש, גורמות לעיתים לפגיעה משמעותית באיכות החיים, המתבטאת בקושי במציאה והתמדה במקום עבודה, הימנעות מיצירת קשרים חברתיים ואישיים, וחרדה מהמצאות במקומות שאין בהם גישה מידית ונוחה לשירותים. 

מהן מטרות הטיפול במרפאה?

שיפור מצב המטופל בהיבט הרפואי כגון - שיפור בכאב, טיפול בשינויים ביציאות בעזרת טיפול תזונתי ותרופתי, ושיפור מנגנוני התמודדות עם ההפרעה בעזרת טיפול התנהגותי קוגניטיבי, היפנוזה, טיפול פסיכולוגי מכוון ודיקור סיני.


טיפול תזונתי

מטופלי מעי רגיש מתלוננים על קשר ישיר בין תזונה לתסמיני מערכת העיכול הגורמים לסבל. ביניהם: כאב בטן, נפיחות, גזים, אי סדירות ביציאות, שלשול ו\או עצירות. התסמינים הם אישיים לכל מטופל וההתייחסות הטיפולית התזונתית היא אישית תוך התחשבות באורח חייו של המטופל, סדר יומו התזונתי, העדפות תזונתיות וכדומה.

הטיפול התזונתי כולל מס' עקרונות חשובים:

1. התנהגות אכילה:

  • ארוחות קטנות ולעיתים קרובות יחסית
  • לעיסה מיטבית, אכילה בסביבה נוחה תוך מתן זמן מספיק לאכילה
  • הימנעות מדיבור, עבודה, נהיגה במהלך האכילה
  • שתייה מספקת, לפני\אחרי האכילה ולא במהלכה

2. הרכב הארוחות:

  • מומלץ להימנע מארוחות עשירות בשומן
  • מומלץ להימנע מלעיסת מסטיק
  • מומלצת הימנעות משתייה מוגזת
  • מומלצת הימנעות ממזון חריף (מתובל ביתר בעיקר עם צ'ילי, פלפל חריף)
  • הפחתה \ הימנעות מאלכוהול
  • הפחתת צריכת קפאין, רלוונטי בקרב הסובלים משלשול\יציאות מרובות

3. תזונה
במידת הצורך וזאת ע"פ שיקול דיאטנית ייעודית, יש לבחון את השימוש בדיאטת FODMAP . גישה זו מבוססת על מחקרים מרובים בהם נמצא שצמצום מזונות עשירים ברכיבים מקבוצת הפחמימות כמו: פרוקטוז (סוכר הפירות) לקטוז (סוכר החלב) סורביטול (כוהל שמצוי במגוון מזונות ) ופרוקטואוליגוסכרידים \ גלקטואוליגוסכרידים (סוג של סיבים תזונתיים שאינם מתעכלים) משפר את מגוון התסמינים. דיאטת FODMAP מורכבת ממספר שלבים, צריכה להינתן בהנחיית דיאטנית גסטרו ייעודית ואינה מומלצת לטווח ארוך.


היפנוזה

היפנוזה היא כלי טיפולי מוכח כיעיל ורב עוצמה במצבים של כאב כרוני, הקלה בתסמינים של מחלות קשות, חרדות ומצבים רגשיים שונים. ההיפנוזה יעילה בטיפול בהפרעות של מערכת העיכול, ובמיוחד בתסמונת המעי הרגיש. הטיפול בהיפנוזה בטוח, נעים, ללא תופעות לוואי או סיכונים כלשהם. הוא נעשה בידי איש מקצוע מומחה בתחומו, ובעל רישיון משרד הבריאות לטפל בהיפנוזה.


מהי היפנוזה?
מדובר במצב אחר של מודעות, מצב תודעתי שאינו שינה וגם לא ערנות מלאה, כעין נים לא נים. מצב זה מאופיין במיקוד ריכוז ותשומת-לב מחד, וביכולת להינתק ולהירגע מאידך. המטופל נמצא בהכרה מלאה, חש ומודע למה שקורה, והודות למיקוד ולריכוז הגבוהים, מצליח להגיע לשליטה מרבית על גופו, ולהשתמש ביכולת הטבעית של הגוף לרפא את עצמו, תוך שהוא קשוב וקולט את ההשאות (סוגסטיות) ואת הטכניקות המילוליות שמועברות על ידי המטפל.


אופי ומהלך הטיפול:
הטיפול ההיפנוטי כולל בדרך כלל בין 8-10 מפגשים טיפוליים, אחת לשבוע. יש חשיבות לרצף הטיפולי. פגישה ראשונה הינה לצורך הכרות, הערכה ובדיקת התאמת המטופל לטיפול. במהלך הטיפול מתרגל המטופל את היכולת להיכנס להיפנוזה עצמית. לקראת סיום הטיפול, ניתנת הקלטה של התהליך ההיפנוטי, שמאפשרת להמשיך ולתרגל את התהליך באופן עצמאי, ככלי טיפולי יעיל לאורך זמן.


טיפול קוגניטיבי - התנהגותי

חולים בהפרעות תפקודיות של מערכת העיכול, חווים סבל גופני ובנוסף היעדר הבנה לתלונותיהם על-ידי אחרים ("לא מאמינים לי"). מטרת הטיפול, היא לחזק את כישורי ההתמודדות של החולה, על-ידי התמקדות בתהליכי החשיבה ותפיסת מצבו וכן בדיקת הקשרים בין רגשות, מחשבות והתנהגות. הטיפול הקוגניטיבי - התנהגותי מכוון להיות לעזר ולתמיכה למטופלים המתמודדים עם סבל גופני, מגבלות תפקודיות, חששות לבריאותם, מצוקה רגשית, קשיים לבטא את מצוקתם במצבים של "אין הוכחה" וקושי לקבל תמיכה מהסביבה החברתית. בכוחו של הטיפול הקוגניטיבי לקדם הקלה בתסמינים  ולחזק את יכולות ההתמודדות של החולים עם מצבם. 
הסדרה הטיפולית כוללת טיפול של כשעה, אחת לשבוע. סה"כ 10-12 מפגשים.                       


טיפול פסיכולוגי

התמודדות עם מחלות תפקודיות של מערכת העיכול משפיעה על תחומים רבים בחיי החולה: על התפקוד היום-יומי, על הדימוי העצמי ועל היחסים המשפחתיים והזוגיים.

מטרות השירות הפסיכולוגי:
להוות מרחב לעיבוד ההתמודדות באשר למפגש בין המחלה לבין החיים האישיים של המטופל. במסגרת הטיפול ניתן יהיה לעסוק בתכנים כגון קבלה והסתגלות של מחלה כרונית, התמודדות עם קשיים רגשיים המונעים או מעכבים הסתגלות למחלה ואיזונה. טיפול בחרדות לגבי מה שקורה כיום ומה שעלול לקרות בעתיד,  גיוס ופיתוח משאבים, כוחות וגורמי חוסן.
משך הטיפול הפסיכולוגי:
מותאם להשפעות הרגשיות על מצבו\ה הגופני, יכולת התבוננות ועושר השפה הרגשית של המטופל\ת וכן מוטיבציה לטיפול פסיכולוגי.

המטופלים יעברו תהליך הערכה בן 6 פגישות ויופנו להמשך טיפול במסגרת מתאימה.

*הפניה לטיפול פסיכולוגי תעשה באמצעות מתן טופס הפניה בשם "פגישת הערכה פסיכולוגית" (יש למלא את הטופס המתאים לקופת החולים). 


משוב ביולוגי (ביופידבק)

משוב ביולוגי - ביופידבק (Biofeedback) היא שיטה, שמטרתה לסייע לאדם להשיג שליטה בתגובות פיזיולוגיות בלתי רצוניות. תהליכי הלימוד להרפיה - עצמית, שליטה ואיזון בין גוף לנפש מושגים באמצעות שימוש במכשור המזהה ומגיב לתהליכים פיזיולוגיים.

אחד התחומים, שבו נעשה שימוש נרחב בטיפול בביופידבק, הוא תחום הטיפול בתסמונת המעי הרגיש (תמ"ר) Irritable Bowel Syndrome – IBS.

בשיטת הביופידבק נעשה שימוש במכשיר אלקטרוני מתוחכם וממוחשב, אליו מתחבר\ת הנבדק\ת (בדרך כלל בקצות אצבעות הידיים או על המצח). המכשיר מודד באופן מדויק את חום הגוף, רמת המתח הרגשי והפיזיולוגי, קצב ואופן הנשימה, הדופק, הפעילות המוחית ופעילות המעי. המכשיר מעבד ומראה לנבדק\ת נתונים על השינויים הפיזיולוגיים המתרחשים בגופו\ה.

במהלך הטיפול נעשה שימוש במחשב ובמסך וידאו, כדי להציג למטופל\ת תפקודים אלה בעזרת צלילים, תמונות או באמצעות גרף. בדרך זו אנו מקבלים מידע נוסף על אופן הפעולה של הגוף שלנו.

בשיטת הביופידבק מתרחש תהליך לימודי אקטיבי. נרכשת הבנה כי בכוחנו וביכולתנו לתרום לשיפור בריאותנו ואיכות החיים שלנו. אין כאן תלות בתרופות או במטפל.

הנחת היסוד, היא כי באמצעות הביופידבק משיג האדם שליטה עצמית, שתאפשר לו לשלוט בהופעת התסמינים גם בלי לפענח את מקור ההפרעה ממנה הוא סובל.

מספר הפגישות המומלץ לטיפול הוא 10-15 פגישות. כל פגישה נמשכת כ - 45 דקות.


דיקור סיני

דיקור סיני קיים מזה אלפי שנים. על פי הרפואה הסינית קיימות בגופנו מאות נקודות דיקור באמצעותן ניתן להשפיע על תחושות ותהליכים בגוף. הדיקור הוכח במחקרים כיעיל לתסמונת המעי הרגיש (מעי רגיז) ולתסמינים של אי נוחות בבטן, כאב בטן, תחושת חוסר התרוקנות, השפעה על מספר היציאות ביום ועל אופי היציאה. הדיקור יעיל גם לדיספפסיה תפקודית (אי נוחות, כאב ותחושת שריפה ברום הבטן ותחושת שובע מוקדם), צרבת, ומחלות מעי דלקתיות.    


}