המרפאה לגילוי מוקדם של אוכלוסיות בסיכון מציעה תכנית מעקב מסודרת לאוכלוסיות מסוימות, שנמצאות בסיכון מוגבר לחלות בסוגי סרטן של מערכת העיכול.
אוכלוסיות בסיכון לסרטן המעי הגס
- אנשים בעלי סיפור משפחתי של קרוב משפחה שלקה בסרטן המעי הגס או שאובחן עם פוליפים: אופי המעקב אחרי מטופלים כאלה ייקבע בהתאם למספר קריטריונים: הגיל בו לקה קרוב המשפחה בפוליפ או בגידול, מספר וסוג הפוליפים ומספר קרובי המשפחה שלקו בפוליפ או בגידול. המעקב מבוצע בדרך-כלל על-ידי קולונוסקופיה. חשוב להיבדק על-ידי גסטרואנטרולוג ולבצע ייעוץ גנטי במסגרת המרפאה בכל מקרה שיש בו סיפור משפחתי של קרוב מדרגה ראשונה כדי לשלול קיום של תסמונת גנטית, הגורמת להופעה של פוליפים או גידולים במערכת העיכול. המשמעות של ממצאי הבדיקה היא בעלת חשיבות לא רק לגבי המטופל שנמצא במעקב, כי אם גם לגבי משפחתו – אחיו, אחיותיו וילדיו – אשר יהיו זקוקים לעתים למעקב אנדוסקופי צמוד.
- מטופלים שבעברם נמצא פוליפ במעי הגס (בעיקר לגבי מי שאובחן עם פוליפ לפני גיל 75): אוכלוסייה זו זקוקה למעקב אנדוסקופי מסודר כל מספר שנים בהתאם למספר הפוליפים, סוגם וגודלם. מבחינת סיכון, פוליפ במעי הגס שגדול מ-10 מ"מ או שיש בו שינויים סרטניים מתקדמים, נחשב כמעט כמקביל לסרטן. בתוך קבוצה זו נמצאת תת-קבוצה של חולים הסובלים מתסמונות גנטיות הגורמות לנטייה לפתח ריבוי פוליפים וגידולים ממאירים של המעי הגס. משפחות עם תסמונות גנטיות נמצאות במעקב במרפאת משפחות הפועלת במסגרת המכון.
- נשים אשר לקו בסרטן השד: לפי הספרות המקצועית, לחולות אשר עברו בירור גנטי, ונמצאו נשאיות של הגן BRCA1/2 קיים סיכון מוגבר ללקות בגידולים של המעי הגס והן זקוקות למעקב אנדוסקופי מסודר. אין מידע מסודר לגבי שאר החולות, אך לאור מחקרים ראשוניים המוכיחים קשר לא רק בחולות עם מוטציה בגן BRCA, אנו נוטים כיום להמליץ על מעקב בקולונוסקופיה.
מטופלים עם מחלות מעי דלקתיות: הכוונה היא לחולים במחלות מעי דלקתיות לאורך תקופה ממושכת, עם דלקת משמעותית במעי הגס. מדובר בחולים עם קוליטיס כיבית (ULCERATIVE COLITIS) או מחלת קרוהן, המערבת את המעי הגס (COLITIS CROHN’S).
כאשר משך המחלה עולה על 7-8 שנים, יש להתחיל במעקב אנדוסקופי בתדירות של כל שנה-שנתיים. סרטן המעי הגס יכול להתפתח במקרים אלו אף ללא הופעה קודמת של פוליפ. השינויים הטרום ממאירים עלולים להיות קשים לגילוי ודורשים צוות מיומן לכך.
במסגרת המעקב האנדוסקופי, ממצא של דיספלזיה (שינוי טרום ממאיר) ברירית המעי הגס הינו אינדיקציה לניתוח להסרת המעי הגס כדי למנוע התפתחות של סרטן המעי הגס.
לאחרונה התפתחו טכנולוגיות מתקדמות לשם אבחון יעיל יותר של דיספלזיה ברירית המעי הגס בחולים עם מחלות מעי דלקתיות. עד לאחרונה (וכך עדיין במרכזים רבים בעולם) המעקב לגילוי סרטן ודיספלזיה, כלל קולונוסקופיה רגילה עם ביופסיות "עיוורות" מהרירית. היעילות של שיטה זו הוכחה כנמוכה ולא מונעת התפתחות של גידולים.
במסגרת השירות, אנו משתמשים במספר טכנולוגיות מתקדמות לצורך גילוי מוקדם באנשים עם מחלות מעי דלקתיות:
- כרומואנדוסקופיה – צביעה של רירית המעי הגס על ידי קטטר המרסס את הצבע כספריי דרך האנדוסקופ. הצביעה מבדילה בין אזורים עם רירית מעי גס תקינה לבין אזורים עם שינויים דיספלסטיים או סרטניים.
- High Definition Endoscope – מכשיר אנדוסקופי עם דרגת רזולוציה גבוהה ופילטרים דיגיטליים, המשפרים את שדה הראות
בחולים עם קוליטיס כיבית שעברו ניתוח להסרת המעי הגס, קיים סיכון נמוך להתפתחות של שינויים טרום ממאירים וסרטן. עקב כך מטופלים אלו עוברים מעקב שנתי אנדוסקופי מסודר במרפאת הפאוצ'ים שבמכון.
אוכלוסיות בסיכון לסרטן הוושט
אנשים הסובלים מרפלוקס (חזרת חומצה מהקיבה לוושט) לאורך זמן ואשר פיתחו כתוצאה מכך שינויים ברירית הושט אשר קרויים "ושט בארט": אוכלוסיה זו הינה בסיכון להתפתחות של שינויים טרום ממאירים הקרויים דיספלזיה ואף לסרטן של הוושט הנחשב לסרטן קשה מאוד לטיפול כשהוא מתגלה בשלבים מתקדמים. המעקב המקובל לחולים אלה הוא מעקב אנדוסקופי תקופתי עם נטילת ביופסיות מהוושט.
אם מתגלה דיספלזיה בדרגה נמוכה או בדרגה גבוהה או סרטן בשלב מוקדם, אנו מבצעים טיפול אנדוסקופי לכריתה בשילוב עם שריפה של רירית הבארט באמצעות גלי רדיו. בשנים האחרונות, התפתחו מאוד הטכנולוגיות האנדוסקופיות לגילוי מוקדם של שינויים טרום ממאירים וממאירים ברירית ושט בארט. אנו מציעים כיום במכון מספר טכניקות אנדוסקופיות הכוללות כרומואנדוסקופיה ואבחון בשיטה של High Definition Endoscope.
אוכלוסיות בסיכון לסרטן הלבלב
- סרטן הלבלב נחשב לסרטן המתגלה לרוב בשלבים מתקדמים וקשה במיוחד לריפוי. חולים עם פנקראטיטיס כרונית (דלקת כרונית של הלבלב) נמצאים בסיכון ללקות בסרטן הלבלב. דלקת נגרמת משתיית אלכוהול ממושכת או ליקויים מולדים כמו ציסטיק פיברוזיס (מחלה גנטית הגורמת לליקויים בריאות ובעוד מערכות איברים) ושינויים גנטיים אחרים. כמו כן, בלבלב שעבר דלקות, קשה יותר לאבחן את סרטן הלבלב בשלבים מוקדמים. מועטים המרכזים בעולם בהם קיימת תכנית מסודרת למעקב וגילוי מוקדם של סרטן הלבלב. במכון שלנו אנו מציעים מעקב מסודר, תוך כדי ביצוע של בדיקות תקופתיות של אולטרא סאונד אנדוסקופי וטומוגרפיה ממוחשבת או MRI בשילוב עם בדיקות דם.
- סיפור משפחתי משמעותי של סרטן הלבלב: קיימים מקרים נדירים יחסית, שבהם סרטן הלבלב מועבר במשפחה דרך ליקויים גנטיים. ידוע על קשר בין סרטן הלבלב לבין מספר ליקויים גנטיים. במשפחות המתאימות לקריטריונים יתבצע אבחון גנטי ומעקב בהתאם.