סיכון מוגבר לסרטן הלבלב - מרפאה

מרפאת סיכון מוגבר לסרטן הלבלב במכון הגסטרו של בית החולים איכילוב, היא מרפאה משולבת העוסקת בגילוי מוקדם ומניעה של סרטן הלבלב בקרב אנשים המוגדרים כבעלי סיכון יתר להתפתחות סרטן זה ובני משפחותיהם. השירות במרפאה ניתן ע"י רופאים מומחים וכולל שירות מעבדתי מחקרי המשלב שיתופי פעולה עם מרכזי מחקר בין לאומיים.

המרפאה שמה לה כמטרה לאתר אנשים עם סיכון יתר להתפתחות סרטן הלבלב ומציעה להם תוכנית מעקב קפדנית המיועדת למניעת התפתחות סרטן הלבלב או איתורו בשלב מוקדם מאד של המחלה כך שיהיה ניתן לשפר את אחוזי הריפוי.

למי מיועדת המרפאה לסיכון מוגבר לסרטן הלבלב?

אנשים המוגדרים בסיכון יתר לחלות בסרטן הלבלב ואשר מתאימים למעקב במסגרת מרפאה ייחודית זו:

  • אנשים שחלו בסרטן הלבלב בגיל צעיר מ-45 שנה
  • אנשים הנושאים שינוי גנטי (מוטציה) באחד מהגנים שנמצאו כמעלים באופן משמעותי את הסיכון לחלות בסרטן הלבלב (למשל: הגן STK11 הגורם לתסמנות פץ-יגר, הגן CDKN2A, הגן TP53, אנשים שנושאים מוטציה באחד מהגנים של דלקת לבלב תורשתית, וכו')
  • נשאי שינוי גנטי (מוטציה) בגנים BRCA2 אוBRCA1 (גנים הקשורים לתחלואה בסרטן השד והשחלות) ושבמשפחתם קרוב משפחה מדרגה ראשונה שחלה בסרטן הלבלב
  • אנשים בריאים שבמשפחתם שני קרובים מדרגה ראשונה שחלו בסרטן הלבלב
  • אנשים בריאים שבמשפחתם לפחות שלושה קרובי משפחה שחלו בסרטן הלבלב 

על המעקב והטיפול במרפאה

אנו משלבים בין הידע הקיים כיום בספרות העולמית לבין מחקרים חדשניים שיאפשרו בעתיד אפיון טוב יותר של קבוצות האנשים הנמצאים בסיכון, אבחון מוקדם של המחלה ואף מניעתה.


המרפאה לסיכון מוגבר לסרטן הלבלב פועלת במסגרת המכון הגסטרואנטרולוגי במטרה לנסות ולמנוע מקרים נוספים של סרטן לבלב באוכלוסייה המוגדרת בסיכון יתר למחלה זו, בד בבד לצד ניסיון לקדם מחקרית את ההבנה שלנו על המנגנונים הגורמים להתפתחות מחלה קשה זו.
יש לציין, כי כאשר מאותר אדם המוגדר בסיכון יתר לתחלואה מסרטן הלבלב, עשויה להיות לכך השפעה על קרובי משפחתו מדרגה ראשונה ושנייה וקיימת אפשרות למרכיב גנטי המעלה את הסיכון להתפתחות סרטן הלבלב.


מומלץ לאנשים הנמנים על אחת מהקבוצות שפורטו לעיל לפנות לאיתור מוקדם ומניעה, כדי להתאים להם ולבני משפחתם תוכנית מעקב רפואי מיטבי.

סרטן הלבלב - תהליך אבחון, רקע גנטי

סרטן הלבלב מסוג אדנוקרצינומה מהווה את הסיבה הרביעית בשכיחותה לתמותה מסרטן.
ההישרדות ל-5 שנים עגומה, ומזה ארבעה עשורים עומדת על כ-5%-6%. מעל ל-80% מהחולים מאובחנים כשהמחלה כבר מפושטת ולא נתיחה, וגם מבין אלו שמנותחים הרוב יחוו חזרה של המחלה.


הסיבה לאבחון סרטן הלבלב בשלבים מתקדמים, נובעת מכך שהתסמינים הקליניים מופיעים בשלב מאוחר יחסית של המחלה, כלומר שהמחלה כבר בדרך כלל מפושטת לאיברים אחרים. בנוסף, בדיקות הדם הקיימות כיום אינן רגישות מספיק לאבחון המחלה בשלביה המוקדמים (למשל, ערכים גבוהים מאד של הסמן Ca19.9 עלולים להצביע כבר על מחלה מפושטת מעבר לרקמת הלבלב). עם זאת, כאשר אבחון סרטן הלבלב מתבצע בשלבים מוקדמים, בטרם הגידול הופך לגרורתי, ניתן להגיע לאחוזי ריפוי משופרים.

כיום, ידוע כי סרטן הלבלב מסוג אדנוקרצינומה מתפתח במשך שנים, ומתחיל מנגעים שפירים טרום סרטניים הנקראים PanIN - Pancreatic Intraepithelial Neoplasia. פרסומים עדכניים מדברים על כך, שהמעבר מתא תקין ברקמת הלבלב לתא טרום סרטני נמשך כ-10 שנים והמעבר מתא סרטני לתא גרורתי עשוי להימשך כ- 5 שנים נוספות. לכן, בפרק זמן זה, קיים חלון הזדמנויות שיכול לאפשר גילוי מוקדם של נגעים טרום סרטניים בלבלב, ובדרך זו למנוע את התפתחות המחלה.


מרבית מקרי סרטן הלבלב מתרחשים על רקע ספוראדי, כלומר ללא סיבה גנטית תורשתית. רק כ-10% ממקרי סרטן הלבלב הינם על רקע גנטי תורשתי. במקרים גנטיים אלה, ניתן לאתר גן ספציפי שמוטציה בו מעמידה את האדם נושא המוטציה בסיכון יתר לחלות בסרטן הלבלב. יתר על כן, נשאות של מוטציה בגן כזה שקשור בסיכון להתפתחות סרטן הלבלב, קשורה בדרך כלל בסיכוי של 50% להעברת עותק הגן הפגום לצאצאים (הורשה אוטוזומית דומיננטית).

צוות המרפאה

  • ד"ר ארז סקפה – גסטרואנטולוג בכיר, מומחה באנדוסקופיה פולשנית
  • ד"ר גיא רוזנר – גסטרואנטרולוג בכיר, גנטיקאי בכיר
  • ד"ר מירב בן יהוידע - מ"מ מנהלת המעבדה במכון הגסטרואנטרולוגי
  • גב' ג'ני רוטנברג – מתאמת השירות
  • ד"ר ארוין סנטו - רופא בכיר, המכון לדרכי העיכול והכבד (גסטרו)
}