הבדיקות מבוצעות במכון האנדוקריני
המעבדה האנדוקרינית מהווה חלק מהמכון לאנדוקרינולוגיה, מטבוליזם ויתר לחץ דם במרכז הרפואי תל-אביב.
במעבדה מבצעים מגוון רחב של בדיקות אנדוקריניות שגרתיות ובדיקות מיוחדות, תוך שימוש בטכנולוגיה מתקדמת. המעבדה מצוידת בציוד חדיש ועומדת בדרישות התקן הישראלי ISO9001. המעבדה האנדוקרינית מספקת שירותים לכל מחלקות ומרפאות בית החולים, לבתי חולים אחרים, קופות חולים, אנשים פרטיים ומוסדות מחקר. פרט לעבודה הקלינית השגרתית, אנו מבצעים במעבדה מחקר קליני ובסיסי בהיקף רחב בתחומים רבים של אנדוקרינולוגיה ומפתחים באופן קבוע שיטות חדשות המאפשרות ביצוע בדיקות ייחודיות. צוות המעבדה האנדוקרינית כולל 11 עובדים ומנהלת אדמיניסטרטיבית. כל אנשי הצוות הם בעלי תארים: PhD ,MSc ,BSc . כמו כן במעבדה תלמידי מחקר מטעם הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, אשר בית החולים מסונף אליה.
הוראות כלליות:
- בדיקות הדם נלקחות במכון האנדוקריני במגדל האשפוז ע"ש אריסון, בקומה 13, בימים א'-ה' בלבד, למעט ערבי חג וחג.
- עבור בדיקות דם שאינן כלולות בסל הבריאות יש להביא הפניה מרופא, אמצעי זיהוי ואמצעי תשלום. התשלום מתבצע במזכירות המכון האנדוקריני.
-
את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל באמצעות אתר האינטרנט של beWell. במזכירות המכון האנדוקריני ניתן לקבל פרטים לגבי הצטרפות לשירות וקבלת תוצאות בדיקות באינטרנט.
- לדרישות מיוחדות לביצוע בדיקות, כמו צום, ראה בתיאור הבדיקה.
במסגרת המעבדה האנדוקרינית מבוצעות מספר בדיקות ייחודיות - הקליקו לרשימת הבדיקות המלאה.
ProBNP
(ProBNP (Brain natriuretic peptide הוא נוירו-הורמון המופרש בעיקר מרקמת שריר חדר הלב בתגובה לעליה במתח הפנים, לחץ ונפח החדר. במהלך הפרשתו מתאי השריר עובר ProBNP חיתוך נוסף לחלבון קצר יותר בשם BNP. ל- BNP מספר השפעות דוגמת עידוד הפרשת מלח ומים (natriuresis), הרחבת כלי דם, עיכוב המערכת האדרנרגית ועוד. רמת BNP עולה במצבים הקליניים של הפרעה-תפקודית (dysfunction) סיסטולית או דיאסטולית של שריר הלב.
תקופות מחצית החיים במחזור הדם של חלבון ה - NT-proBNP ארוך בהרבה בהשוואה לה של ה- BNP (בין 60 ל 120 דקות). המשמעות המעבדתית היא שרמת BNP משקפת יותר את המצב הקליני המיידי ועל ידי כך מאפשרת ניטור של טיפול במצב נתון בעוד שרמת NT-proBNP נותנת תמונה כללית לגבי העומס על שריר הלב.
הפינוי של NT-proBNP הוא פינוי כלייתי, לכן בחולים עם בעיות של אי-ספיקת כליות ייתכנו רמות מוגברות שלו מסיבות שאינן קרדיאליות בבהכרח.
הבדיקה אינה כלולה בסל הבדיקות וביצועה כרוך בתשלום.
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 10:00 ל- 12:00 כל יום, פרט ליום שישי וערבי חג.
- הבדיקה מבוצעת בדם.
- את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל באמצעות אתר האינטרנט.
בדיקה לגילוי נוגדנים עצמיים כנגד הקולטן להורמון TSH
TSI
הבדיקה בעלת דרגת מהימנות גבוהה לגילוי נוגדנים עצמיים כנגד הקולטן של הורמון ה- , TSH. ההורמון המגרה את בלוטת התריס (תיאוריד) והיא מוגדרת כ- gold standard עולמי.
הבדיקה מיועדת לחולים במחלת Graves המאופיינת על ידי נוכחות של נוגדנים עצמיים TSI- ((thyroid stimulating immunoglobulin , הנמצאים כמעט אצל 90% מהמקרים.
חשיבות הבדיקה:
מחלת Graves היא הגורם השכיח ביותר להיפר-תירואידיזם, בפרט בקרב נשים להן סיכון גדול פי- 10-20 ללקות במחלה זו לעומת גברים. קישור של נוגדנים עצמיים מסוג TSI לקולטן של הורמון ה- TSH מחקה את פעילות ההורמון וגורם ליצירה והפרשה מוגברת של הורמוני בלוטת התריס. מלבד חשיבות הבדיקה באבחון המדויק של פעילות יתר של בלוטת התריס (היפר-תירואידיזם) על רקע מחלת Grave's, ישנה קורלציה גבוהה בין רמות TSI ודרגת הפעילות של המחלה. מידע זה חשוב בכלל, ובאופן מיוחד למעקב אחרי נשים בהריון וכן לסובלים מביטויים עיניים של המחלה (אקזופטלמוס).
כיצד מבוצעת הבדיקה לגילוי נוגדנים מסוג TSI?
מדובר בבדיקת דם רגילה. הבדיקה מבוצעת תוך שימוש בתאים (cell line) המבטאים את הנוגדן ההומני ל- TSH, אליהם מוסיפים סרום של הנבדק. אם יש נוגדנים בסרום הם יקשרו לקולטים ובתגובה האנזים adenylate cyclase יגיב עם חומר אותו הוא מכיר וייווצר תוצר זוהר. ככל שיש יותר נוגדנים בדם הנבדק כך יהיה יותר חומר זוהר והתשובה שתתקבל תהיה גבוהה יותר. תוצאה גבוהה מערך סף נתון – תיחשב חיובית.
תוצאות תתקבלנה עד 21 ימי עבודה.
* לביצוע בדיקת TSI במכון האנדוקריני באיכילוב, יש להגיע עם הפניה לבדיקה, בימים א'-ה' , בין השעות 8:00-12:00.
* אין צורך לקבוע תור מראש.
* הבדיקה בתשלום ולא כנגד טופס 17.
פרטים נוספים בטלפון end-c@tlvmc.gov.il | 03-6973497
בדיקות שיחלוף עצם CTX
הבדיקה מודדת את תוצרי הפירוק של קולגן Type I (הקולגן הוא חלבון מבני). רקמת העצם עוברת כל הזמן תהליכי בניה ופירוק. כ- 90% של מטריקס האורגני של עצם הוא קולגן מסוג 1. במהלך ספיגת/פירוק העצם, תאים אוסטיאובלסטים מפרישים תערובת של אנזימים הפעילים בסביבה חומצית או ניטראלית, אנזימים אלו מעכלים ושוברים את סיבי הקולגן לחלקיקים שאחד מהם הוא C-terminal-telopeptide - CTX. עם הגיל, צורת אלפא של החומצה האספרטית ב- CTX מומרת בצורת בטא של אותה החומצה מה שמקנה לחומר את השם Beta-CTX Beta-CTX. החומר משתחרר אל זרם הדם במהלך ספיגת עצם ומשמש כסמן ספציפי של פירוק קולגן מסוג 1. ריכוזים גבוהים של בטא-CTX בדם מצביעים על פירוק/ספיגה מוגברת של עצם.
* הבדיקה משמשת כסמן לבניית עצם ומהווה תוספת לסמנים אחרים של פירוק עצם המבוצעים במעבדה כמו DPD וCTX.
P1NP
(N-terminal propeptide of type 1 procollagen)
אלו פיסות חלבון קצרות בשם Procollagen type I propeptides הנגזרות מקולגן מסוג 1, שהוא סוג קולגן השכיח בעצם ומיוצר על ידי תאים בוני עצם (אוסטיאובלסטים). PINP נחשב הסמן הרגיש ביותר של בניית עצם, הוא שימושי במיוחד למעקב וניטור טיפולים שמטרתם יצירת עצם ומניעת ספיגתה. הבדיקה משמשת כסמן לבניית עצם ומהווה תוספת לסמנים אחרים של פירוק עצם המבוצעים במעבדה כמו DPD וCTX. מדידת רמות סמני שחלוף עצם מסייעת לזהות פירוק/בניית העצם שאינם מאוזנים כפי שקורה במחלות נפוצות כגון אוסטיאופורוזיס, פעילות יתר של בלוטת התריס, כל צורות ההיפרפאראתירואידיזם וכל הצורות של אוסטיאומלציה (רככת), היפרקלצמיה של ממאירות, מחלת פאג'ט, מיאלומה נפוצה, גרורות של מחלות ממאירות בעצמות, מחלות מולדות שונות בהן שחלוף העצם מואץ ולא מאוזן. שחלוף עצם לא מאוזן יכול לקרות גם בנשים לאחר הפסקת הוסת.
מעקב אחרי רמות סמני שחלוף העצם הוא כלי מסייע במעקב אחרי השפעת הטיפול במחלות עצם: כך למשל, כאשר משתמשים בתרופות המאיטות את פירוק העצם, ירידה ב-CTX תוך טיפול מעידה שהתרופה אכן נספגת ופועלת, בעוד שאי ירידה ב-CTX מסמנת למטפל שהטיפול איננו פועל כמצופה. רמות נמוכות מדי של CTX תוך טיפול בתרופות לאוסטיאופורוזיס ממשפחת הביספוספונאטים למשל פוסלן ואקטונל, עשויות לנבא סיכון יתר לפתח אוסטיאונקרוזיס של הלסת לפני השתלת שיניים.
הוראות לפני ביצוע הבדיקות:
- יש להפסיק תוספי מזון שלושה ימים טרם ביצוע הבדיקה (לדוגמה מולטיויטמינים. תרופות אין להפסיק, אלא אם הרופא דרש הפסקת תרופה מסויימת).
- יש להגיע בצום של 10 שעות. אפשר לשתות מים.
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל- 9:30 בלבד!
- הבדיקה מבוצעת בפלסמה.
- את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל לאחר 10 ימים באמצעות אתר האינטרנט.
Deoxypyridinoline
Deoxypyridinoline
בדיקת שתן vמשמשת כסמן של ספיגת/פירוק העצם. רמות גבוהות של DPD ניתן למצוא בנשים אחרי הפסקת הוסת ואצל אנשים עם אוסטיאופורוזיס או מחלות אחרות הכרוכות בהרס של העצם.
הבדיקה מבוצעת מהשתן הראשון של הבוקר. יש לעטוף את הכלי בנייר כסף, על מנת שהשתן לא ייחשף לאור ולקרר את הכלי מרגע מילויו ועד הגעתתכם למעבדה (למשל, להשרות את הכלי, כשהוא פקוק היטב, בכלי גדול יותר עם מי קרח].
* הבדיקה אינה בסל הבדיקות ועל כן מבוצעת בתשלום.
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל- 12:00, פרט ליום שישי וערבי חג.
- הבדיקה מבוצעת בשתן
- את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל לאחר 5 שבועות באמצעות אתר האינטרנט.
Calcitonin
קלציטונין הוא הורמון הפועל לוויסות משק הסידן. מדובר בחלבון קצר (פפטיד), המופרש מאוכלוסיית תאים מיוחדת [תאי C] בבלוטת התריס בתגובה לעליית רמת הסידן בדם.
הבדיקה משמשת בעיקר לאבחון גידול מדולרי או היפרפלזיה של תאי C של בלוטת התריס (תירואיד).
* הבדיקה כלולה בסל הבדיקות, יש להצטייד בהתחייבות (טופס 17) של הקופה לקוד 82308.
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל- 12:00 כל יום, פרט ליום שישי וערבי חג.
- הבדיקה מבוצעת בסרום.
- את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל לאחר שבועיים באמצעות אתר האינטרנט.
קורטיזול ברוק
רקע: קורטיזול הוא הורמון סטרואידלי המיוצר בקליפת אדרנל. ייצורו ושחרורו מבוקרים על ידי ההיפופיזה (המפרישה ACTH) שבעצמה מבוקרת על ידי ההיפותלמוס (המפריש CRH).
ייצור יתר של קורטיזול גורם לתסמונת הקרויה בשם הכללי תסמונת קושינג, שמקורה ב:
- מחלה ראשונית באדרנל עצמו מסוג אדנומה, קרצינומה, או קשריות רבות (חד או דו-צדדיות)
- גידול בהיפופיזה המפריש ACTH וגורם לגירוי יתר של בלוטת האדרנל על ידי ההיפופיזה (עקב גידול המייצר בעודף ACTH)
- גידול ממקור אחר, המפריש ACTH (גידול "אקטופי")
הפרשת CRH, ACTH וקורטיזול היא מחזורית בכל יממה, כך ששיא ההפרשה הוא בבוקר ואילו בחצות הלילה ההפרשה בשפל (רמות הקורטיזול הן הנמוכות ביותר). המחזוריות הזו אינה מתקיימת באפן תקין באנשים הסובלים מקושינג. על כן מדידה של רמות קורטיזול בחצות הלילה היא בדיקת סקר יעילה ביותר לזיהוי תסמונת/ מחלת קושינג. שכן באנשים בריאים, הרמות של הקורטיזול צריכות להיות מזעריות בשעה זו בניגוד לחולים.
הוראות ביצוע: את המבחנות לביצוע הבדיקה, כולל הוראות ניתן לקבל במכון האנדוקריני. בקצרה, יש לבצע את הבדיקה לפחות שעתיים אחרי האוכל. מומלץ לצחצח שיניים חצי שעה לפני ביצוע הבדיקה. יש להוציא מהמבחנה את גליל צמר הגפן, ללעוס אותו למשך 3-5 דקות ואחר כך להחזירו לתוך מבחנה קטנה, הנמצאת בתוך מבחנה גדולה. בסוף התהליך יש לפקוק את המבחנה, למלא פרטים מזהים ושעת ביצוע הבדיקה.
יש לאסוף את הרוק במבחנה מיוחדת ובשעה שנקבעה על ידי הרופא.
* הבדיקה אינה בסל הבדיקות ויש לשלם עבורה.
את המבחנות המיוחדות לאיסוף הדגימה ניתן לקבל במכון האנדוקריני
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל- 12:00, פרט ליום שישי וערבי חג.
- הבדיקה מבוצעת ברוק.
- את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל לאחר 3 שבועות באמצעות אתר האינטרנט.
מדידת קורטיזול חופשי בשתן
מדידת קורטיזול חופשי בשתן [UFC] Urinary Free Cortisol במכשיר HPLC
זוהי בדיקה רגישה ואמינה לבדיקת קורטיזול חופשי בשתן כאשר השיטה הסטנדרטית לבדיקת קורטיזול בשתן אינה מאפשרות אבחנה ברורה בגלל מגבלות טכניות או שימוש בתרופות המפריעות לבדיקה. היתרונות העיקריים של בדיקה זו הם:
1. מאפשרת להבדיל בין קורטיזול לבין פרדניזון ותוצרי הפירוק שלהם.
2. ניתן לקרוא באותה דגימה גם את רמות הקורטיזון, מה שמסייע באבחנה של תסמונת קושינג, שם היחס בין הקורטיזון לקורטיזול הפוך מהרגיל.
3. לעיתים תוצאה גבוהה של UFC שנמדדה בשיטה הסטנדרטית נובע משימוש מודע או לא מודע בסטרואידים סינתטיים, כאשר המדידה מבוצעת ב- HPLC נמדד אך ורק קורטיזול.
* בבדיקה זו ניתן לקבל על פי בקשה מראש גם תוצאות של סטרואידים נוספים: דקסמתזון, קורטיזון, compound S, פרדניזון, פרדניזולון ו- 6 מתיל-פרדניזולון הכרוכים בתשלום נוסף.
הוראות ביצוע לאיסוף שתן של 24 שעות: יש לבצע את איסוף השתן בכלי ייעודי. מתחילים את האיסוף עם השתן השני של הבוקר הראשון אוספים במהלך כל היום והלילה ומסיימים למחרת עם השתן הראשון של הבוקר השני. יש לשמור בקירור. יש לערבב היטב את השתן ולהעביר 10 מ"ל מתוך האיסוף למבחנה מתאימה ולרשום את הנפח הכללי של השתן.
* הבדיקה אינה כלולה בסל הבדיקות ויש לשלם עבורה.
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל- 12:00, פרט ליום שישי וערבי חג.
- הבדיקה מבוצעת בשתן – באיסוף של 24 שעות.
- את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל לאחר 10-12 שבועות באמצעות אתר האינטרנט.
Serum free cortisol
קורטיזול חופשי בסרום - הקורטיזול הפעיל בסרום הוא הקורטיזול החופשי המהווה בין % 1.6 ל10% מסך הקורטיזול המדיד. ניתן להגדיר טוב יותר את הפרשת הקורטיזול בעיקר בזמן תבחין ACTH או בעקומת יום של קורטיזול בסרום. לבדיקה חשיבות כשעולה חשד לחסרCortisol Binding Globulin, כשישנה הפרעה בחלבוני הדם, או בזמן טיפול תחליפי בהידרו-קורטיזון. בדיקה זו מאפשרת לעקוב במדויק אחרי הרמה המושגת.
הבדיקה אינה בסל הבדיקות וביצועה כרוך בתשלום.
את המבחנות המיוחדות לאיסוף הדגימה ניתן לקבל במכון האנדוקריני
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל 12:00 בבוקר, פרט ליום שישי וערבי חג.
- הבדיקה מבוצעת בסרום.
- תוצאות הבדיקות ניתן לקבל לאחר 5 שבועות באמצעות אתר האינטרנט.
קטוסטרואידים
בדיקה זו משמשת כסמן לסך הפעילות האנדרוגנית ומבטאת את סך רמות ההורמונים האנדרוגניים ותוצרי הפירוק שלהם. מכיוון שרמות האנדרוגנים בדם משתנות תכופות בצורת "זיזי" הפרשה, בדיקה זו שמשקפת את סך כל תוצרי הפירוק של האנדרוגנים, מסייעת בעיקר כאשר היפראנדרוגניזם קליני אינו מוסבר היטב בבדיקות מעבדה; הבדיקה מהווה גם פרמטר נוח למעקב אחרי דרגת השליטה בהיפראנדרוגניזם נשי; ערכים גבוהים נמצאים בקרצינומה אדרנלית מפרישה, בגידולי אשך ושחלה מפרישים, וכן בהיפרפלזיה אדרנלית. תוצאות בדיקה זו משמשות כלי מעקב נוח להערכת יעילות הטיפול; הבדיקה גם משמשת לאיפיון קשרים אדרנליים.
הוראות ביצוע לאיסוף שתן של-24 שעות: יש לבצע את איסוף השתן בכלי ייעודי. מתחילים את האיסוף עם השתן השני של הבוקר הראשון. אוספים במהלך כל היום והלילה ומסיימים למחרת עם השתן הראשון של הבוקר השני, יש לשמור בקירור. יש לערבב היטב את השתן ולהעביר 50 מ"ל מתוך האיסוף לכוסית מתאימה ולרשום את הנפח הכללי של השתן.
הבדיקה נמצאת בסל הבדיקות יש להצטייד בהתחייבות (טופס 17) של הקופה לקוד 83586.
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל- 12:00 בבוקר, פרט ליום שישי וערבי חג.
- הבדיקה מבוצעת בשתן, איסוף של 24 שעות.
- את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל לאחר 5 שבועות באמצעות אתר האינטרנט.
17 -קטוסטרואידים פרופיל, אבחנה דיפרנציאלית: בנוסף למצוין בהקשר של בדיקת סך הפרשתם של 17- קטוסטרואידים, משך 24 שעות. בדיקה זו מאפשרת לזהות את סוג האנדרוגנים המוגברים וכמו כן מאפשרת לזהות פעילות יתר של האנזים 5 אלפא רדוקטואז, העלולה להתבטא בשיעור יתר ולנבוע ממצב של שחלות פוליציסטיות. בדיקה זו מאפשרת קבלה של "טביעת אצבעות" שונות של פרופיל 17 קטוסטרואידים וטביעת אצבע זו משמשת לאבחנה ולמעקב אחרי התגובה לטיפול שניתן לגדלים שונים של קורטקס האדרנל. בדיקה זו מבוצעת עתה במכשיר
ה- Gas Chromatography Mass Spectroscopy) GCMS, שיטה המשלבת זיהוי מדוייק של מסה, מה שמבטיח דיוק כמותי.
הוראות ביצוע לאיסוף שתן של-24 שעות: יש לבצע את איסוף השתן בכלי ייעודי. מתחילים את האיסוף עם השתן השני של הבוקר הראשון. אוספים במהלך כל היום והלילה ומסיימים למחרת עם השתן הראשון של הבוקר השני, יש לשמור בקירור. יש לערבב היטב את השתן ולהעביר 50 מ"ל מתוך האיסוף לכוסית מתאימה ולרשום את הנפח הכללי של השתן.
הבדיקה נמצאת בסל הבדיקות יש להצטייד בהתחייבות (טופס 17) של הקופה לקוד 83593.
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל- 12:00 בבוקר, פרט ליום שישי וערבי חג.
- הבדיקה מבוצעת בשתן, איסוף של 24 שעות.
- את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל לאחר 5 שבועות באמצעות אתר האינטרנט.
פרגננדיול P2
פרגננדיול P2 – [בשתן]
מטבוליט של פרוגסטרון המסייע בהערכתו. בדיקה זו חשובה כיוון שדיוק מדידת הפרוגסטרון, בעיקר ברמות הגבוליות מבחינה קלינית, אינה אחידה בין שיטות המדידה השונות ואינה מספקת. הבדיקה משמשת גם לאיפיון קשרים אדרנליים.
בדיקה זו מבוצעת החל מתחילת 2017 במכשיר ה- Gas Chromatography Mass Spectroscopy - GCMS, שיטה המשלבת זיהוי מסה מדוייקת ודיוק כמותי.
הוראות ביצוע לאיסוף שתן של-24 שעות: יש לבצע את איסוף השתן בכלי ייעודי. מתחילים את האיסוף עם השתן השני של הבוקר הראשון. אוספים במהלך כל היום והלילה ומסיימים למחרת עם השתן הראשון של הבוקר השני. יש לשמור בקירור. יש לערבב היטב את השתן ולהעביר 50 מ"ל מתוך האיסוף לכוסית מתאימה ולרשום את הנפח הכללי של השתן.
הבדיקה נמצאת בסל הבדיקות יש להצטייד בהתחייבות (טופס 17) של הקופה לקוד 84135.
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל- 12:00 בבוקר, פרט ליום שישי וערבי חג.
- הבדיקה מבוצעת בשתן, איסוף של 24 שעות.
- את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל לאחר 5 שבועות באמצעות אתר האינטרנט.
פרגנטריול P3
מטבוליט של 17 הידרוקסי-פרוגסטרון, משמש לאיפיון קשרים אדרנליים ולהערכת טיפול בתסמונות אדרנו-גניטליות בדרגות חומרה שונות. הבדיקה מבוצעת החל מתחילת 2017 במכשיר ה-
Gas Chromatography Mass Spectroscopy) GCMS, שיטה המשלבת זיהוי מסה מדויקת ודיוק כמותי.
הוראות ביצוע לאיסוף שתן של-24 שעות: יש לבצע את איסוף השתן בכלי ייעודי. מתחילים את האיסוף עם השתן השני של הבוקר הראשון. אוספים במהלך כל היום והלילה ומסיימים למחרת עם השתן הראשון של הבוקר השני, יש לשמור בקירור. יש לערבב היטב את השתן ולהעביר 50 מ"ל מתוך האיסוף לכוסית מתאימה ולרשום את הנפח הכללי של השתן.
הבדיקה נמצאת בסל הבדיקות יש להצטייד בהתחייבות (טופס 17) של הקופה לקוד 84138.
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל- 12:00 בבוקר, פרט ליום שישי וערבי חג.
- הבדיקה מבוצעת בשתן, איסוף של 24 שעות.
- את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל לאחר 5 שבועות באמצעות אתר האינטרנט.
כרומוגרניןA-
כרומוגרנין A נמצא בריכוז גבוה בתאים נוירואנדוקריניים המפרישים הורמונים בני משפחה אחת. רמות גבוהות של כרומוגרנין A אופייניות לגידולים המתפתחים מתאים אלה כגון: פיאוכרומוציטומה, פאראגנגליומה, קרצינואיד, גידולים נוירואנדוקריניים של הלבלב ומערכת העיכול. לפיכך, בדיקת כרומוגרנין A משמשת לזיהוי ואיפיון הראשוני של גידולים נוירואנדוקריניים ובמיוחד לצורך מעקב אחריהם במהלך הטיפול או לאחר כריתתם.
הוראות מיוחדות לפני ביצוע הבדיקה: יש להפסיק לקחת תרופות למניעת צרבת (PPI) 3 שבועות לפני ביצוע הבדיקה, וכן יש להגיע בצום של 10 שעות (מותר לשתות מים).
* הבדיקה אינה בסל הבדיקות והיא כרוכה בתשלום.
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל- 12:00 בבוקר, פרט ליום שישי וערבי חג.
- הבדיקה מבוצעת בסרום.
- את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל לאחר 3 שבועות באמצעות אתר האינטרנט.
מטנפרינים
מטנפרינים/ 3 מתוקסי-טירמין בשתן
מקור חומר זה בתאי הכרומפין הממוקמים בעיקר בליבת האדרנל (יותרת הכליה) ובגנגליונים סימפטטיים ופרהסימפטטיים. שמותיהם של גידולי הכרומפין נגזרים ממיקומם: גידול בליבת האדרנל מכונה פיאוכרומוציטומה וגידול חוץ-אדרנלי מכונה פרה-גנגליומה. פרהגנגליומות סימפטטיות בדרך כלל ממוקמות בחזה, בבטן ובאגן וכמעט תמיד מפרישות, בעוד פרהגנגליומות פרה-סימפטטיות ממקומות לרוב בראש ובצוואר ולרוב ללא פעילות הורמונלית. פיאוכרומוציטומה היא גידול המפריש אפינפרין, נוראפינפרין ולעתים רחוקות גם דופמין. האנזים שהופך נוראפינפרין לאפינפרין נמצא רק בליבת האדרנל ולכן רק גידול זה (פיאוכרומוציטומה), ולא גידולים ממקור הגנגליונים הסימפטטיים, מפריש אפינפרין. גידולים ממקור הגנגליונים הסימפטטיים המפרישים נוראפינפרין ודופאמין.
אפינפרין עובר מטבוליזם למטאנפרין בעוד שנוראפינפרין עובר מטבוליזם לנורמטאנפרין. איסוף שתן למטאנפרין ונורמטאנפרין רגיש וספציפי הרבה יותר לאבחנה של הגידולים הללו מאשר איסוף שתן לקטכולאמינים (אפינפרין, נוראפינפרין ודופאמין). אי לכך אנו מבצעים בדיקה של סך המטאנפרינים בשתן (באיסוף), וכן גם את הבדיקה המכונה 3 מתוקסי-תירמין אשר כוללת למעשה מדידה של נפרדת של מטנפרינים, נורמטנפרינים ומטוקסי-טירמין [האחרון הוא תוצר פירוק של דופמין] באיסוף שתן של 24 שעות.
הבדיקה 3 מתוקסי-תירמין אינה כלולה בסל הבדיקות וכרוכה בתשלום
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל- 12:00 בבוקר, פרט ליום שישי וערבי חג.
- הבדיקה מבוצעת באיסוף שתן של 24 שעות עם חומר משמר. יש לקחת מהמעבדה האנדוקרינית מבחנות עם 6 נורמל חומצת מימן כלורי. שפוך מבחנה אחת לכלי האיסוף, לפני תחילת האיסוף. אם נפח השתן עולה על ליטר אחד הוסף עוד מבחנה של ח. מימן כלורי.
- את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל לאחר שבועיים באמצעות אתר האינטרנט.
מטנפרין ונורמטנפרין
בדיקת מטנפרין ונורמטנפרין בפלסמה - Free Metanephrine and Normetanephrine -בדיקה זו מיועדת לחולים עם יתר לחץ דם לא ברור, התפרצויות לחץ דם וחשד לגידול מסוג פאוכרומוציטומה.
הבדיקה אינה בסל הבדיקות והיא כרוכה בתשלום.
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל- 12:00 בבוקר, פרט ליום שישי וערבי חג.
- הבדיקה מבוצעת בפלסמה (מבחנה עם EDTA במי קרח).
- את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל לאחר 12 שבועות באמצעות אתר האינטרנט.
ההורמון האנטי מולריאני
(Anti-Mullerian Hormone (AMH - הוא אחד ההורמונים שאיננו מאפשר התפתחות שחלות בעוברים זכרים. ה-AMH קשור גם לתהליך ירידת האשכים אל שק האשכים.
בנשים, ה- AMH מיוצר בשחלות ברמה הגבוהה ביותר על ידי זקיקים ראשוניים וזקיקים אנטראליים זעירים. ייצור ההורמון פוחת בהדרגה ופוסק בזקיק שגודלו מעל 8 מ"מ. רמות AMH נשמרות קבועות יחסית לאורך המחזור החודשי כיוון שהזקיקים הגדולים אינם תורמים לרמות ההורמון. גם נטילת גלולות למניעת הריון אינה משפיעה היא על רמות AMH בדם. רמת AMH בדם נמצאת במתאם חיובי למספר הזקיקים המתפתחים בשחלה ועל כן ניתן להשתמש ברמות הורמון זה כסמן להערכה של הרזרבה השחלתית, במסגרת הערכות של מידת פריון האישה.
בנוסף, הורמון זה יכול לשמש להערכה של תסמונת (Persistent Mullerian Duct Syndrome (PMDS, בה מופיעים בזכר (XY) רחם לא מפותחת וחוסר ירידה של האשכים (cryptorchidism). תסמונת זו נובעת מהיעדר הורמון ה- AMH שבגינה מתפתחות שתי מערכות הובלה בתינוק - נקבית וזכרית.
השימוש הקליני במדידת AMH בנשים:
- רמת ה- AMH בדם יכולה לנבא את התגובה השחלתית בטיפולי פוריות: צפי לתגובה נמוכה – Poor response או צפי לתגובת יתר שחלתית– Hyper response מידע זה מאפשר התאמה אישית של פרוטוקול טיפול פוריות בהתאם לרמת ה-AMH.
- הערכה של הרזרבה השחלתית לצורך בדיקת יעילות הטיפול באגוניסטים של GnRH.
- בשימור הרזרבה השחלתית בקרב חולות סרטן המטופלות בכימותרפיה.
- כמדד קליני אבחנתי ל-PCOS, בעיקר במקרים בהם תוצאת הבדיקה הסונוגראפית אינה מספיק מהימנה על מנת לאבחן את הסינדרום.
- מדד קליני ספציפי לאבחנה מוקדמת של (GCT) Granulosa Cell Tumor)
הבדיקה אינה בסל הבדיקות וכרוכה בתשלום.
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל- 12:00 בבוקר, פרט ליום שישי וערבי חג.
- הבדיקה מבוצעת בפלסמה (מבחנה עם EDTA).
- את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל כעבור שבועיים באמצעות אתר האינטרנט.
Anti GAD
בדיקה זו מאפשר להעריך את הנטייה להתפתחות סוכרת מסוג 1, לזהות נוכחות סוכרת מסוג 1 לאחר שהנבדק כבר אובחן כחולה סוכרת, וכמו כן, היא מאשרת אבחנה של Autoimmune stiff man syndrome encephalomyelopathies. לרוב, סוכרת מסוג 1 [סוכרת תלוית אינסולין], היא מחלה אוטואימונית, בה המערכת החיסונית תוקפת והורסת תאי β בלבלב או את האינסולין עצמו. anti-GAD antibodiesמכוונים נגד האנזים glutamic acid decarboxylase (GAD). GAD הופך חומצה גלוטמית ל- (gamma-amino-glutamic acid (GABA. שכיחות גבוהה של נוגדנים עצמיים נגד-GAD קשורה במיוחד למצבי סוכרת אבל נוגדנים אלו אותרו גם בתסמונת של קשיות שרירים הידועה כ-stiff man syndrome וכן בrheumatoid arthritis. ביונקים, האנזים GAD מופיע בשתי צורות GAD67 וGAD65 . שני האנזימים מתבטאים במוח, GAD65 מתבטא גם בתאי β של בלוטת הלבלב. נוגדנים כנגד GAD65 יכולים להתפתח ולהופיע בדם שנים רבות לפני הופעת תסמיני המחלה.
הבדיקה אינה כלולה בסל הבדיקות והיא כרוכה בתשלום.
הבדיקה מתבצעת בצום של 10 שעות. מותר לשתות מים.
-
יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל- 12:00 בבוקר, פרט ליום שישי וערבי חג.
-
הבדיקה מבוצעת בסרום.
-
את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל לאחר 4 שבועות באמצעות אתר האינטרנט.
יוד בשתן
הדרך היעילה ביותר לאיתור מחסור ביוד היא באמצעות בדיקת רמת יוד בשתן, זאת מכיוון שהכליות מפרישות בשתן כ-90% מהיוד הנצרך. במכון האנדוקריני באיכילוב אנו מבצעים את הבדיקה בשיטה כרומטוגרפית לקבלת תוצאה מדוייקת.
היוד דרוש ליצירת הורמוני בלוטת התריס, וחסר שלו יביא לחסר ביצירת הורמון בלוטת התריס תירוקסין (T4), להגדלת הבלוטה, להיפותירואידיזם ועלול לגרום לפיגור שכלי בתינוקות וילדים שאמהותיהם חסרו יוד באופן בולט בתקופת ההיריון משום שהורמוני התירואיד הכרחיים להתפתחות מוח העובר. נשים עם חסר חמור ביוד הן בעלות סיכון מוגבר לבעיות פוריות, והריון בנשים אלה הוא בעל סיכון מוגבר להסתיים בהפלה, בלידה מוקדמת, בלידת תינוק מת או בלידת תינוק עם פגמים מולדים. | חוסר יוד באופן בולט בתקופת ההיריון עלול לגרום לפיגור שכלי בתינוקות וילדים משום שהורמוני התירואיד הכרחיים להתפתחות מוח העובר.
רמה מאוזנת של T4 ו-T3 חיונית לוויסות המטבוליזם הבסיסי של הגוף, לוויסות צריכה קלורית, ולוויסות הטמפרטורה. יוד הוא המרכיב המרכזי של הורמוני בלוטת התריס, T4 ו-T3 המכילים 4 ו-3 אטומי יוד, בהתאמה. הדרך היעילה ביותר לאתר מחסור ביוד היא בבדיקת רמתו בשתן, כיוון שהכליות מפרישות בשתן כ-90% מהיוד הנצרך. היוד נמצא במזונות מהים כמו דגים, אצות (כמו ספרולינה), סרטנים; בירקות דוגמת אספרגוס, תרד, ובזרעי שומשום. יש גם מזונות החוסמים את קליטת היוד כמו כרוב, סויה, דוחן, חרדל, בוטנים ובטטה.
הבדיקה משמשת למעקב אחרי הפרשת יוד בשתן ומסייעת לענות על השאלות הבאות:
1. מה מצב משק היוד של אדם [תקין/בחסר/בעודף]? חלק מהאוכלוסייה הבריאה לכאורה נמצא במצב של חסר יוד ולעניין זה משמעות בעיקר בנשים בהריון.
2. האם החולה העומד בפני טיפול ביוד רדיואקטיבי אכן מוכן למיפוי? חולים שרמות היוד בשתן שלהן גבוהות עלולים שלא לקלוט את היוד המסומן בתאים ממקור תירואידלי.
3. האם חולה נחשף לכמות גדולה של יוד לאחרונה? האם היוד העודף כבר פונה מהגוף? חשיפה כזו מתרחשת אצל מי שמקבל כדורי פרוקור או מי שעובר בדיקת CT עם חומר ניגוד. למידע זה חשיבות בפירוש תוצאות בדיקות של בלוטת במגן ובתכנון טיפול מיטבי במחלות שונות של בלוטת התריס.
לתיאום ביצוע הבדיקה ולקבלת הוראות יש להתקשר לאחיות במכון האנדוקריני בטלפון: 03-6973497. לפני מתן השתן יש לאכול דיאטה דלת יוד לפי הוראות הרופא.
-
הבדיקה אינה כלולה בסל הבדיקות וביצועה כרוך תשלום.
-
יש להגיע למכון האנדוקריני לאחר תאום בין השעות 8:00 ל- 12:00 בבוקר, פרט ליום שישי וערבי חג.
-
הבדיקה חייבת להתבצע בשתן ראשון או שני של הבוקר.
-
את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל לאחר שבוע אחד באמצעות אתר האינטרנט.
Vitamin A
Vitamin A (רֵטִינוֹל Retinol)
תקבל מהמזון כבטא-קרוטן והופך בגוף לוויטמין A. וויטמין A מורכב משלוש צורות פעילות: רטינול, רטינאל וחומצה רטינואית, וכן 4 קרוטנואידים ביניהם בטא קרוטן. הויטמין נמצא בסוגי מזון רבים כאשר המקורות העיקריים הם: כבד בקר, שמן דגים וכבד עוף; מצוי גם במזון מן הצומח דוגמת גזר, בטטה, ברוקולי ותרד. לוויטמין A תפקידים מטבוליים חשובים, להלן חלק מהם:
- ראייה: רטינול מגיע לתאי הרשתית בזרם הדם, שם בשעת הצורך עובר מספר תהליכים אנזימטיים ליצירת חומר שמתפרק בחשיפה לאור. פירוק זה יוצר אותות עצביים העוברים דרך עצב הראייה למרכז הראייה במוח.
- מערכת החיסון: רטינול ונגזרות כימיות שלו נחוצים לשמירה על שלמות ותפקוד תאים בעור, ברירית המעי, בדרכי השתן והריאות. חומצה רטינואית חשובה לחלוקה והתמיינות של תאי השייכים למערכת החיסון של הגוף.
- תאי דם אדומים: ויטמין A הכרחי להתמיינות תאים במח העצם לתאי דם אדומים. הויטמין גם חשוב למעבר של ברזל מהמאגרים אל תאי הדם האדומים ושילובו במולקולות המוגלובין חדשות.
הבדיקה נמצאת בסל הבדיקות. יש להצטייד בהתחייבות (טופס 17) של הקופה לקוד 84590.
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל- 12:00, פרט ליום שישי וערבי חג.
- הבדיקה מבוצעת בסרום (מבחנת ג'ל עטופה בנייר כסף אטומה לאור).
-
את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל לאחר 3 שבועות באמצעות אתר האינטרנט.
Vitamin E
Vitamin E (טוקופרולTocopherol)
הוויטמין משמש כנוגד חמצון המגן מפני רדיקלים חופשיים. הטוקופרולים החשובים ביותר הם α (אלפא(, β (ביטא),γ (גמא)) δ דלתא). האלפא טוקופרול הוא בעל הפעילות גדולה יותר כוויטמין ולמעשה אליו מתכוונים בשם ויטמין E דוגמה לתסמיני חסר: רמה נמוכה של תאי דם אדומים, חיוורון, עייפות, קוצר נשימה ופלפיטציות (palpitations), חולשת שרירים, התקפי לב, טרשת עורקים ומחלות לב וכלי דם, ירידה בתפקוד היפופיזה ואדרנל, ירידה בספיגת ברזל ושומנים, קרישיות יתר של הדם. אצל תינוקות גורם מחסור לגריות (irritability) ואגירות נוזלים.
תסמיני יתר- השפעות מזיקות הן נדירות אבל שימוש ממושך במינון גבוה עלול לגרום בחילה, כאב בטן, הקאות, שלשולים, נפיחות בשדיים וסימני תת-פעילות של בלוטת התריס (עייפות, חולשת שרירים וכו'). מנות גדולות עלולות להפחית את הספיגה של ויטמינים אחרים (כמו A ,D וויטמין K) ולהוריד את רמת הורמון התריס.
הבדיקה נמצאת בסל הבדיקות. יש להצטייד בהתחייבות (טופס 17) של הקופה לקוד 84446.
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל- 12:00, פרט ליום שישי וערבי חג.
- הבדיקה מבוצעת בסרום (מבחנת ג'ל, מכוסה בנייר כסף אטומה לאור).
- את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל לאחר 3 שבועות באמצעות אתר האינטרנט.
Vitamin B1
Vitamin B1 (Thiamine pyrophosphate)
ויטמין B1 לא נוצר בגוף האדם ויש צורך לקבלו במזון. הויטמין חשוב למטבוליזם של פחמימות וחומצות אמינו. הוא מזרז סינתזה של כולסטרול ושל חומצות שומן במערכת העצבים. הבדיקה מיועדת לקביעת רמתו בדם, גילוי הפרעות במטבוליזם של חומצות אמינו ומצבים של ספיגה לקויה. חסר הויטמין עלול להתפתח בהשמנה, לאחר ניתוחים בריאטריים ["קיצורי קיבה"], בסוכרת לא מאוזנת, וצריכה מופרזת של אלכוהול.
הבדיקה אינה כלולה בסל הבדיקות וביצועה כרוך בתשלום.
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל- 12:00, פרט ליום שישי וערבי חג.
- יש לשלוח מבחנת EDTA עטופה בנייר כסף אטומה לאור ובמי קרח.
- את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל לאחר שבועיים באמצעות אתר האינטרט.
Vitamin B6
(pyridoxal-5-phosphate) Vitamin B6
ויטמין זה דרוש ליותר מ-50 ריאקציות של בנייה, פירוק ושינוי של חומצות אמינו בגוף. מדידה של ויטמין B6 חשובה במספר מצבים: הומוציסטינמיה, מחלות עור, הפרעות תנועה, אנמיה ודיכאון הבדיקה נמצאת בסל הבדיקות. יש להצטייד בהתחייבות (טופס 17) של הקופה לקוד 84207.
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל- 12:00, פרט ליום שישי וערבי חג.
- יש לשלוח מבחנת EDTA עטופה בנייר כסף אטומה לאור ובמי קרח.
- את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל לאחר 3 שבועות באמצעות אתר האינטרנט.
הומוציסטאין
הומוציסטאין הוא חומר מוצא לבנייה של שתי חומצות אמיניות (מתיונין וציסטאין) החיוניות לרקמות כמו השלד, העור, השיער והציפורניים, כמו גם להתפתחות תקינה. תהליך הייצור של הציסטאין והמתיונין מחייב פעולה של שלושה ויטמינים ממשפחת ויטמין B: חומצה פולית, ויטמין B12 וויטמין B6 ועל כן חסר באחד מהוויטמינים ההלו גורם להפסקת ייצור הציסטאין ולעליה ברמת חומר המוצא, הומוציסטאין, בדם. נראה כי גם עליה מתונה ברמות הומוציסטאין בדם עלולה להאיץ מחלות לב וכלי דם. נתונים אפידמיולוגיים מצביעים על כך שחסימת עורקים כליליים מתרחשת פי -2 ומעלה באלה עם רמות הומוציסטואין ברביעון העליון באוכלוסייה, בהשוואה לאלה עם רמות הומוציסטאין ברביעון התחתון.
תרחישים קליניים המשפיעים על רמות הומוציסטאין בדם
א. רמות גבוהות במיוחד של הומוציסטאין מתקבלות בהומוציסטינוריה קלאסית. מצב זה מתרחש כאשר יש פגם גנטי הגורם לחסר באנזים שמאפשר יצירת ציסטאין מהומוציסטאין ועל כן מצטבר חומר המוצא, הומוציסטאין בדם.
ב. רמות מוגברות של הומוציסטאין יכולות להצביע על בעיות דוגמת פגמים גנטיים הפוגעים בפעילות אנזימים, חסר ב: ויטמיןB12 חומצה פולית או ויטמין B6, עישון סיגריות, צריכת קפאין מרובה, כשל כלייתי, היפו-תירואידיזם, סוכרת, סיבוכי הריון, צליאק, או לאחר ניתוחים בריאטריים כאשר מסתמנת תופעת חסר כללי ברמת ויטמינים.
ג. רמות נמוכות של הומוציסטאין יכולות להתרחש במצבים דוגמת תסמונת Down, היפר-תירואידיזם, שלבים מוקדמים של סוכרת.
הבדיקה לא נכללת בסל הבדיקות וביצועה כרוך בתשלום.
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל- 12:00, פרט ליום שישי וערבי חג.
- הבדיקה מבוצעת בפלסמה (מבחנת EDTA, במי קרח).
- את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל לאחר שבועיים באמצעות אתר האינטרנט.
אריתרופויאטין
רקע: אריתרופוייטין (EPO) הוא הורמון שאחראי להבשלת תאי דם אדומים במוח העצם. כאשר פוחת מספר תאי הדם האדומים, או כאשר פוחת ריכוז החמצן בדם עולה הפרשת ה EPO וגורמת להגברת ייצור תאי דם אדומים. חסר בהפרשת ההורמון או היעדרו יגרמו לחוסר דם (אנמיה) והפרשת יתר של ההורמון תגרום לריבוי תאי דם אדומים (פוליציטמיה) ולרמה גבוהה של המוגלובין.
מולקולת EPO מיוצרת בעיקר בכליה מכאן שהפרשת האריתרופויאטין תלויה בפעילות תקינה של הכליות ולכן במצב של אי-ספיקת כליות כרונית או מחלה כלייתית אחרת עשויה להיות פגיעה בהפרשת ההורמון. במצב תקין, רמות EPO בדם בדרך כלל נמוכות. ל- EPO יש תפקיד ביתר לחץ-דם בשל השפעתו בכיווץ כלי-דם, בהשריית תהליכי אנגיוגנזה, כמו גם בהתרבות של סיבי שרירים חלקים. במערכת העצבים, ה EPO משפיע על יכולת תאי העצב להגן על עצמם בתנאי חסר בחמצן (היפוקסיה) כמו שקורה בשבץ מוחי.
דוגמאות למצבים קליניים בהם רמת ה- EPO גבוהה בדם: דימום באדם בריא, אנמיות שונות, מצבי היפוקסיה בגבהים, גידולים המייצרים EPO כמו פיאוכרומוציטומה, גידולי כליה וכבד.
דוגמאות למצבים קליניים בהם רמת ה- EPO נמוכה בדם: כשל כרוני של הכליות, פוליציטמיה ראשונית, אנמיה הקשורה במחלות כרוניות.
בדיקה זו מבוצעת בשיטה אימונית.
הבדיקה לא נכללת בסל הבדיקות וביצועה כרוך בתשלום.
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל- 12:00, פרט ליום שישי וערבי חג.
- הבדיקה מבוצעת בסרום.
- את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל לאחר 3 שבועות באמצעות אתר האינטרנט.
פאנל בדיקות ADMA
פאנל בדיקות ADMA
-
(Asymmetric dimethyl arginine (ADMA
-
(Symmetric dimethyl arginine (SDMA
-
L-Arginine
מקבץ בדיקות זה מהווה סמן חדש למחלות קרדיווסקולריות (טרשת עורקים ותפקוד אנדותליאלי לא תקין של כלי הדם). מקובל לחשוב שתפקוד אנדוטליאלי לא תקין עקב פעילות ביולוגית בחסר של המוליקולה (Nitric Oxide (NO הוא גורם מרכזי בתהליך יצירת פלקים אטרוסקלרוטיים בכלי הדם. NO היא מולקולה בעלת מחצית חיים קצרה המווסתת את זרם הדם ומונעת הצמדות של טסיות דם. NO נוצר מחמצון של החומצה האמינית ארגינין (L-Arginine) והפיכתה לחומצה אמינית ציטרולין (L-Citrulline) על-ידי האנזים (NO synthases (NOS.
(Asymmetric dimethyl arginine (ADMA נוצר בתאי האנדוטל על-ידי מטילציה של חלבונים, התוצר השני של המטילציה ,SDMA, אינו פעיל. ADMA מהווה מעקב ספציפי אנדוגני של האנזים NOS. רמות גבוהות של ADMA בדם גורמות לירידה בפעילות NOS ועלולות לגרום לשנויים במבנה ובתגובתיות כלי הדם. מחקרים רפואיים רבים, הראו קשר ברור בין גורמי סיכון קרדיווסקולאריים ורמות ADMA בדם. רמות ADMA גבוהות נמצאו באנשים עם רמות כולסטרול גבוהות, יתר לחץ דם, אטרוסקלרוזיס, אי ספיקת כליות ואי ספיקת לב. היחס בין רמות ארגינין לרמות ADMA בדם יכול לשמש כמרקר למחלת כלי דם וטיפול מתאים יכול לשפר את המצב הקליני.
הבדיקה לא נכללת בסל הבדיקות וביצועה כרוך בתשלום.
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 8:00 ל- 12:00 כל יום, פרט ליום שישי וערבי חג.
-
הבדיקה מבוצעת בדם.
-
את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל באמצעות אתר האינטרנט.
IL6
IL6 -Interleukin 6
שייך למשפחה של מולקולות חלבוניות קטנות הנקראות אינטרלויקינים/ציטוקינים. האינטרלוקינים מופרשים על ידי תאי דם לבנים, על ידי מקרופאגים. IL6 הוא ציטוקין רב-תפקודי המשחק תפקיד מרכזי במנגנון ההגנה של הגוף, על ידי השראת התמיינות בתאי B, השראה של יצירת ציטוקין נוסף בשם IL-2 והקולטן שלו, כמו גם השראת התמיינות ושגשוג תאי T, הוא יכול לעבור את המחסום דם/מח ולגרום לעליה של חום הגוף.
טוסיליזומב (השם המסחרי: אקטמרה) היא תרופה המשמשת לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית שנוגדת את הפעילות של ציטוקינים מסוג IL-6 על ידי קישור לרצפטור של IL6 ובכך מניעת הקישור וההשפעה התאית של הציטוקין. במקרים של מחלת קורונה קשה מערכת החיסון מגיבה תגובת־יתר ומפרישה יותר מדי ציטוקינים. הפרשה מוגברת הזאת, ידועה גם בשם "סערת ציטוקינים", ועלולה להיות קטלנית. במעבדה נבדקות רמות של IL6 אצל חולי קורונה מאומתים לפני ואחרי קבלת הטיפול בתרופה זו. במידה ויש רמות גבוהות של IL6 בדם ניתן טיפול בתרופה. בבדיקה שלאחר הטיפול צפוי לקבל רמות גבוהות של IL6.
הבדיקה אינה בסל הבדיקות וביצועה כרוך בתשלום.
- יש להגיע למכון האנדוקריני בין השעות 10:00 ל- 12:00 כל יום, פרט ליום שישי וערבי חג.
- הבדיקה מבוצעת בדם.
- את תוצאות הבדיקות ניתן לקבל באמצעות אתר האינטרנט.