לראשונה בישראל: טיפול חדשני בפרפור פרוזדורים
צוות
-
פרופ' רפאל רוסו
מומחה בקרדיולוגיה, מנהל היחידה להפרעות קצב ומרפאת הפרעות קצב (אלקטרופיזיולוגיה), המערך הקרדיולוגי -
ד''ר אהוד חורין
מומחה ברפואה פנימית, מומחה ברפואת הלב, רופא בכיר ביחידה להפרעות קצב, אלקטרופיזיולוגיה, מנהל השירות לאלקטרופיזיולוגיה פולשנית -
גב' גב' אנה סטולוב
אחות אחראית קריולוגיה התערבותית
היחידה לטיפול בהפרעות קצב לב בבית החולים איכילוב, עוסקת באבחון, בייעוץ ובטיפול בחולים הסובלים מהפרעות קצב לבביות. כמו כן, מתבצע במסגרתה מעקב אחר חולים לאחר השתלת דפיברילטור (ICD).
אלקטרופיזיולוגיה עוסקת בהפרעות קצב לבביות. השרות במעבדה ניתן על ידי ייעוץ ומעקב במסגרת המעבדה להפרעות קצב והן על ידי פרוצדורות של בדיקות אלקטרופיזיולוגיות וטיפולים על ידי צריבה של מוקדי הפרעות הקצב.
בשנות השבעים של המאה ה- 20, הוחל בבדיקות אלקטרופיזיולוגיות אשר אפשרו הבנה של מנגנון של הפרעות הקצב. בשנות התשעים המוקדמות הוחל בטיפול בהפרעות הקצב על ידי שיטות צריבה (Ablation) של המוקדים או של המסלולים האחראים להם.
הפרעות קצב על-חדריות
- פרפור פרוזדורים, רפרוף פרוזדורים וטכיקרדיה עלייתית. הפרעות קצב כתוצאה של מעגל של reentry בקשרית עלייתית-חדרית (AV Nodal), הכוללות שני נתיבי הולכה - איטי ומהיר, היוצרים מעגל חשמלי והתקפים של דופק מהיר.
- הפרעות קצב לב דוגמת התסמונת ע"ש וולף-פרקינסון-וויט (WPW), אשר בסופו של דבר עשויות לגרום להתקפים של דופק מהיר ולעיתים נדירות אף עלול לסכן חיים.
-
טיפול בהפרעות קצב על-חדריות
בהפרעות קצב על חדריות מסוג AV nodal reentry ו-WPW, הטיפול בצריבה הפך להיות טיפול הבחירה, עם הצלחה של מעל 95%. גם בטיפול בפרפור פרוזדורים ההצלחה גבוהה מאד: פרפור פרוזדורים ניתן לטיפול על ידי אבלציה, כאשר התרופות נוגדות הפרעות הקצב לא יעילות יותר.
בשנים האחרונות, הוכח שרוב ההפרעות האלה, מקורן בוורידי הריאות – שהם כלי הדם המזרימים דם מחומצן מהריאות לחלל העלייה השמאלית. בעקבות כך, הוחל בטיפול על ידי צריבת מוקדי ההפרעות באזור הפתח של הוורידים הללו, עם הצלחות יפות. לאחרונה, אף ניתן ליצור הדמיה של הפרוזדורים והוורידים בצורה מדויקת, ולצרוב מסביב לוורידים בצורה בטוחה יותר (בעזרת מכשיר NAVx או CARTO).
הפרעות קצב חדריות
הפרעות קצב חדריות מקורן בחדר הימני או בחדר השמאלי. הרקע של הפרעות אלה הינו בדרך כלל צלקות שלאחר אוטם שריר הלב, או מחלה של שריר הלב כגון Dilated Cardiomyopathy או Right ventricular Dysplasia.
הפרעות קצב אלה, יכולות גם להתרחש גם ב"לב בריא". הפרעות קצב חדריות מסכנות חיים, יכולות גם להיות תוצאה של מחלה גנטית כגון Long QT Syndrome ו-Brugada Syndrome.
טיפול בהפרעות קצב חדריות
הפרעות קצב חדריות ניתנות לטיפול על ידי טיפול תרופתי, אבלציה, או השתלה קוצב לב מיוחד מסוג דפיברילטור אוטומטי (ICD). ה-ICD יכול לתת מענה הן על ידי טיפול "שקט" (קיצוב מהיר) והן על ידי "מכה חשמלית" בתוך הלב. לעיתים יש צורך בטיפול משולב, על ידי השתלת דפיברילטור אוטומטי וטיפול תרופתי.
במקרה שלמרות טיפולים אלה החולה ממשיך לסבול מהפרעות קצב המסכנות אותו – ניתן לבצע צריבה של מוקדי הפרעות הקצב. צריבה זו ניתן לבצע בשיטות שונות: בשיטה קונבנציונאלית, על ידי מיפוי הפוטנציאלים של הפרעות הקצב, וכן על ידי שיטות מיפוי חדשות, בעזרת מכשיר NAVx או CARTO, המאפשרות להשיג תמונה תלת-ממדית של הלב.
כל הטיפולים הפולשניים (אבלציה, השתלת ICD) נעשים ביחידה לקרדיולוגיה התערבותית.
קוצבי לב
מטופלים הסובלים מהפרעות בקצב הלב אשר עלולות לגרום לסחרחורות, איבודי הכרה או מוות פתאומי, נזקקים לעיתים להשתלת קוצב לב או להשתלת דפיברילטור.
קוצבי לב מונעים הפסקות בפעילות הלב או ירידות קיצוניות במהירות הדופק; דפיברילטורים מונעים הפסקות בפעילות הלב, או ירידות קיצוניות בדופק, וגם מטפלים ועוצרים הפרעות קצב מסכנות חיים אצל חולים אשר מחלתם עלולה לגרום להפרעות כאלו. מטופלים אשר בגופם הושתל קוצב לב או דפיברילטור, זקוקים למעקב מתמשך ולביקורות תקופתיות.
במרפאת קוצבי לב מתבצעות:
- הערכה של קצב הלב העצמוני ומידת השימוש והצורך בקוצב.
- בדיקה של מצב הסוללה והערכה של תוחלת חייה.
- בדיקה של שלמות האלקטרודות.
- קבלת מידע מזיכרון המכשיר על קצב הלב, הפרעות בקצב הלב ופעילות הקוצב מאז הביקורת הקודמת.
- כיוון של תדירות ועוצמת הקיצוב, על פי הצורך.
על הטיפולים
- השתלת דפיברילטור
- השתלת קוצב לב
- השתלת קוצב לב מלאכותי
- אלקטרופיזיולוגיה
- טיפול בפרפור פרוזדורים באמצעות אבלציה בטכנולוגיית VARIPULSE