גריאטריה

מערך

צוות המערך מתחייב להעניק טיפול מקצועי, מוביל, אנושי ומכבד, באופן שווה לכל זקן, במחלקות הייעודיות ובבית החולים הכללי, באמצעות עבודת צוות מיטבית בדגש על רצף טיפולי, ותוך הצטיינות בהוראה, מחקר ופיתוח רפואת הזקנה.

חזון המערך הגריאטרי

המערך הגריאטרי פועל להעניק למטופלים הקשישים טיפול איכותי, מתאים למצבם, כדי לשפר את בריאותם ותפקודם ולהביאם ליכולת, עצמאות ואיכות חיים טובות ככל האפשר.
המערך כולל שלוש מחלקות אשפוז, מרפאות, ושירותים גריאטריים שונים במחלקות האחרות של בית החולים בהן מאושפזים קשישים.
במערך פועלים צוותים המורכבים מאנשי רפואה, סיעוד ומקצועות הבריאות אשרש עברו הכשרה ייעודית לטיפול בצרכי הבריאות הייחודיים של אנשים מבוגרים, שלרוב סובלים ממספר מחלות ובעיות בריאותיות, מטופלים במספר רב של תרופות, ולעתים קרובות סובלים מירידה בתפקוד, זמנית או ממושכת.
במערך מתחנכים סטודנטים לרפואה ולסיעוד, מתמחים ברפואה גריאטרית ומתמחים בסיעוד גריאטרי.

מחלקות ומרפאות המערך

מחלקות אשפוז

  • פנימית גריאטרית: מחלקה פנימית גריאטרית, אשר מונה 32 מיטות אשפוז, מיועדת  לתת מענה ייחודי לחולה הקשיש והמורכב. החולים מתקבלים  כחולים דחופים דרך חדר המיון או ממחלקות בית החולים.

  • מחלקות אשפוז: שיקום גריאטרי א' ושיקום גריאטרי ב', אשר בכל אחת מהן 34 מיטות אשפוז. מיועדות לתת מענה שיקומי בתחומים הנוירולוגי, אורטופדי ולאחר ירידה תפקודית או קוגניטיבית משמעותית מסיבות אחרות.


מרפאות גריאטריות

  • מרפאה גריאטרית כוללנית לטיפול בבעיות אופייניות לזיקנה: ירידה בתפקוד, הפרעות בזכרון, דיכאון, קושי עם הטיפול התרופתי ובאופן כללי תלונות הקשורות לחוסר איזון רפואי. המטופלים עוברים הערכה מסודרת על-ידי רופא גריאטר מומחה המבצע הערכה גריאטרית מקיפה שבסופה נרשמות המלצות לרופא המשפחה.
    במידת הצורך ימולאו טפסים לביטוח לאומי הדורשים חתימת גריאטר מומחה (יש להביא למרפאה מסמכים רפואיים, רשימת תרופות עדכניות ומסמכים מאשפוזים קודמים אם יש
  • מרפאות משולבות: המטו-גריאטרי, אונקו-גריאטריה, מיועדות למתן מענה לחולים אונקולוגיים הסובלים, בנוסף, מתסמינים גריאטריים. החולים עוברים הערכה בדומה להערכה במרפאה הגריאטרית הכוללנית, משולבת עם דיון או הנחיות עם הצוותים האונקולוגים המטפלים לצורך הכוונה וטיוב הטיפול האונקולוגי בהם.

שירותים גריאטרים נוספים

השירות הגריאטרי לחולה המאושפז ותכנית הזה"ב: מטרתם לתת מענה לחולה הקשיש המאושפז במחלקות בית החולים השונות (שאינן מחלקות גריאטריות). בחלק מהמחלקות קיים שירות פרו-אקטיבי במסגרתו מזהה הצוות המטפל חולים בסיכון ומתערב לשיפור המענה הרפואי להם באופן יזום. במחלקות האחרות מתקיימים ייעוצים גריאטריים בהתאם לבקשת הצוות הראשוני המטפל


הצוות המטפל

כל אדם המאושפז במחלקות הגריאטריות, מטופל על ידי צוות רב מקצועי, הכולל רופא ואחות ייעודיים ואנשי מקצועות הבריאות בהתאם לצורך בתחומים הבאים:

  • פיזיותרפיה - במטרה לשקם את יכולת התנועה כאשר מערכות התנועה נפגעו, ובפרט הליכה עליית מדרגות, יכולת לקום מהמיטה ולעבור לכסא וכדומה.  מכון הפיזיותרפיה כולל מכשור מגוון ובריכה טיפולית.

  • ריפוי בעיסוק - במטרה לשקם את התפקוד היומיומי, ובפרט בתחומי ההלבשה, הרחצה והאכילה, שיפור יכולת החשיבה והריכוז ותרגול היכולת לחוש ולנוע, זאת תוך שימוש בעזרים במידת הצורך.  כמו כן  ניתנים מידע והכוונה לארגון הבית והתאמתו לקראת החזרה הביתה.

  • קלינאות תקשורת - במטרה לאבחן ולטפל בבעיות בשפה, דיבור ובליעה וכן בהפרעות שמיעה.

  • תזונה קלינית - במטרה לגבש את הצרכים התזונתיים של המטופל בהתאם לבעיה ולמחלות הרקע. בהתאם לצורך ניתן אוכל ומאוזן במרקמים שונים וכן העשרה תזונתית וקלורית.

  • עעבודה סוציאלית - במטרה לרכז את התמיכה במטופל ובמשפחתו, באמצעות יעוץ, הדרכה, טיפול ומיצוי זכוית. בנוסף  מסייעת העו"ס בתכנון השחרור הביתה ומדריכה לגבי האפשרויות השונות של קבלת עזרה לאחר השחרור מביה"ח ובכלל זה במקרה שיש צורך בהעסקת עובד זר או העברה לבית אבות.


מידע על המצב הרפואי

  • מידע לאדם המאושפז  - מסירת מידע רפואי הוא חלק בלתי נפרד מהטיפול. מידע והסבר ראשוני למתאשפז  נמסר ע"י רופא עם ההגעה למחלקה. לאורך כל זמן האשפוז תקבל מהרופא במחלקה מידע שוטף על מצבך ובכלל זה שינויים במצבך הרפואי והתפקודי.
    לקראת השחרור תקבל הדרכה לגבי המשך הטיפול.

  • מידע לגבי חולים מורכבים או בלתי יציבים - מידע זה ימסר לבני המשפחה באופן יזום על-ידי הרופא, בהתאם לצורך. יש להשאיר טלפון של בן משפחה במזכירות המחלקה.

  • פגישה עם מנהלת המערך - ניתן לקבוע בימי השבוע בתיאום טלפוני 03-6974074

לתשומת לבכם, צוות המחלקה אינו רשאי למסור מידע אודות המטופלים במחלקה בטלפון, אלא במקרים דחופים. זאת על מנת לשמור על סודיות רפואית וצנעת הפרט.  


שיקום בגיל המבוגר

מטרת השיקום היא לשפר את התפקודים המוטוריים והקוגניטיביים שנפגעו עקב מחלה או פציעה. היסוד למתן שיקום לחולים הוא הניסיון להגביר את עצמאותו של האדם המבוגר כך שיוכל לחזור ולנהל אורח חיים פעיל ובריא במידת האפשר. 

לכל מטופל נערכת הערכה תפקודית מהלך 24 שעות הראשונות לשהותו במחלקה ובהתאם לכך נקבעת תוכנית טיפול. התוכנית עשויה לכלול טיפולי- פיזיותרפיה, ריפוי ועיסוק, קלינאית תקשורת, תרפיה באומנות ובמוזיקה בתדירות המתאימה להתקדמותו האינדיבידואלית וליכולתו של כל מטופל.

כן. קיים ליווי רפואי צמוד בשיקום על ידי רופאים גראטרים מומחים ומתמחים. נעשה ביקור מדי יום, מבוצעות בדיקות דם ובדיקות אחרות על פי הצורך ובמידת ה צורך נעשה שימוש ביועצים במקצועות השונים מבית החולים. מטופלים שלא השלימו את הברור שנקבע להם בעת האשפוז במחלקות, ישלימו אותו, במידת האפשר במהלך השהות בשיקום. בשעות הלילה ישנו רופא תורן ומומחה כונן למקרה ויהיה מקרה חרום המצריך התערבות מיידית.

חולים שהתנאים הרפואיים, הסוציאלים, הסביבתיים או המשפחתיים אינם מאפשרים טיפול בבית או בקהילה, או שהמטופל סובל מקשיים מוטוריים, קוגניטיביים, רגשיים, שפתיים או התנהגותיים שדורשים טיפול אינטנסיבי על ידי אנשי מקצוע הנמצאים רק במסגרות שיקום ייעודיות. אנשים שהינם "מעוכבי דריכה" – אנשים שאסור להם לדרוך על רגל או רגליים למשך תקופה מסויימת ואין אפשרות לתמוך בהם מבחינה סיעודית בבית.

האשפוז במחלקת השיקום  במערך הגריאטרי הוא לא ארוך. על פי רוב מדובר באשפוז שנמשך שבועות ספורים. במהלך האשפוז, מתקיים מעקב מסודר אחר ההתקדמות של המטופל מבחינה תפקודית, יכולתו לבצע פעילות בסיסית כמו הליכה לשרותים, מקלחת, אכילה וכן נעשית עבודה מסודרת לקביעת הצרכים העתידיים שלו בביתו. תאריך השחרור נקבע במהלך ישיבת צוות רב מקצועית שבועית ועל פי מדדים אלו.
הודעה על תאריך השחרור נמסרת ע"י עו"ס או רופא מהמחלקה לרוב באופן אישי למטופל ומשפחתו ומגובה באמצעות טופס המונח ליד מיטת החולה ובו נכתב מי הרופא המטפל אליו ניתן לפנות לפגישה והכוונה לקראת השחרור הצפוי.

לא. האשפוז בשיקום ממומן על ידי קופת החולים על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי. במדינת ישראל, קיימת זכאות ברורה לשיקום על פי קריטריונים והקבלה לשיקום היא על פי קריטריונים אלו. השיקום באשפוז הוא עד 3 חדשים על פי החוק (או מעבר לכך, רק באישור ועדה של קופת חולים). באופן עקרוני, השיקום הוא שלב נוסף בטיפול בחולה. 

כן. במידה והתנאים המשפחתיים, הסוציאלים והסביבתיים מאפשרים תפקוד הולם ובטיחותי בבית, ניתן להמשיך טיפול שיקומי בבית על פי תכנית שנקבעה מול קופת החולים. האפשרויות הקיימות הינן טיפול במסגרת פיזיותרפיה ביתית, אשפוזי יום וכו'. במידה ויהיה צורך בתכנית כזו, המטופל יקבל המלצה מסודרת במהלך השחרור.

כן. במידה שהמצב הרפואי, התנאים המשפחתיים, הסוציאליים והסביבתיים מאפשרים תפקוד הולם ובטיחותי בבית למשך החופש. בכל מקרה, מטופל יקבל חופש בתיאום עם המחלקה והרופא הבכיר.

כן. במידה והתנאים המשפחתיים, הסוציאלים והסביבתיים מאפשרים תפקוד הולם ובטיחותי בבית, ניתן להמשיך טיפול שיקומי בבית על פי תכנית שנקבעה מול קופת החולים.
האפשרויות הקיימות הינן טיפול במסגרת פיזיותרפיה ביתית, אשפוזי יום וכו'. במידה שיהיה צורך בתכנית כזו, המטופל יקבל המלצה מסודרת במהלך השחרור.  

ד"ר טל מקורי על גריאטריה
}