סרטן השלפוחית הוא הרביעי בשכיחותו בין הגידולים הממאירים בגברים. בין הנשים שכיחותו קטנה יותר. מרבית גידולי השלפוחית מתפתחים באיטיות וניתן לטפל בהם בהצלחה ללא ניתוח גדול. יתרה מכך, במרבית החולים עם גידול בשלפוחית השתן, הסיכוי להתפתחות מחלה מפושטת שתבכן את חייהם, קטן ביותר. גילוי מוקדם מחד ומעקב סדיר מאידך, הם המפתח להצלחת הטיפול.
גידולי שלפוחית השתן
לשלפוחית השתן ציפוי פנימי המורכב משכבת תאים הקרויה אפיתל המעבר. גידול בשלפוחית הוא קטע רקמה בלתי תקין הגדל בתוך הדופן ולעיתים קרבות בולט לתוך חלל השלפוחית. מרבית גידולי השלפוחית מקורם בשכבת אפיתל המעבר. הגידול נוצר כאשר תאי שכבת הציפוי גדלים בצורה מהירה ובלתי נשלטת, בניגוד למצב התקין.
גידול בשלפוחית הוא ברוב המקרים גידול סרטני. למחלת הסרטן סוגים רבים באיברי הגוף השונים. המשותף לגידולים סרטניים הוא יכולתו של הגידול להתפשט ולפגוע באיברים סמוכים או לשלוח גרורות לאיברים מרוחקים. פרט לכך, הגידולים הסרטניים שונים במידה ניכרת זה מזה ואין להקיש ממחלת הסרטן בכל איבר אחר על סרטן השלפוחית.
גידולי השלפוחית מתחלקים לשני סוגים עיקריים: שטחי וחודרני. גידול שטחי הוא כזה שלא חדר מעבר לשכבות השטחיות המצפות את חלל השלפוחית (אפיתל המעבר והרקמה התומכת בו). כ-85% מהמקרים של סרטן השלפוחית הם שטחיים. גידול חודרני מציין תהליך שחדר מעבר לשכבות אלה והגיע אל השריר המרכיב את דופן השלפוחית או אף מעבר לו.
למרות היותם מחלה סרטנית, כאשר מגלים את גידולי השלפוחית בשלב מוקדם בהתפתחותם, קיים סיכוי מצוין לכך שלא תהיה התפשטות והתקדמות למחלה. נוסף על כך הטיפול בגידול שטחי אינו כרוך בניתוח גדול ומסובך או בטיפולים קשים אחרים.
שכיחות המחלה וגורמי הסיכון
סרטן השלפוחית נדיר בצעירים והסיכוי ללקות בו גדול יותר מעל גיל 60. בין הגברים שכיחותו גדולה פי 3 מאשר בנשים. הסיבה הישירה להתפתחות המחלה אינה ידועה, אך נמצאו מספר גורמי סיכון ברורים. עישון סיגריות הוכח כמגביר את הסיכון לחלות במחלה כמו גם חשיפה ממושכת לכימיקלים וצבעים תעשייתיים שונים.
הסימנים והסימפטומים של סרטן השלפוחית
הסימן השכיח ביותר של סרטן שלפוחית השתן הוא הופעת דם בשתן. יתכן ותראה את הדם במו עיניך, אך לעתים ניתן יהיה לאתר כדוריות דם רק בבדיקת השתן במעבדה (בדיקת שתן כללית). יתכן ולהופעת הדם בשתן תתלווה הרגשת אי נוחות בעת הטלת השתן המתוארת בדרך כלל כצריבה. בנוסף יתוארו לעתים תכיפות רבה מהרגיל וצורך להטלת שתן בדחיפות. למחלה בשלביה המוקדמים אין בדרך כלל ביטויים נוספים. לכן יש לפנות לבדיקה מקצועית כאשר מופיעות הפרעות בהטלת השתן או אם נמצא דם בשתן. חשוב לדעת כי תופעות אלו אינן נובעות בהכרח מגידול בשלפוחית. גם אבנים ודלקות בדרכי השתן, ערמונית מוגדלת וסיבות אחרות יכולות לגרום לכך. בכל מקרה לגופו יש לאבחן את הסיבה המדויקת להופעת הדם בשתן כדי לטפל בכך בהתאם.
איך מאובחן סרטן השלפוחית?
כאשר מתגלה דם בשתן יש לערוך מספר בדיקות על מנת לשלול גידול בשלפוחית. המחלה הינה בתחום ההתמחות האורולוגית ובכל מקרה יש להגיע לאורולוג להשלמת הבירור, גם אם תחילתו הייתה אצל רופא המשפחה. סיפור תולדות המחלה והבדיקה הגופנית הם השלב הראשון בבירור הבעיה. לאחר מכן תידרשנה בדיקות נוספות, בדרך כלל ללא צורך באשפוז.
ציסטוסקופיה - בדיקה בה מוכנסת צינורית דקה אל השלפוחית דרך השופכה. באמצעות מכשיר זה ניתן לבחון היטב את חללה הפנימי של השלפוחית ולאבחן נוכחות גידולים או מחלות אחרות. ניתן גם לקחת דגימת רקמה מדופן השלפוחית (ביופסיה). הבדיקה נעשית כאשר הנבדק שוכב, תוך שימוש בהרדמה מקומית. לאחר הבדיקה אין צורך באשפוז. תתכן צריבה קלה בעת הטלת שתן אשר חולפת לאחר יום או יומיים. יש להקפיד על שתייה מרובה בימים שלאחר בדיקת ציסטוסקופיה.
CT אורוגרפיה - בדיקת CT שבמהלכה מוזרק לווריד חומר ניגוד המתרכז במהירות במערכת השתן. לאחר ההזרקה ניתן להדגים באמצעות ה-CT את הכליות, השופכנים והשלפוחית. כאשר החולה סובל מאסטמה או כשידועה רגישות לתרופות או ליוד יש לקבל הכנה בעזרת תרופות מיוחדות לפני הבדיקה כדי למנוע תגובה אלרגית. חשוב לציין, שבדיקת אולטרה סאונד ו-CT של הכליות ומערכת, אינן מהימנות דיין בבירור הופעת דם בשתן.
הטיפול בסרטן השלפוחית
הטיפול במחלה מתחלק לשני שלבים:
1. בשלב הראשון, יש להסיר את הגידול מהשלפוחית. הרקמה שהוסרה נשלחת לבדיקה במעבדה בכדי לקבוע את סוג הגידול ומהו עומק חדירתו לדופן השלפוחית. הסרת הגידול (או כריתתו) נעשית בדרך כלל במהלך אשפוז בבית החולים. הכריתה מתבצעת בחדר הניתוח תחת הרדמה, ונעשית בעזרת מכשיר הדומה לציסטוסקופ המוכנס דרך השופכה (ללא חתך ניתוחי בבטן). ברוב המקרים, לאחר שהתגלה גידול בשלפוחית מוזמן החולה לניתוח בצורה מתוכננת. קיימים מקרים בהם יש לבצע את הניתוח בצורה דחופה בשל דמם בלתי פוסק מהגידול במקרים אלו, כריתת הגידול מביאה גם להפסקת הדמם. לעתים, לא ניתן לכרות את הגידול במלואו בשל גודלו או עקב חדירה עמוקה לדופן השלפוחית. במקרים אלו, תילקח דגימה (ביופסיה) מהתהליך הגידולי על מנת לקבוע את סוגו ואת מידת החדירה. במקרה זה, לאחר קבלת התשובה יש צורך לנקוט בשיטות אחרות כדי לטפל בגידול.
לאחר ניתוח דרך השופכה מושאר צנתר (קטטר) בשלפוחית למשך מספר ימים כדי לאפשר את ריפוי הפצע הניתוחי. בימים הראשונים לאחר הניתוח צפוי דמם קל מהשלפוחית שייפסק בהדרגה. לאחר הוצאת הקטטר תיתכן הרגשת תכיפות וצריבה או כאב בעת השתנה. הפרעות אלו הן זמניות בדרך כלל. ברוב המקרים יכול החולה לחזור לתפקוד מלא בביתו יומיים או שלושה לאחר הניתוח. ההחלטה לגבי הצורך בהמשך הטיפול תלויה בממצאי בדיקות הרקמה (בדיקה פתולוגית) שיינתנו לאחר 10 ימים עד שבועיים.
2. השלב השני בטיפול מתחלק לשלוש אפשרויות שונות. הבדיקה הפתולוגית המתארת את סוג הגידול ואת עומק החדירה תקבע מהו הטיפול המתאים לכל חולה:
- גידול שטחי שלא חדר מעבר לשכבת הציפוי (אפיתל המעבר). במקרה זה לא נדרש כל טיפול נוסף פרט לכריתה הראשונית. למרות זאת, רבים מהגידולים האלה נוטים לחזור פעמים נוספות, במיוחד בשנים הראשונות שלאחר הטיפול הראשון.מסיבה זו חשוב במיוחד המשך המעקב הסדיר במרפאה אורולוגית.
- הגידול חדר מעבר לציפוי האפיתל אך לא חדר לשריר. גם במקרה זה מדובר בסרטן מהסוג השטחי אך כזה הדורש המשך טיפול. הטיפול שיומלץ לך הוא מתן תרופות מיוחדות לתוך השלפוחית. התרופה הנמצאת בשימוש הנרחב ביותר ובעלת שיעורי ההצלחה הגבוהים ביותר נקראת BCG ומטרתה להגביר את התגובה החיסונית המקומית.בשימוש נמצאים גם חומרים ציטוטוקסיים הגורמים לפגיעה בתאים סרטניים. מטרת הטיפול ב-BCG ובחומרים האחרים היא מניעת הישנות הגידול לאחר שנכרת. מתן הטיפול מומלץ גם במקרים נוספים כמו ריבוי גידולים שטחיים (ולא גידול בודד) או הישנות מהירה של גידול תוך חודשים ספורים מזמן הכריתה. הטיפול ניתן אחת לשבוע במשך כשישה שבועות. מתן התרופה נעשה במרפאה האורולוגית באמצעות קטטר דק המוכנס אל השלפוחית. לאחר קבלת התרופה תתבקש להימנע ממתן שתן במשך שעתיים. לאחר הטיפול יתכן ותחוש צריבה בשתן והרגשת אי נוחות בבטן התחתונה, אך תחושות אלו חולפות בדרך כלל לאחר זמן קצר.
- הגידול חודר לעומק דופן השלפוחית אל השריר. במקרה זה כריתה דרך השופכה אינה מספקת לסילוק הגידול מהשלפוחית. הטיפול המומלץ במקרה זה הוא ניתוח בטני (פתוח) להסרת שלפוחית השתן כולה. הוצאת השלפוחית נועדה לסלק את כל תאי הגידול מגופך ולהביא להבראתך המלאה.
לאחר ניתוח לכריתת השלפוחית יש ליצור תחליף ליציאת השתן מהגוף החוצה. קיימים כמה סוגים של תחליפים:
- יציאת השתן ישירות לשקית המודבקת על דופן הבטן (סטומה).
- יצירת כיס שתן חילופי בתוך הגוף הדורש צנתור ע"י קטטר מספר פעמים ביום.
- כיס שתן חילופי בתוך הגוף המאפשר השתנה רגילה דרך השופכה.
האם ניתן להבריא מהמחלה?
בהחלט כן. מרבית גידולי השלפוחית הם שטחיים והטיפול באמצעות כריתה דרך השופכה בלבד או בשילוב עם מתן BCG לתוך השלפוחית, מביא להיעלמותם. ברבים מהמקרים חוזר הגידול לאחר מכן, אך במסגרת מעקב מרפאתי סדיר ניתן לגלות זאת בשלב מוקדם ולטפל בכך בהצלחה. המעקב במרפאה כולל בדיקות שתן, בדיקה ציסטוסקופית ו-CT של מערכת השתן. תדירות הבדיקות יורדת ככל שחולף הזמן מאז הטיפול האחרון. אם הנך מעשן, חשוב שתדע כי העישון מגדיל את הסיכון להישנות הגידולים בשלפוחית, ועל כן להפסקת העישון נודעת חשיבות עליונה.
גם גידולים שחדרו עמוק לדופן השלפוחית ניתנים לריפוי מלא באמצעות ניתוח כריתת השלפוחית. לאחר כריתת השלפוחית ניתן היום בחלק גדול מהמקרים ליצור שלפוחית חילופית עם יכולת השתנה רגילה דרך השופכה. אפשרות זו יכולה להביא לא רק להבראת החולה אלא אף להחזירו לתפקוד מלא ורגיל.