ברכיתרפיה - טיפול בסרטן הערמונית בעזרת גרגירים רדיואקטיביים

Brachytherapy

מדוע מבוצעת הפעולה (ברכיתרפיה)?

 

סרטן הערמונית (Prostate cancer) הוא הגידול הממאיר השכיח ביותר בקרב גברים בישראל ובעולם המערבי. מדי שנה מתגלים בישראל כ-2,000 מקרים חדשים של סרטן זה. סרטן הערמונית נפוץ בעיקר לאחר גיל 50. במרבית המקרים, מדובר בגידול שמתפתח באיטיות רבה.

ברכיתרפיה (Brachytherapy) היא שיטת טיפול קרינתי חדשנית לסרטן הערמונית (Prostate cancer), שמבוצת על ידי החדרת גרגירים רדיואקטיביים לבלוטה, תחת הנחיית אולטרהסאונד. למעשה, השיטה עושה שימוש במקור קריני פנימי – וזאת בניגוד לטיפולי קרינה רגילים, בהם משתמשים במקור קרינה חיצוני.

השיטה מתאימה למקרים שבהם סרטן הערמונית טרם התפשט מחוץ לגבולות הבלוטה. המחלקה האורולוגית במרכז הרפואי תל אביב היא המקום היחיד בישראל שמיישם שיטה זו.

גרגירי החומר הרדיואקטיבי מוחדרים ישירות לבלוטה, ומאפשרים שחרור הדרגתי של הקרינה במשך כחצי שנה עד שנה. יתרונו הגדול של הטיפול בכך שמדובר בטיפול מקומי ומדוייק בגידול, המאפשר הגדלה של כמות הקרינה פי 2 (בהשוואה לטיפול בקרינה חיצונית).

הקרינה הפנימית מונעת פגיעה ברקמות סמוכות, כמו המעי הגס, פי הטבעת ושלפוחית השתן. ככל שכמות הקרינה עולה – כך גוברים סיכויי ההצלחה של הפעולה.

 


מהן התוצאות המצופות מהפעולה?

 

לאחר ההשתלה, החומר הרדיואקטיבי הנפלט מהגרגירים מחסל את תאי הסרטן בערמונית, ולאחר מכן פועל גם על תאים טרום-סרטניים, שמהם עלולים לשוב ולהתפתח גידולי ערמונית בעתיד. תהליך הטיפול הוא ממושך, והגעה לערכים נמוכים של PSA (סמן ביולוגי המעיד על קיום תהליכים סרטניים בערמונית – Prostate Specific Antigen) בדם המעידים על הבראה יכולים לקחת 18 עד 24 חודשים.

 


כיצד מבוצעת הפעולה בפועל?

 

ברכיתרפיה (Brachytherapy) מבוצעת בהרדמה אזורית או כללית, בהתאם לבחירת המטופל והמנתח, ללא צורך בחתך. סמוך למועד תחילת הניתוח יחובר המטופל לאינפוזיה דרכה יזליף המרדים חומרי הרגעה על מנת להפחית את תחושת החרדה של המטופל.

בהרדמה אזורית מוחדר חומר מאלחש סמוך לחוט השדרה (בגובה החוליות הגביות), באופן שגורם לחסר תחושתי ומוטורי במשך כשעתיים עד שלוש. במהלך ההרדמה, המטופל אינו חש כאב או אי נוחות באזור הניתוח. הרדמה זו אינה כוללת טשטוש של ההכרה, ולכן מאפשרת התאוששות קלה יותר מהניתוח. אם נבחרה הרדמה כללית, אזי במהלך הניתוח כולו המטופל ישקע בשינה עמוקה, לא יחוש כל כאב, ולא יהיה מודע כלל למצבו.

לפני החדרת הגרגרים תבוצע בדיקת נפח של בלוטת הערמונית כדי לקבוע את גודלה, ואת מיקומה המדויק. הליך ההשתלה נמשך כשעה ומבוצע תחת הנחיית אולטרה סאונד. כ- 80-100 גרגירים של יוד רדיואקטיבי מוחדרים באמצעות מחטים דרך העור שבין הערמונית לפי הטבעת, ולתוך הבלוטה עצמה. טרם ההשתלה ולאחריה ינתן טיפול תרופתי למניעת זיהום.

 


באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?

 

אזורית, או כללית.

 


כמה זמן אמורה להימשך הפעולה?

 

1-2 שעות.

 


מהם אחוזי ההצלחה של הפעולה, ומה הסיכונים?

 

חשוב להיות ערים לסיכונים ולסיבוכים שעלולים להתעורר במהלך ברכיתרפיה.

על מנת לצמצם את שיעורם, יש ליידע את המנתח והמרדים לגבי הרקע הרפואי והאישי על המטופל המועמד לפעולה, כדי שיוכלו להתאים את הטיפול המתאים ביותר הן למצב הרפואי והן למצב האישי.

תופעות הלוואי של ברכיתרפיה דומות לאלו של קרינה חיצונית, וכוללות כאב ושטף דם קל, שינויים בצבע העור באזור שבין הרגליים שחולפים תוך מספר ימים לאחר הפרוצדורה, הופעת דם בשתן, בעיות בזקפה (אצל כ- 30-50% מהמטופלים, ומחמירה ככל שגיל המטופל עולה), ובעיות במתן שתן.

1 מכל 10 גברים יזדקק להחדרת צנתר זמני עקב חוסר יכולת לתת שתן לאחר ההליך. הסיכון לדליפת שתן הוא אפסי, כיון שאין חותכים ומחברים את צינורית השתן כמו בניתוח רדיקלי.

חלק מהמטופלים יסבלו מכאב או אי נוחות בעת מתן שתן, צורך לתת שתן לעתים תכופות, וירידה בעוצמת זרימת השתן. ניתן להקל על תופעות אלו באמצעים תרופתיים, וכן באמצעות הימנעות מקפאין. תופעות אלו נגרמות עקב הקרינה שנפלטת מהגרגרים בערמונית, ונוטות להשתפר לאחר 3-12 חודשים, ככל שהגרגרים מאבדים את הרדיואקטיביות.

אצל חלק מהמטופלים, המצויים בקבוצת סיכון בינונית בעיקר עקב אופי אגרסיבי יותר של המחלה (דירוג גליסון 7), יש צורך לשלב בין טיפול בקרינה חיצונית לבין ברכיתרפיה, על מנת לשפר את סיכויי ההחלמה.

לפי הספרות הרפואית, ברכיתרפיה יעילה לפחות כמו טיפול בקרינה חיצונית או ניתוח מבחינת מצב המחלה, ועולה על שתי השיטות מבחינת תופעות הלוואי והסבל למטופל.

 


איך להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?

 

  • יש להצטייד בסיכום רפואי מרופא המשפחה או מהרופא המטפל, שכולל אבחנות ותרופות שהמטופל לוקח, על מנת שהמנתח והמרדים יקבלו את מירב המידע האישי והרפואי. יש להביא את תוצאות הביופסיה בערמונית, שמציינות את דרוג Gleason שנקבע למחלה.
  • יש לבצע בדיקות דם שכוללות ספירה וביוכימיה, ובמקרים מיוחדים יידרשו גם תפקודי קרישה. יש צורך לבצע בדיקת PSA (prostate specific antigen – בדיקה שמהווה מדד למצב הערמונית). 
  • מעל גיל 40, חובה להבצע ולהביא א.ק.ג.
  • אם הינך מעשן במשך שנים רבות או סובל ממחלות אחרות כמו יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם, מחלת לב או ריאות, סוכרת, או שהינך מעל גיל 60 - יש להצטייד גם בצילום חזה. מאחר ועישון סיגריות מגדיל את הסיכון לסיבוכי ההרדמה והניתוח יש להמנע לחלוטין מעישון במשך כ- 3 שבועות לפחות לפני ואחרי כל ניתוח.
  • יעוץ/אישור של רופאים מומחים נדרש באם הינך חולה במחלות כרוניות שונות (כגון: קרדיולוג באם הינך חולת לב, נוירולוג באם עברת אירוע מוחי, רופא ריאות באם יש לך מחלת נשימה/ריאות קשה וכו').   
  • שבוע לפני מועד הניתוח עליך להפסיק נטילת מדללי דם (כמו אספירין או קומדין). יש להתייעץ עם רופא המשפחה או המנתח לגבי הצורך בתחליפים לתרופות אלו.
  • ביום הניתוח עצמו, יש להיות בצום מלא שכולל מים, החל מ-6 שעות לפני מועד תחילת הניתוח. מומלץ להימנע אף מלעיסת מסטיק ומעישון. לפני הכניסה לחדר הניתוח חובה להסיר שיניים תותבות, תכשיטים וביגוד אישי.
  • במידה שלמטופל שערות באזור שמיועד לניתוח, הן יגולחו על ידי איש צוות של בית החולים. מומלץ להתקלח על מנת לאפשר סטריליות מקסימלית של האזור.

 


מה יקרה אחרי הניתוח?

 

בסיום הפעולה יועבר המטופל להתאוששות של כשעתיים במחלקת ההתאוששות, כדי לאפשר התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח. בהמשך, יועבר המטופל למחלקה. במחלקה יסייעו לו לרדת מהמיטה ולשבת בכורסה. כל הגברים ישוחררו לביתם ביום ההשתלה. הטיפול הוגדר בישראל כפעולה אמבולטורית.

 


ומה יקרה לאחר השחרור מביה"ח?

 

  • מומלץ להימנע מהרמת חפצים כבדים ומפעילות גופנית מאומצת במשך יומיים-שלושה לאחר ההשתלה. יש להקפיד על שתיית הרבה מים ונוזלים על מנת למנוע יצירת קרישי דם, ולאפשר שטיפה יעילה של שלפוחית השתן.
  • מאחר שכל הרדיואקטיביות נספגת בערמונית, ניתן לשהות במחיצת אנשים אחרים ללא חשש (גם ילדים). נשים הרות (או נשים שעשויות להיות בהריון) וילדים, מומלץ שימנעו מקרבת יתר למטופל במשך פרקי זמן ארוכים. רצוי שילדים לא יישבו בחיק המטופל, אך ניתן לחבק אותם במשך כמה דקות כל יום. 
  • ניתן לרכוש תחתוני מגן מיוחדים עם שכבת עופרת דקה בתוכם, לבישתם בחודשיים הראשונים לאחר הפעולה תמנע את הצורך בהגבלות כלשהן.
  • בפעמים הראשונות לאחר הטיפול יש להשתמש בקונדום, מאחר שקיים סיכוי שגרגיר מהחומר הרדיואקטיבי יופרש בנוזל הזרע במהלך קיום יחסי מין.
  • בסיום השימוש, יש לזרוק את הקונדום לפח באריזה כפולה. חשוב לדעת כי לאחר הפרוצדורה, נוזל הזרע עלול להיות בצבע שחור-חום (עקב דימום).

 


קישורים רלוונטיים באינטרנט

 

https://www.prostate-cancer.com