מדוע מבוצעת הפעולה?
רדיוכירורגיה סטריאוטקטית (בלעז: Stereotactic Radiosurgery) היא שיטה המטפלת במחלות של מערכת העצבים המרכזית, על-ידי מתן טיפול קרינתי חד-פעמי ומדויק במינון גבוה. מערכת העצבים המרכזית כוללת את המוח, העיניים וחוט השדרה, ובמסגרת הטיפול הרדיוכירורגי, נעשה שימוש בקרן ממוקדת, המופנית לאזור המטרה (במוח או בעמוד השדרה). הטכניקה משמשת לטיפול במחלות, כמו: גדולי מוח וגרורות; מחלות כלי דם של המוח ועמוד השדרה (AVM); הפרעות תפקודיות (אפילפסיה); כאב פנים כרוני שאינו משתפר באמצעות טיפול תרופתי; והפרעות תנועה.
לטיפול זה יש השפעה דרמטית, בדומה להתערבות ניתוחית. התכנון הממוחשב, השימוש בהדמיה תלת-ממדית בשילוב CT,MRI וצנתור לפי הצורך וקיבוע מיוחד של החולה בעת מתן הטיפול, ממזערים את הקרינה לרקמת המוח הבריאה. זהו טיפול שגרתי ראשוני, המהווה לעיתים את הטיפול העיקרי והמועדף לאזורים במוח אשר אינם נתיחים, וכן ניתן כטיפול משלים בשאריות תהליכים פתולוגיים (תהליכי מחלה) לאחר ניתוח. בשונה מניתוח, הטיפול הרדיוכירורגי אינו מסיר (כלומר: כורת) את התהליך – אלא, במקום זאת, גורם לפגיעה ב-DNA של תאי הגידול, ובכך מפסיק את פעילות הגידול. בתהליכים כגון AVM (צמיחה שגויה של כלי דם) – רדיוכירורגיה גורמת לפגיעה בכלי דם לא תקינים, ובהמשך לסתימתם. ממחקרים שבוצעו בארה"ב עולה כי שיעור החזרה של המחלה הסיסטמית בקרב אנשים שלא טופלו ברדיו כירורגיה כטיפול משני, היה גבוה פי שלושה (46% לעומת 10%), מאשר חולים שטופלו בשיטה זו כטיפול משני לאחר ניתוח. המסקנה מכך היא שרדיוכירורגיה כטיפול משני לטיפול בגרורות, משפרת גם את השליטה המקומית בגידול וגם את אחוזי ההישרדות של חולי הסרטן. במרבית המקרים מדובר בטיפול קצר המסתיים תוך יום, אלא אם כן קיים צורך לפרוס את הטיפול.
מהן התוצאות המצופות מהפעולה?
הגידולים השפירים (דוגמת המנגיומות - גידולים של כלי דם) מתכווצים תוך 18 עד 24 חודשים, ורבים מהם אינם דורשים כל טיפול נוסף. גידולים ממאירים עשויים להתכווץ מהר יותר, אפילו תוך שבועות או מספר חודשים. מהירות ההתכווצות תלויה בסוג הגידול, וחלה ב-70% עד 95% מהמקרים. בקרב 65% עד 77% מהחולים עם כאב פנים (בעקבות בעיה בעצב הפנים) נרשמת הקלה בכאב בעקבות הטיפול, במקביל לשיעורי אובדן תחושה נמוכים.
בגידול השפיר מסוג "Acoustic Schwannoma", שמקורו בכיסוי העצבי של עצב השמיעה, בקרבת עצב הפנים, אחוזי ההצלחה של הטיפול ברדיוכירורגיה כטיפול ראשוני, עומדים על 95% – כאשר רק 2% מסך המטופלים נדרשים לניתוח אחרי הטיפול. עד 2% סובלים מפגיעה בעצב, אך 90%-70% מהמטופלים משמרים את יכולת השמיעה.
כיצד מבוצעת הפעולה בפועל?
לטיפול ברדיוכירורגיה מספר שלבים: הטיפול מתחיל בהרכבת מסגרת סטריאוטקטית קשיחה (מעין קופסה העשויה מאלומיניום ולכן בעלת משקל נמוך) לראשו של החולה באלחוש מקומי. מקום החיבור לראש יהיה בשתי נקודות במצח ושתי נקודות באזור הראש האחורי. המסגרת מאפשרת כיוון מדויק של הקרינה שתינתן ובכך מאפשרת פגיעה רק ברקמה חולה, וכן משמשת למיקום וקיבוע של ראש החולה בזמן הטיפול הקרינתי. עם המסגרת לראשו, עובר החולה טומוגרפיה ממוחשבת (CT, MRI) או הדמיית כלי דם בעזרת חומר ניגוד (אנגיוגרפיה) במקרים של נגעים של כלי דם לא תקינים (AVM). נתוני ההדמיה מועברים למחשב לתכנון הטיפול.
תוכנות המחשב הקיימות מאפשרות הגדרת המטרה וביצוע התכנון הטיפולי תוך כחצי שעה-שעה. לאחר אישור התכנית ע"י הנוירוכירורג ורופא הקרינה, מועבר החולה לחדר הטיפולים. ראשו יקובע בעזרת המסגרת הסטריאוטקטית למיטת הטיפולים ושם ניתן הטיפול הקרינתי למשך כ- 20-30 דקות בממוצע. בזמן הטיפול מנוטר החולה ע"י טלוויזיה במעגל סגור ומיקרופון המאפשרים קשר רציף בין החולה לרופא המטפל. המסגרת הסטריאוטקטית הקשיחה מוסרת בתום הטיפול. במהלך הטיפול המטופל ער ואינו מרגיש כל כאב.
באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?
הטיפול מבוצע ללא הרדמה, פרט להרדמה מקומית באזור חיבור המסגרת הסטריאוטקטית.
כמה זמן אמורה להימשך הפעולה?
1.5-4 שעות.
מהם אחוזי ההצלחה של הפעולה, ובאילו סיכונים היא כרוכה?
הגידולים השפירים (דוגמת המנגיומות - גידולים של כלי דם) מתכווצים תוך 18 עד 24 חודשים ורבים מהם אינם דורשים כל טיפול נוסף. גידולים ממאירים עשויים להתכווץ מהר יותר, אפילו תוך שבועות או מספר חודשים. מהירות ההתכווצות תלויה בסוג הגידול, וחלה ב-70% עד 95% מהמקרים. בקרב 65% עד 77% מהחולים עם כאב פנים (בעקבות בעיה בעצב הפנים) נרשמת הקלה בכאב בעקבות הטיפול, במקביל לשיעורי אובדן תחושה נמוכים.
בגידול השפיר מסוג "Acoustic Schwannoma", שמקורו בכיסוי העצבי של עצב השמיעה, בקרבת עצב הפנים, אחוזי ההצלחה של הטיפול ברדיוכירורגיה כטיפול ראשוני, עומדים על 95% כאשר רק 2% מסך המטופלים נדרשים לניתוח אחרי הטיפול . עד 2% סובלים מפגיעה בעצב, אך 90%-70% מהמטופלים משמרים את יכולת השמיעה.
הסיבוכים המידיים לאחר רדיוכירורגיה הם קטנים ויחסית זניחים בהשוואה לניתוח קונבנציונלי. קיימים סיבוכים בטווח הארוך לאחר רדיוכירורגיה, אך שכיחותם הולכת ופוחתת עם השיפור המתמיד בטכניקה טיפולית זאת. סיבוכים שכיחים יחסית כוללים כאבי ראש, עייפות, בחילות והקאות, וחזרת הגידול.
איך להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?
אין צורך בהכנה מוקדמת מיוחדת. במקרים מסוימים, תתבקש להיות בצום של מספר שעות טרם הטיפול.
מה יקרה אחרי הניתוח?
ברוב המקרים, המטופל משתחרר לביתו מיד לאחר הסרת המסגרת הסטריאוטקטית. יתכן ותחווה כאב ראש קל לאחר הטיפול בו ניתן לטפל בעזרת תרופות לשיכוך כאבים כגון אקמול או אופטלגין.
ומה יקרה לאחר השחרור מביה"ח?
ברוב המקרים, ניתן לחזור לפעילות יומיומית רגילה יום למחרת. יתכן ויהיה צורך בהמשך מעקב בעזרת בדיקות הדמיה לצורך הערכת תגובת הגידול לטיפול שניתן.