ניתוח לייזר חדשני לצריבת המוקד האפילפטי
ניתוח הלייזר יכול לסייע לחולי אפילפסיה במקרים בהם הטיפול התרופתי אינו מצליח להפסיק את הפרכוסים. הניתוח מבוצע באיכילוב בגישה זעיר פולשנית באמצעות טכנולוגית לייזר מתקדמת בהנחיית MRI.
המקור להתקפי הפרכוס הוא בהפרעה בפעילות החשמלית של רשתות עצביות במוח וכיום ניתן למנוע את מרבית ההתקפים בעזרת טיפול רפואי נכון. אולם במקרים בהם הטיפול התרופתי לא עוזר, יש צורך לשקול התערבות ניתוחית נוירוכירורגית על מנת לנטרל את המוקד ממנו מתחילה ההפרעה בפעילות החשמלית. חשוב להבין כי במקרים של אפילפסיה עמידה, בהם המטופלים אינם מגיבים לטיפול התרופתי הם חווים התקפים חוזרים, שיכולים לגרום לנזק נוירולוגי משמעותי בהמשך. מעבר לכך מדובר בהתקפים פתאומיים העלולים להסתיים בטראומה, ופוגעים באיכות החיים ובמקרים מסוימים אף עלולים לגרום למוות.
כיום קיימות מספר אפשרויות ניתוחיות, מהשתלה של קוצבים עצביים לנוירומודולציה ועד כריתה של המוקד ממנו מתחילים הפרכוסים. על מנת להתאים את הטיפול המתאים ביותר לכל מטופל, יש צורך לעבור אבחון מקיף הנערך במסגרת היחידה לאפילפסיה. במסגרת ההערכה, מנסים לאתר את האזור ממנו מתחילים הפרכוסים. לא תמיד מדובר במוקד בודד ולעיתים המיקום עלול להיות סמוך לאזורים האחראים על תפקודים נוירולוגיים קריטיים. לכן טרם החלטה על ניתוח עולה כל מקרה לדיון רב-מקצועי הכולל: נוירולוגים ונוירוכירורגים בשיתוף עם נוירופסיכולוגים ונוירורדיולוגים המומחים להדמיה מוחית.
במקרים בהם ניתן לזהות את המוקד האפילפטי, האופציה הניתוחית היחידה עד לא מזמן הייתה כריתה מיקרו כירורגית של המוקד בניתוח מוח פתוח (קרניוטומיה). לאחרונה הוכנסה לשימוש במרכז הרפואי איכילוב בתל אביב טכנולוגיית לייזר חדשנית המאפשרת לצרוב בלייזר את המוקד האפילפטי, בגישה זעיר פולשנית דרך חור קידוח זעיר של מספר מ״מ בגולגולת.
פחות פולשני
הליך הצריבה בלייזר מבוצע באמצעות טכנולוגיית הנקראת (Laser interstitial thermal therapy - LITT) בעזרת מכשיר ה-Visualase™ של חברת מדטרוניק. הפרוצדורה משלבת בין טכנולוגיות לייזר זעיר פולשנית וסריקת MRI מתקדמת המאפשרת בקרה בזמן אמת של גודל האזור הנצרב במוח. הפרוצדורה מבוצעת בשני שלבים:
בשלב הראשון, מושתל סיב אופטי עדין בצורה מדויקת למרכז המוקד האפילפטי בחדר ניתוח באמצעות מערכת ניווט מיוחדת דרך חור קידוח זעיר בגולגולת בקוטר של כ-3 מ"מ. בשלב השני נלקח המטופל למכון ה-MRI, שם מחובר הסיב האופטי למערכת ה-Visualase™. הצריבה עצמה מתבצעת כאשר המטופל מורדם בתוך מכשיר ה-MRI תוך ניטור מתמשך בזמן אמת של שינויי הטמפרטורה במוח ובקרה קפדנית על גודל האזור הנצרב. בצורה זו ניתן לשמור על אזורים מוחיים סמוכים לאזור הצריבה היכולים להיות אחראים על תפקודים קריטיים.
טכנולוגיה זו מהווה פריצת דרך וסיכוי לשיפור באיכות החיים של חולים רבים, ומאפשרת כעת גם למטופלים שחששו מניתוח פתוח אפשרות להירפא מהאפילפסיה, בהליך הדורש אשפוז קצר יחסית, עם פחות סיכונים בהשוואה לניתוח קרניוטומיה.