מדוע מבוצעת הפעולה?
הטיפול בהפרעות תנועה כגון מחלת הפרקינסון מבוסס על טיפול תרופתי. אולם כאשר הטיפול התרופתי אינו מביא להקלה מספקת בתסמינים מהם סובל המטופל או שהטיפול גורם לתופעות לוואי, ניתן להתערב באמצעות ניתוח נוירוכירורגי מדוייק (סטריאוטקטי) להשתלת אלקטרודות לגרייה מוחית עמוקה (DBS – Deep Brain Stimulation). במהלך הניתוח מושתלות אלקטרודות זעירות בצורה מדוייקת למרכזים עצביים בעומק המוח. האלקטרודות הללו מחוברות לקוצב מוחי על מנת לווסת ולשפר את הפעילות המוחית ועל ידי כך להקל ברעד ו/או על התופעות האחרות המפריעות לתפקוד היומיומי של חולים במצבים כגון פרקינסון, דיסטוניה ורעד ראשוני.
ניתוחי השתלת DBS מבוצעים ביחידה לנוירוכירורגיה תפקודית באיכילוב מאז שהוכנסה הטכנולוגיה לסל הבריאות. המועמדים לטיפול הניתוחי עוברים הערכה קדם ניתוחית מקיפה ביחידה להפרעות תנועה, הכוללת בדיקה קלינית של נוירולוג ונוירוכירורג המומחים בתחום, הערכה נוירופסיכולוגית והערכה על ידי קלינאית תקשורת. טרם הניתוח עוברים המועמדים הדמיה מוחית מתקדמת באמצעות MRI ברזולוציה גבוהה לזיהוי גרעין המטרה בעומק המוח. לאחר מכן נדון כל מקרה במסגרת ישיבה רב תחומית על מנת לקבוע את ההתאמה לטיפול.
כיצד מבוצע הניתוח?
השתלת האלקטרודות מבוצעת בחדר הניתוח, לרוב תחת הרדמה מקומית, כאשר המטופל ער על-מנת להשיג את שיתוף הפעולה שלו בזמן הניתוח לשם מיקום אופטימאלי של האלקטרודות. יש לציין, כי החולה אינו מרגיש כל כאב בזמן הניתוח, מכיוון שבתוך המוח אין עצבי כאב.
בשלב הראשון, לפני הניתוח, מבצע המנתח תכנון סטראוטקטי על סמך הדמיית ה-MRI, המאפשר לו להגיע בדיוק של מ"מ לנקודה האופטימאלית במוח, שם תושתל האלקטרודה. הניתוח מבוצע דרך חור קטן באזור הגולגולת, דרכו מוחדרת האלקטרודה, שקוטרה כ- 1.2 מ״מ. אצל מרבית החולים תושתל האלקטרודה באזור הגרעין הסאב תלמי (STN - Subthalamic Nucleus ) שהוא אחד ממוקדי התנועה במוח.
בזמן הניתוח, מבוצע תחילה רישום אלקטרופיזיולוגי של פעילות התאים על מנת לוודא במדוייק את האזור בו תושתל האלקטרודה. לאחר סיום שלב הרישום וזיהוי אזור המטרה, מבצע המנתח גירוי חשמלי עדין באזור בו מושתלת האלקטרודה על מנת לוודא שאכן הושגה ההשפעה הרצויה על הרעד והנוקשות, ללא תופעות לוואי לא רצויות. לאחר מציאת המקום האופטימאלי להשתלה, מושתלת האלקטרודה הקבועה.
בשלב השני, מושתל הקוצב בדופן בית החזה מתחת לעור, כך שניתן להפעילו באמצעות שלט חיצוני בהתאם לצורך. לאחר הניתוח, נשארים החולים להמשך מעקב במסגרת היחידה להפרעות תנועה, כולל ויסות עוצמת הגירוי בהתאם לנתונים הקליניים שלהם.
באמצעות Deep Brain Stimulation ניתן להשיג שליטה טובה ברעד או בתסמינים מוטוריים אחרים של המחלה, ללא הרס של תאים או פגיעה ברקמת המוח. הגירוי הוא פעולה עדינה ומווסתת (נוירומודולציה) ואם לא מושגת התוצאה הרצויה, ניתן תמיד להפסיק אותה ו/או לשנות את עוצמת הגירוי בהתאם לצורך.