טיפול באמצעות קולטן Enbrel

Enbrel

מהו Enbrel?

בתהליכי הדלקת וביניהם דלקות מפרקים משתתפות מולקולות רבות. אחת החשובות והמרכזיות ביניהן נקראת TNFα. פעילותו של TNFα  על תאים בתהליך הדלקתי מתבצעת על ידי היקשרותו לקולטן תאי. Enbrel הוא קולטן דומה, המוצמד למולקולה חלבונית גדולה, אשר לוכד את מולקולת ה-TNFα במחזור הדם ומקטין את זמינותו לתהליך הדלקתי.

מהן ההתוויות למתן Enbrel?

התרופה יעילה בדלקת מפרקים מסוג דלקת מפרקים שיגרונתית (Rheumatoid arthritis), בדלקת מפרקים הקשורה בפסוריאזיס, ובמחלת קשחת עמוד השדרה Ankylosing Sondylitis.

מהן ההכנות לטיפול?

לפני תחילת הטיפול יש לוודא שהחולה אינו סובל מתהליך זיהומי כרוני או ממאירות ידועה. עקב דווחי מקרים על התעוררות שחפת סמויה בעת טיפול בתרופות נוגדות  TNFαנדרשת סקירה לאיתור שחפת סמויה הכוללת שאלון חשיפה לשחפת, צילום חזה, ותבחין עור לשחפת. כמו כן, יש מקום לשלול זיהומים כרונים אחרים כגון הפטיטיס B ו- C.

איך ניתן הטיפול?

התרופה ניתנת בהזרקה תת-עורית (בדומה לאינסולין בחולי סוכרת) במינון של 25 מ"ג, פעמיים בשבוע, בדרך כלל בהזרקה עצמית המתבצעת על ידי המטופל. אחות המכון או אחות מטעם החברה, תוכל להדריך אותך כיצד להכין את הזריקה וכיצד להזריקה.

איך מזריקים את התרופה?

בחירת המקום המיועד להזרקה והכנתו להזרקה

  • בחר/י אזור להזרקה בירך, בבטן, או באזור הגבי של החלק העליון בזרוע.
  • כל הזרקה חדשה יש להזריק באזור אחר. וודא/י שההזרקה ניתנת במרחק של לפחות 3 ס"מ ממקום ההזרקה הישן. אל תזריק/י במקום בו העור רגיש  או פגוע.

הזרקת תמיסת אנברל

ביד אחת, בעדינות צבוט/י את האזור הנקי בעור והחזק/י אותו ביציבות. ביד השניה, החזק את המזרק בזוית של 45o (בערך) מהעור. יש להקפיד הקפדה יתרה על הוראות ההכנה וההזרקה של האנברל. הוראות אלה מפורטות בעלון הנלווה להזרקה. בקרוב יאושר בישראל מזרק מוכן להזרקה של אנברל.


מהן תופעות הלוואי?

  • בטווח המיידי, יתכנו תופעות של רגישות יתר, כגון: גירוד, פריחה, אודם או כאב במקום ההזרקה.
  • תיתכן שכיחות יתר של זיהומים שונים. על כן יש להימנע ממגע קרוב עם אנשים הסובלים ממחלות מדבקות. אין לקבלEnbrel   בזמן מחלת חום.
  • יש לדווח לרופא המטפל, לפני הטיפול, על מחלות חום או זיהומים שאירעו בתקופה האחרונה.
  • נדרשת בדיקת סקירה לפני התחלת הטיפול ב  Enbrel לשלילת שחפת סמויה הכוללת: שאלון חשיפה לשחפת, צילום חזה, ותבחין עור לשחפת.
  • יתכן כי יחד עם אנברל תמשיך/י לקבל תרופות נוספות כגון מתוטרקסאט.
  • בזמן הטיפול חשוב המשך מעקב והערכה ריאומטולוגית לגבי יעילות הטפול, התקדמות המחלה או תופעות לוואי.

איך מגיעים לטיפול?

התרופה כלולה בסך הבריאות ומסופקת על ידי קופות החולים לאחר המלצת ריאומטולוג, אחרי כשלון של תרופות קודמות כולל מתוטרקסאט, לפי הקריטריונים שנקבעו על ידי משרד הבריאות. הטיפול מתבצע בדרך כלל באופן עצמי אחרי הדרכה של האחיות.