הבדיקות המבוצעות ביחידה הפיזיולוגית

על הפרעות בתפקודי הריאות

הפרעה בתפקוד הריאות יכולה לנבוע מבעיה בדפנות הנאדיות, הגורמת לירידה בחילוף הגזים ובעיקר בחמצון הדם, או מהפרעה במעבר האוויר דרך הסמפונות ואז תהיה הפרעה חסימתית והאוויר יתקשה להיכנס לנאדיות ולצאת מהן.
אחת השיטות הפשוטות והיעילות לבדוק את תפקוד הריאות היא באמצעות מכשיר ספירומטר הבודק את נפח האוויר שהנבדק שואף ונושף בזמן מסוים ואת מהירות זרימת האוויר. הנבדק שואף ונושף אוויר דרך צינור המחובר לתוף. הבדיקה פשוטה אך דורשת שיתוף פעולה מלא של המטופל.
מטרות הבדיקות:

  • אבחון מחלת ריאות בחולים הסובלים מקוצר נשימה
  • מעקב אחר יעילות הטיפול במחלת ריאות
  • הערכת תפקוד הריאות לפני ניתוח
  • מעקב אחר תפקוד הריאות בחולים הנוטלים תרופות אשר עשויות להשפיע בתפקוד זה. 

ישנם מצבים, בהם לא ניתן לאבחן את המחלה אלא רק באמצעות תפקודי ריאות מורחבים, ויש צורך בביצוע בדיקות מעמיקות יותר. לצורך זה מבצעים בדיקות תגר. כמו כן, במקרה של חוסר שיתוף פעולה בביצוע בדיקת תיפקודי ריאות (ילדים מתחת לגיל 6 ואנשים מבוגרים), ניתן לבצע בדיקת IOS.
את הבדיקות השונות ניתן לאחר שליחת טופס התחייבות מקופות חולים או בתשלום. יש לתאם תור לבדיקה בטלפון 03-6973749 או באמצעות פקס 03-6947264. יש להצטייד בהפניה רפואית ובתעודה מזהה.
אין צורך בצום.


בדיקת תגר מטכולין

 

במבחן "תגר הריאות" נותנים לנבדק לשאוף כמויות הולכות וגדלות של חומרים הגורמים להתכווצות דרכי הנשימה (מטכולין או היסטמין). אם נצפית ירידה של 15% עד 20% בתפקוד הריאה, תוך כדי שאיפת כמות ידועה של אותם חומרים, יש לחולה תגובתיות יתר של דרכי הנשימה, שהיא אחד הביטויים העיקריים של אסתמה. מרחיבי סמפונות, המחזירים את תפקוד הריאות למצבם התקין, מאשרים את האבחנה של אסתמה. משך הבדיקה תלוי בתגובה של הנבדק לחומר.


בדיקת תפקודי ריאה לפני ואחרי מאמץ


בדיקה זו כוללת ביצוע תפקודי ריאה לפני ואחרי מאמץ (ריצה על משטח ריצה במשך 10 דקות). לבדיקה זו יש להצטייד בנעלי ספורט. ירידה בתפקוד הריאה בעקבות מאמץ גופני, המשתפר לאחר מתן תרופות המרחיבות את דרכי הנשימה, מאשרת את האבחנה של אסתמה, או לפחות של אסתמה במאמץ.


בדיקת IOS = Impulse Oscillometry


בבדיקה זו הניבדק נושם לתוך המכשיר נשימות רגילות במנוחה במשך חצי דקה. במהלך אותו הזמן, המכשיר שולח גלי קול לתוך דרכי הנשימה. החזרי גלי הקול נקלטים ע"י המכשיר המתרגם אותם למדד שמבטא את קוטר דרכי הנשימה. הבדיקה מתבצעת לפני ואחרי קבלת מרחיבי סמפונות ומאבחנת מחלה בסמפונות (כגון אסטמה). בדיקה זו, בפשטותה, מתאימה לילדים מתחת גיל 6 ולמבוגרים ללא יכולת קוגנטיבית.


בדיקות טרום-טיסה במכון הריאות


חולים במחלות ריאה כורניות כמו ברונכיטיס, אמפיזמה (נפחת הריאות), אסטמה קשה ומחלות ריאה אינטרסטיציאליות, המיועדים לטוס בטיסות בינלאומיות, חשופים עקב מחלתם בזמן הטיסה להיפוקסמיה בשל חוסר חמצן בתא הנוסעים. חולים אלה יתלוננו על חולשה כללית וסחרחורות, טשטוש ראייה, כאבי ראש, קושי בנשימה ובחילות. על מנת לנבא את מידת המצוקה העלולה להופיע בזמן הטיסה ולאפשר לחולה טיפול מתאים, פותחה בדיקה ייחודית זו, המיושמת במרכז הרפואי ת”א, איכילוב.
במהלך הבדיקה (HAST) מתבצעת סימולציה של תנאי החמצון בזמן הטיסה. המטופל מקבל את כמות החמצן שהוא אמור להיחשף אליה בזמן הטיסה למשך כ- 10 דקות, שבמהלכן נבדקים מדדים של חוסר החמצן אצל המטופל. הבדיקה נעשית בהשגחת רופא ריאות.
בהתאם לתוצאות הבדיקה ניתן לדעת אם המטופל אכן זקוק להעשרת/תוספת חמצן בטיסה. במידה שנמצא כי הוא זקוק, יקבל מכתב המלצה למתן החמצן בריכוז הנדרש בזמן הטיסה.
הבדיקה קצרה, פשוטה, חוסכת סבל רב מן החולה בזמן הטיסה ומונעת פגיעה אפשרית באיברים שונים שעלולה להיגרם כתוצאה מחוסר חמצון.


בדיקת הליכה 6 דקות

 

מבדק זה בודק את המרחק אותו הולך הנבדק במשך 6 דקות והוא משקף את יכולת ההליכה שלו בחיי היום יום. בדיקה זו אמינה וקלה לביצוע גם עבור חולים אשר מתקשים בהליכה יום יומית בגלל קוצר נשימה. הבדיקה מתבצעת בדרך כלל לפני התערבות טיפולית ומשמשת כמדד יעיל לכימות תגובה לאותו טיפול.
עיקרון הבדיקה: הנבדק הולך על משטח ישר כגון פרוזדור במשך 6 דקות ומודדים את המרחק שהוא הצליח ללכת במשך פרק זמן זה. במהלך הבדיקה, הנבדק נעזר בכל כלי עזר להליכה שמשמש אותו בשגרה.