ניתוח הרמת שדיים נועד לתקן את המיקום והצורה של השד, קרי, "להרים" שד נפול ("פטוזיס") במטרה להשיב לו את המראה הטבעי, תוך שמירה על מיקום ומנח נכון של הפטמה והעטרה. תהליך הצניחה של השד מתרחש באופן טבעי. כמו כן, השד מושפע משינויים הורמונליים הגורמים לאיבוד הרקמה הגרנולרית והחלפתה ברקמת שומן וכן מהשינויים בשד בעת ההריון, הלידה וההנקה. במידה וצניחת השד היא מינימאלית, נהוג לבצע חתך רק סביב העטרה. אולם כאשר צניחת השד היא משמעותית, יבצע המנתח חתך עגול סביב העטרה וכן חתך אנכי כלפי מטה לכיוון הקפל התת שדי (שילוב החתכים נראה כצורת "עוגן" או "חור מנעול"). במקרים של צניחה חמורה, יוסיף המנתח חתך אופקי בקפל השד. במהלך הניתוח מוסרים עודפי רקמת שד ועור אשר סגירתם מחדש גורמת להרמה והידוק צורת השד.
ניתן לשלב ניתוח הרמת שד (Mastopexy) עם הליך של הכנסת שתלים למילוי/הגדלה של שד קטן יחסית, אשר איבד מנפחו כתוצאה מלידות, הנקה, גיל מתקדם ושינויים הורמונליים. לפני ניתוח הרמת שדיים יש צורך לבצע בדיקת ממוגרפיה/ אולטרסאונד או MRI לשלול אפשרות של פתולוגיות קיימות.
מהלך האשפוז וההחלמה
- הניתוח מתבצע בחדר הניתוח של המרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב). לאחר הניתוח, המטופלים שוהים בחדר ההתאוששות משך 1-2 שעות במידה הצורך תעבור המנותחת להשגחה במחלקת האשפוז. בכל שלב ניתן דגש על טיפול מתאים בנוגדי כאבים.
- ביקורת ראשונה תתקיים במרפאה כעבור 7-10 ימים.
- במרבית המקרים ניתן לחזור לעבודה ולפעילות בסיסית כעבור שבוע-שבועיים
תופעות לוואי אפשריות
- דימום מוגבר כתוצאה מפגיעה בכלי הדם התת עוריים. במקרים נדירים מצריך ניתוח לעצירת מקור הדמם וניקוז צבר הדם.
- נמק עורי בדגש על אזור הפטמה, כתוצאה מאספקת דם לקויה לעור ופגיעה באספקת הדם לפטמה ולעטרה (תופעה נדירה שמופיעה בסיכון גבוה יותר במעשנים פעילים).
- נמק של אזור הפטמה והעטרה בשל פגיעה באספקת הדם לאזור זה, לרוב על רקע אנטומיה חריגה שאותה לא ניתן היה לצפות מראש.
- זיהום – סיבוך זה הוא נדיר, בין היתר בשל הטכניקה הניתוחית הטובה ותנאי הסטריליות. כמו כן, לרוב אנו מזהים אותו בשלב מאד מוקדם, בשל הביקורת התכופה שאנו נוהגים בה במוסדנו. במידה והתגלה זיהום, לרוב הוא ניתן לטיפול באמצעות משחות אנטיביוטיות מקומיות או באמצעות אנטיביוטיקה הניטלת דרך הפה. רק לעיתים נדירות מאד הוא מצריך אישפוז לקבלת האנטיביוטיקה דרך הוריד או מעכב את החלמת הפצע.
- עיוות צורה של אזור הפטמות או א-סימטריה של השדיים עלולים להתרחש על אף המדידות המוקפדות המתבצעות. עם זאת, לרוב, מדובר בא-סימטריה קלה בלבד, שהיא טבעית ואינה מובחנת בעין אנושית.
- הצטלקות מוגזמת – מדובר בנטיה שהיא בחלקה גנטית. במרכז המשולב לאסתטיקה עושים את כל המאמצים למנוע צלקת היפרטרופית (מורמת משטח העור) או קלואידית (מורמת משטח העור ואף חורגת מגבולות החתך הניתוחי). חשוב לזכור שעיצובה הסופי של הצלקת יתהווה תוך 3-6 חודשים מהניתוח ולכן יש להתאזר בסבלנות. במידה וידוע על נטייה להצטלקות מוגזמת – מומלץ להתייעץ עם הרופא המנתח והוא יעשה כל שביכולתו בשביל להמנע מיצירת צלקת שכזו.
- כאבים – לא ניתן לצפות כאב, שכן מדובר בתחושה סובייקטיבית. עם זאת, מרבית המטופלים והמטופלות מדווחים שלא סבלו מרמות חריגות של כאבים וטופלו היטב בנוגדי כאב הנמכרים ללא מרשם רופא, ולאחר מספר ימים שבים לתפקוד רגיל ללא כאבים. לרוב, לאחר הוצאת הטמפונים רמות האי נוחות יורדות משמעותית וחל שיפור משמעותי בתחושת הכאב.
באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?
הרדמה כללית.
משך הניתוח
1.5-3 שעות
כיצד להתכונן לניתוח?
- הפסקת עישון מוחלטת לפחות 8 שבועות לפני הניתוח.
- הפסקת נטילת תרופות נוגדות קרישה כגון קומדין, אספירין ופלאביקס בתאום עם הרופא המטפל והרופא המנתח.
- הפסקת נטילת תוספי מזון טבעיים שעלולים להפריע לקרישת הדם.
כיצד לנהוג לאחר השחרור מאשפוז?
- יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת במשך חודש.
- יש להקפיד על רחצה וטיפול בפצעים הניתוחיים לפי הוראות הרופא המנתח.
- לאחר הניתוח מומלץ ללבוש כשבוע-שבועיים חזיה רפואית התומכת ומעצבת את מראה החזה ומאפשרת לחזה לקבל צורה טבעית ויפה יותר.