שחזור שד

Breast Reconstruction

מדוע מבוצעת הפעולה?

שחזור שד משתייך לענף רפואי מתפתח הקרוי "אונקופלסטיקה": כירורגיה פלסטית המיועדת לטיפול במחלות אונקולוגיות (סרטניות). ניתוח לשחזור שד הוא הליך כירורגי המבוצע, לפיכך, ע"י מנתח פלסטי, ומטרתו לשחזור מבנה השד במטופלות שעברו כריתת שד מלאה או חלקית, בדרך כלל בעקבות מחלת סרטן השד.
מומלץ למטופלות השוקלות לבצע הליך שחזור שד להתייעץ על כך עם מנתח פלסטי טרם ביצוע ניתוח הכריתה, על מנת שינחה אותן בדבר האפשרויות השונות העומדות בפניהן לביצוע הליך זה. שחזור שד יכול להתבצע ביום ביצוע הכריתה או זמן מה אחריו.

 


מהן התוצאות המצופות מהפעולה?

למרות שהליך שחזור השד אינו משחזר את הרקמה המקורית, התוצאה המתקבלת אסתטית, הן מבחינת גודלו של השד (המותאם לגודלו המקורי), והן בכך שניתן להוסיף לשד פיטמה. ההליך מתאים למרבית הנשים שעברו כריתת שד ומשפר את ההערכה והביטחון העצמי במטופלות שעברו כריתת שד חלקית או מלאה.
מכל מקום, לפני קבלת החלטה על ביצוע הניתוח ובחירת השיטה לביצועו, יש להתייעץ עם כירורג פלסטי מומחה, ולדון עימו במצבה הגופני הכללי של המטופלת (ובכלל זה אזור החזה והאזורים הפוטנציאליים בגופה לתרומת רקמה לשחזור), וכן בטיפולים האונקולוגיים המשלימים הצפויים, ובהשלכותיהם על בחירת שיטת השחזור.

 


כיצד מבוצעת הפעולה בפועל?

קיימות שיטות שונות לביצוע שחזור שד. ניתן לחלק שיטות אלה לשתי קבוצות עיקריות, לפי מקור השתל: כאשר מקורו ברקמות גוף המטופלת (בדרך כלל הבטן או הגב), ההליך קרוי "אוטולוגי" וכאשר מקורו חיצוני (תותב), ההליך קרוי "אלופלסטי". ההליך לשחזור שד יבוצע בהרדמה כללית, ואורכו נקבע בהתאם לשיטה הנבחרת.
שחזור אלופלסטי (עם משתל סיליקון) הינו ההליך המקובל יותר כיום בשל פשטותו וזמן ההתאוששות הקצר ממנו. ניתוחים המבוצעים בשיטה זו מבוססים על הכנסת תותבת (העשויה בדרך כלל סיליקון ג'ל צמיג במעטפת סיליקון), לחלל באזור השד, הנוצר על ידי מתיחת העור באמצעות מותחן רקמות (אמצעי מכני המותח את רקמת השד ע"י תמיסת מי מלח) או באמצעות יצירת כיס באזור השד ע"י חיתוך.
אחד מיתרונותיו של השחזור האלופלסטי הוא כי ניתן לבצעו במהלך הניתוח לכריתת השד. המטופלת מתעוררת מניתוח הכריתה עם השד המשוחזר, למעט הפטמה (אותה יש לשחזר לאחר 3-6 חדשים).
חסרונות ההליך האלופלסטי כוללים תופעות העשויות להופיע גם שנים לאחר ביצוע השחזור, וביניהן: הופעת אזור קשיח של רקמת חיבור (המלווה בעיוות במראה ובכאב) וכן קרע או דליפה של התותבת, המחייבים את החלפתה. כמו כן התותבות עמידות פחות בקרינה ובזיהומים.
שחזור אוטולוגי (ריקמת גוף) הינו הליך המבוסס על מגוון גדול של פעולות בן נעשה שימוש ברקמות הגוף לשחזור השד (בדרך כלל מדובר ברקמות עור ושומן המוסרות מאזור הגב או הבטן של המטופלת). יתרונו של הליך זה הינו בכך שאין מדובר בשתל זר העלול להדחות ע"י הגוף, וכן בהשגת מראה טבעי, עמידות לאורך זמן, ועמידות פני הקרנות. גם במקרה זה ניתן לשחזר את הפטמה לאחר הניתוח. חסרונות השחזור האוטולוגי הינם אורך הניתוח ותקופת ההחלמה הממושכת, עלייה בשכיחות הסיבוכים לאחר הניתוח ופגיעה משתנה באזור התורם את הרקמה.
בתום ההליכים השונים לשחזור השד נתפרים הפצעים הניתוחיים בתפרים נמסים, שאין צורך בהסרתם. לעתים קיים צורך בהתקנת נקזים המאפשרים את ניקוז הדם וההפרשות מאזור הניתוח. השדיים נחבשים בפלסטרים מיוחדים הקרויים "סטריסטריפס" (steristrips), בעזרתם מושגת החלמה טובה יותר של צלקת. פלסטרים אלה "נושמים" ומתקלפים מעצמם לאחר שבועיים-שלושה.

 


באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?

הרדמה כללית.

 


כמה זמן אמורה להימשך הפעולה?

שחזור עם שתלים ימשך כשעה וחצי עד שעתיים וחצי. שחזור מהגוף ימשך שבע עד תשע שעות.

 


מהם אחוזי ההצלחה של הפעולה, ובאילו סיכונים היא כרוכה?

לשתי שיטות השחזור אחוזי הצלחה של עד 98%.
ככל הליך ניתוחי, גם ההליך לשחזור השד כולל מספר סיכונים, ביניהם: סיכונים הכרוכים בהרדמה הכללית, זיהום, דימום, הצטברות נוזלים המלווה בכאב, הצטלקות של הרקמה המנותחת, התכווצות לא תקינה של הרקמה הצלקתית, הרס חלקי או מלא של הרקמה כתוצאה ממוות של תאים, בעיה באזור התורם. לעתים יש צורך בניתוחי המשך.
עישון מעלה את הסיכון לסיבוכים, ולכן מומלצת הפסקת עישון מלאה של כ-3 שבועות לפחות לפני ואחרי ביצוע כל ניתוח אסתטי. כדי להפחית את הסיכונים ככל הניתן חשוב לספק למנתח הפלסטי את מירב המידע הרפואי.

 


איך להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?

כבכל ניתוח, על המטופלת לערוך בדיקות דם מתאימות: ספירה וביוכימיה ובמקרים מיוחדים יידרשו גם תפקודי קרישה. אם הינך מעשן/ת שנים רבות או עם מחלות כמו יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם, מחלת לב או ריאות, סוכרת, או שהינך מעל גיל 60 - יש להצטייד גם בצילום חזה ו-א.ק.ג.
במקרים בהם סובלת המטופלת מתופעות לוואי של מחלת הסרטן או של הטיפול בה, הצלחת הניתוח עלולה להיות חלקית, וקיימת סבירות גבוהה יותר להופעת סיבוכים.
יעוץ/אישור של רופאים מומחים נדרש באם הינך חולה במחלות כרוניות שונות (כגון: קרדיולוג באם הינך חולה לב, נוירולוג באם עברת אירוע מוחי, רופא ריאות באם יש לך מחלת נשימה/ריאות קשה וכו').

 


מה יקרה אחרי הניתוח?

  • מיד לאחר הניתוח שוהה המטופלת במחלקת התאוששות, ולאחר מכן היא מועברת למחלקה, למשך מספר שעות עד מספר ימים. כאשר מותקן נקז באזור הניתוח, הוא יוסר לאחר מספר ימים.
  • מיד לאחר הניתוח, צפוי כי החזה יהיה מעט נפוח ורגיש. רגישות זו חולפת לאחר מספר ימים עד מספר חודשים. צלקות הניתוח יהיו בצבע ורדרד, וצפויות להיטשטש (אך לא להיעלם) עם הזמן.
  • עייפות וכאב עשויים להופיע עד שבועיים מיום הניתוח. מומלץ ללבוש חזייה מיוחדת, שחשוב להתמיד בלבישתה במהלך החודש הראשון. כמו כן מומלץ להימנע מפעילות פיזית במשך כשבועיים מיום הניתוח.

 


ומה יקרה לאחר השחרור מביה"ח?

החלמה מלאה אורכת בין 6 ל-8 שבועות, כתלות בסוג ההליך המבוצע. המטופלת תבדק במרפאה לאחר כשבוע ובהמשך מידי מספר שבועות או לפי הצורך, אם יש בעיה מסויימת.
יש לזכור כי שחזור השד אינו משחזר את התחושתיות באזור השד, וההחלמה המלאה של הרקמה באזור הניתוח עשויה לארוך עד שנתיים. יש להימנע מהרמת משאות וספורט אינטנסיבי, כמו גם מקיום יחסי מין למשך 4-6 שבועות מיום ביצוע ניתוח השחזור. יש להתייעץ עם הרופא המטפל בדבר חזרה לפעילות ספורטיבית לאחר הניתוח.
נשים שאינן מבצעות את ניתוח השחזור מייד לאחר ניתוח הכריתה עשויות לחוש באי-נוחות רגשית בקשר לשתל, כפי שחשו לאחר אבדן השד בניתוח הכריתה. מומלץ להיעזר בייעוץ מקצועי, ובנשים אחרות שעברו את ההליך הרפואי.
שתלי סיליקון עשויים להיפתח ולדלוף בתוך הגוף ללא סימפטומים מלווים נוספים. במקרים מסוימים יומלץ למטופלת לעבור בדיקת MRI כשנה לאחר ביצוע הניתוח, ולאחר כל שנתיים אחריו.

 


דיווחים על הפרוצדורה בתקשורת

https://www.youtube.com

 


קישורים רלוונטיים באינטרנט

https://medlineplus.gov