הקטנת חזה בנשים

Breast Reduction

מדוע מבוצע ניתוח הקטנת חזה?

נשים הסובלות מהגדלת יתר של השדיים מתלוננות על כאבי גב וצוואר קשים, הפרעות יציבה, פצעים ושקעים הנגרמים על ידי רצועת החזייה, פטרת וגרד תחת השד, בעיות חברתיות ופסיכולוגיות וכן קשיים בתפקוד היומיומי. במצבים מעין אלה, ישנה הצדקה רפואית להקטנת השדיים. קופות החולים מכירות במצב הגדלת יתר של השד כמצב בריאותי ומציעות ניתוח להקטנת חזה. מומלץ לבצע ניתוח הקטנת חזה רק לאחר שהשדיים מפסיקים לגדול. בדר"כ מבוצע הניתוח רק לאחר שהמועמדת לניתוח מגיעה לגיל 18. נשים רבות מעדיפות להנתח לאחר סיום תוכנית הילודה.

 


מהן התוצאות המצופות מהפעולה?

ניתוח הקטנת חזה מבוצע בהרדמה כללית ואורך כ- 3 שעות. בניתוח מסירים חלק מרקמת השד על מנת להקטין את משקלו, מקטינים את קוטר העטרה וכמות מעטפת העור. לאחר הניתוח מתקבל שד קטן יותר, מוצק, מורם ומעוצב יותר. בניתוחים אלו נשארות יותר צלקות מאשר בניתוחי הגדלה, צלקת סביב העטרה, יורדת כלפי מטה ולעיתים בכפל התת-שדי. במרכז הרפואי ת"א מבצעים את ניתוחי הקטנת החזה בשטות מתקדמות ביותר, כולל בשיטת הצלקת הקצרה.

 


באילו נסיבות לא ניתן לבצע את הניתוח?

במקרים של השמנת יתר (BMI מעל 34) יש צורך בהרזיה טרם הניתוח. נשים מעשנות חייבות להפסיק לעשן שבועיים לפני הניתוח. במצבים של בעיות רפואיות נלוות יש להביא אישור לניתוח מהרופא המומחה המטפל בבעיה, לדוגמא אישור קרדיולוג לסובלות מבעיית לב.

 


איך להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?

לפני הניתוח יש לבצע:

  • בדיקות דם – ספירת דם, כימיה ותפקודי קרישה.
  • אק"ג, צילום חזה וממוגרפיה (מגיל 40).
  • הפסקת עישון מוחלטת לפחות 8 שבועות לפני הניתוח, ורצוי גם בתקופת ההחלמה.
  • הפסקת נטילת תרופות נוגדות קרישה כגון קומדין, אספירין ופלאביקס בתאום עם הרופא המטפל והרופא המנתח.
  • הפסקת נטילת תוספי מזון טבעיים שעלולים להפריע לקרישת הדם.

 


באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?

הרדמה כללית.

 


מהלך האשפוז וההחלמה

  • הניתוח מתבצע בחדר הניתוח של המרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב). לאחר הניתוח, המטופלים שוהים בחדר ההתאוששות משך 1-2 שעות במידה הצורך תעבור המנותחת להשגחה במחלקת האשפוז. בכל שלב ניתן דגש על טיפול מתאים בנוגדי כאבים.
  • ביקורת ראשונה תתקיים במרפאה כעבור 7-10 ימים. במידת הצורך, יוצאו תפרים במועד זה. עם זאת, מרבית התפרים שבהם משתמשים במרכז המשולב לאסתטיקה הם תפרים נמסים שאין צורך בהוצאתם.
  • במרבית המקרים ניתן לחזור לעבודה ולפעילות בסיסית כעבור שבועיים.

 


כיצד לנהוג לאחר השחרור מאשפוז?

כיצד לנהוג לאחר השחרור מאשפוז?

  • יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת במשך חודש.
  • יש להקפיד על רחצה וטיפול בפצעים הניתוחיים לפי הוראות הרופא המנתח.
  • לאחר הניתוח תתבקשי ללבוש חזיה רפואית במשך כשבוע שבועיים, בכדי לסייע לעצב את השד לצורתו הסופית.

 


מהם אחוזי ההצלחה של הפעולה, ובאילו סיכונים היא כרוכה?

ככל פעולה כירורגית פולשנית, גם ניתוח זה אינו חף מסיבוכים. הסיבוך השכיח ביותר הוא היפרדות תפרים – מופיע בעיקר באזור התחתון של רקמת השד. הטיפול כולל החלפות חבישה ובדרך כלל הפצעים מחלימים במהרה. סיבוכים נוספים, נדירים באופן יחסי – זיהום, דימום, א-סימטריה, אובדן תחושה בפטמה, צלקות היפרטרופיות, נמק פטמה.

 


תופעות לוואי אפשריות

  • דימום מוגבר כתוצאה מפגיעה בכלי הדם התת עוריים. במקרים נדירים מצריך ניתוח לעצירת מקור הדמם וניקוז צבר הדם (המטומה).
  • נמק עורי בדגש על אזור הפטמה, כתוצאה מאספקת דם לקויה לעור ופגיעה באספקת הדם לפטמה ולעטרה (תופעה נדירה שמופיעה בסיכון גבוה יותר במעשנים פעילים).
  • נמק של אזור הפטמה והעטרה בשל פגיעה באספקת הדם לאזור זה, לרוב על רקע אנטומיה חריגה שאותה לא ניתן היה לצפות מראש.
  • זיהום – סיבוך זה הוא נדיר, בין היתר בשל הטכניקה הניתוחית הטובה ותנאי הסטריליות. כמו כן, לרוב אנו מזהים אותו בשלב מאד מוקדם, בשל הביקורת התכופה שאנו נוהגים בה במוסדנו. במידה והתגלה זיהום, לרוב הוא ניתן לטיפול באמצעות משחות אנטיביוטיות מקומיות או באמצעות אנטיביוטיקה הניטלת דרך הפה. רק לעיתים נדירות מאד הוא מצריך אישפוז לקבלת האנטיביוטיקה דרך הוריד או מעכב את החלמת הפצע.
  • עיוות צורה של אזור הפטמות או א-סימטריה של השדיים עלולים להתרחש על אף המדידות המוקפדות שלנו. עם זאת, לרוב, מדובר
  • בא-סימטריה קלה בלבד, שהיא טבעית ואינה מובחנת בעין אנושית.
    הצטלקות מוגזמת – מדובר בנטיה שהיא בחלקה גנטית, ולכן תלויה בעיקר בתכונות ההחלמה העוריות של המנותח. חשוב לזכור שהמראה הסופי של הצלקת יתהווה תוך 6-12 חודשים מהניתוח ולכן יש להתאזר בסבלנות. במידה וידוע על נטייה להצטלקות מוגזמת – יש להתייעץ עם הרופא המנתח והוא יעשה כל שביכולתו בשביל להמנע מיצירת צלקת שכזו. כמו כן, במרכז המשולב לאסתטיקה מציעים טיפולים בטכניקות שונות לתיקון צלקות מסוג זה.
  • כאבים – לא ניתן לצפות כאב, שכן מדובר בתחושה סובייקטיבית. עם זאת, מרבית המטופלים והמטופלות מדווחים שלא סבלו מרמות חריגות של כאבים וטופלו היטב בנוגדי כאב הנמכרים ללא מרשם רופא, ולאחר מספר ימים שבים לתפקוד רגיל ללא כאבים.
  • תופעות לוואי נוספות האופייניות לניתוח זה הן: ירידה בתחושה בפטמה (סביב 10%) וחוסר אפשרות להנקה לאחר הניתוח.

 


שאלות נפוצות

מאיזה גיל ועד איזה גיל ניתן לבצע את הניתוח?
החל מסיום גיל ההתבגרות, ניתן לשקול לבצע את הניתוח. עם זאת, מומלץ לחכות מעט לאחר ההתבגרות עד לגדילה סופית, עיצוב והתקבעות צורת השד.
מה יקרה לאחר הריונות?
לאחר ההריונות, כמו שד טבעי, יחולו תהליכים טבעיים. לא ניתן לחזות, אך בוודאות שד שהוקטן יצנח פחות מאשר שד כבד וגדול יותר.
האם ניתן להניק?
אין מגבלה על הנקה בנשים שעברו הקטנת שד. עם זאת, במקרים נדירים, עלולה להיות פגיעה ביכולת ההנקה לאחר הניתוח.
בכמה מידות ניתן להקטין את השד?
אין תשובה חד משמעית לשאלה זו הדבר תלוי במספר משתנים: גודל השד, בריאות האישה ורצונה. טרם הניתוח הרופא המנתח יבצע תיאום ציפיות ויתאים את הניתוח כמיטב יכולתו לרצונותיה של המנותחת.

 


פרטים נוספים

על מנת לקבוע פגישת יעוץ במרפאה להקטנת חזה, יש צורך בהפניה מקופת החולים לניתוח וכן התחייבות כספית (טופס 17). חברי קופ"ח מכבי – אישור ועדת הקטנת שדיים.

המרפאה פועלת ביום ג' בין השעות: 10:00-13:00.

להזמת תור למרפאה: מרכז מידע וזימון תורים 03-6974000.