תיקון אסימטריה בנשים והקטנת שדיים מוגדלים בגברים

Breast Asymmetry / Gynecomastia

תיקון אסימטריה ועיוותים התפתחותיים בשדיים

נשים רבות סובלות מאסימטריה כלשהי בין השדיים. עם זאת, נערות או נשים צעירות לא מעטות סובלות מאסימטריה קשה ובולטת. מצבים אלה אשר גורמים להפרעה פסיכולוגית-חברתית משמעותית, מצדיקים לעיתים קרובות תיקון כירורגי. התיקון לצורך השגת סימטריה מסתמך לרב על הגדלת חזה בעזרת משתל (רגיל או משולב עם מי-מלח), הרמת חזה או הקטנה של השד הגדול. שיטות אלו משמשות גם לתיקון עיוותים אחרים בשד כגון שד בעל מראה צינורי (Tubular Breast) או שד צנוח (Ptotic Breast).

 


הקטנת שדיים מוגדלים בגברים (gynecomastia)

הגדלת יתר של רקמת השד (גינקומסטיה) מופיעה בעיקר בנערים מתבגרים (גילאי 14-15), אולם מופיעה גם בגברים בגיל העמידה והזיקנה. מצב זה מאופיין בהגדלה של השד במצבי חומרה שונים - קרי, החל מגוש הממוקד תחת הפטמה וכלה בשד דמוי שד אישה. גינקומסטיה יכולה לערב שד אחד או את שני השדיים. הנפח העודף עשוי להיות ממקור של רקמת בלוטת השד, המוגדלת יתר על המידה, ממקור של עודף שומן או שילוב של שניהם.

הסיבה השכיחה ביותר למצב זה הינה התפתחות לקויה של רקמת השד בגיל ההתבגרות, כתוצאה מחוסר איזון הורמונלי. סיבות אחרות כוללות הפרעות אנדוקרינולוגיות (הורמונליות), הפרעות גנטיות, תופעות לוואי תרופתיות, מחלות כבד או גידולים שונים. עם זאת, ראוי להדגיש שבמתבגר הצעיר מצב זה איננו מסוכן בריאותית.

בטרם מתקבלת החלטה על טיפול בגינקומסטיה, יש לברר את הגורם. לצורך כך, נדרשות לעיתים בדיקות הורמונליות והדמיות של השד כגון אולטראסאונד או ממוגרפיה.

במידה ומדובר בשדיים מוגדלים על רקע עודף שומני, מומלץ לנסות לרדת במשקל טרם ביצוע תיקון ניתוחי. במצבים אלו, ניתן לעיתים לבצע את התיקון ע"י שאיבת שומן בלבד.
במידה וקיים עודף של רקמת שד בלוטית, יש צורך לבצע כריתה של רקמת השד. בהתאם לגודל השד ולעודף העור העוטף אותו, מחליטים אם קיים צורך גם בכריתת עור. כריתת עור משמעה צלקות סביב העטרה ובמקרים מסוימים גם צלקת אורכית מתחת לשד. בנערים צעירים בעלי עור צעיר אלסטי, ניתן לעיתים להימנע מכריתת עודפי העור ולאפשר לעור להתארגן ולהתכווץ עם הזמן.