מדוע מבוצעת הפעולה?
המניסקוס הינו מבנה סחוסי בברך בצורת סהרון.
בברך נמצאים שני מנסקים, מניסקוס פנימי וחיצוני, אשר מתפקדים כבולמי זעזועים שמחלקים את העומסים בתוך הברך. מבנים אלו מועדים להיקרע בעת חבלה סיבובית בברך.
קרעים של המניסקוס המתרחשים בכל קבוצות הגיל שכיחים יותר במניסקוס הפנימי. באוכלוסיה הבוגרת מעבר מכריעה לעמידה הינו מספיק על מנת לגרום לקרע של המניסקוס.
הקרעים במניסקוס בד"כ אינם מחלימים, החלק הקרוע בד"כ אינו תפקודי.
הסימפטומים הנגרמים כתוצאה מהקרע כוללים כאב ממוקם סביב הסדק המפרקי באותו צד ומחמיר בתנועות סבוב של הברך. על פי רוב כאשר מדובר בקרע במניסקוס הפנימי מופיע כאב לילי כאשר הברכיים נוגעות זו בזו.
בנוסף המטופל סובל מאירועים חוזרים של נפיחות, נעילות ו "בריחה" של הברך.
כאשר הקלה בסימפטומים לא מושגת באמצעות פיזיותרפיה ותרופות לשיכוך כאב ודלקת יומלץ לחולה לעבור ניתוח מניסקטומיה.
מהן התוצאות המצופות מהפעולה?
תוצאות הניתוח ככלל הן מצויינות. לאחר כשבועיים כבר נצפית הקלה משמעותית בכאבים.
כיצד מבוצעת הפעולה בפועל?
במצב בו קיימת הפרעה תפקודית לאורך זמן או הפרעה מכנית בתפקוד הברך ניתן לטפל בקרע בניתוח זעיר פולשני – ארתרוסקופיה. בניתוח מסירים את החלק הקרוע במניסקוס או שתופרים אותו – במידה ואספקת הדם לאזור הקרע, סוג וגודל הקרע מאפשרים זאת.
באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?
בניתוח זה ניתן להשתמש בשיטות הרדמה שונות – הרדמה מקומית לחלל הברך ונקודות החדירה למפרק, הרדמה אזורית – ספינלית, מושגת על ידי הזרקת חומר הרדמה למעטפת חוט השידרה בגב וכמובן שניתן לבצע את הניתוח תחת הרדמה כללית. המנתח והמרדים יעזרו לך להחליט באיזו הרדמה לבחור.
כמה זמן אמורה להימשך הפעולה?
פרוצדורה זו אמורה להימשך כ 30-45 דקות
מהם אחוזי ההצלחה של הפעולה, ובאילו סיכונים היא כרוכה?
אחוזי ההצלחה ככלל מצויינים אולם תלויים כמובן בפרוצדורה שבוצעה (הסרת החלק הקרוע או תפירת המניסקוס). בכל ניתוח עשויים להיווצר סיבוכים. אלו כוללים זיהום, פגיעה בכלי דם או עצב, שבירת מכשיר, פגיעה במשטח המפרקי או מבנה תוך מפרקי אחר, נוקשות תנועה במפרק וכאב. חשוב להדגיש כי המנתח המנוסה בקיא באנטומיה ויודע את מיקום כלי הדם והעצבים הגדולים סביב המפרק.
איך להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?
כאמור ארתרוסקופיה של מפרק הברך מבוצעת באופן אמבולטורי כלומר המטופל משתחרר לביתו לרוב ביום הניתוח. יש להכין: קביים, טיפול תרופתי לשיכוך כאב (יינתנו מרשמים באישפוז) תור לפיזיותרפיה לשיקום מיידי לאחר הניתוח.
מה יקרה אחרי הפעולה?
לאחר הניתוח, מועברים לשהיה בת שעה-שעתיים בהתאוששות. אחרי כן, חוזר החולה למחלקת האישפוז או משתחרר לביתו (כתלות בפרוצדורה שבוצעה). למחרת מתחילים בביצוע הפיזיותרפיה בהדרכת פיזיותרפיסט המיומן בטיפול בחולים לאחר ארתרוסקופיה של מפרק הברך. לאחר הטיפול הפיזיותרפי המטופל משתחרר לביתו עם פרוטוקול פיזיותרפיה לצורך המשך השיקום הפיזיותרפי בקהילה, ומרשמים לטיפול תרופתי לשיכוך כאב.
ומה יקרה לאחר השחרור מביה"ח?
ההחלמה מניתוח ארתרוסקופי מהירה מניתוח פתוח. קצב השיקום אישי ותלוי כמובן בפרוצדורה שבוצעה (תפירת מניסקוס או הסרת החלק הקרוע). מנוחה עם רגל מורמת לאחר הניתוח וקירור הברך בעזרת קרח תורמים להפחתת נפיחות וכאב. ניתן להסיר את החבישה תוך 48 שעות ולהרטיב את הרגל. נשיאת משקל מותרת לרוב ללא הגבלה אלא אם המנתח הורה אחרת. במצבים בהם בוצע תיקון קרע במניסקוס יש לשמור על ברך ישרה בעזרת מקבע ברך – knee immobilizer . תהליך השיקום כולל פיזיותרפיה במכון ותרגול עצמי יומי. מומלץ להתחיל פיזיותרפיה תוך מספר ימים מהניתוח.