מה זה אנטרופיון ואקטרופיון?
העפעפיים מגנים על העיניים, מסייעים בסילוק גופים זרים, שומרים על לחות תקינה בעין, ומונעים יובש בקרנית. במצב תקין, אנו מסוגלים לסגור בחוזקה את עפעפי העיניים, וכך למעשה, להגן עליהן. אנטרופיון ואקטרופיון הם מצבים פתולוגים בעפעפיים בהם תהליך הסגירה התקין נפגע (עקב חולשה של שרירי העפעף, או של הגידים ורקמות החיבור, או תהליכים אחרים) ואז קצה העפעף עלול להתקפל פנימה לתוך העין עצמה, או כלפי חוץ. עקב הפגיעה ביכולת הסגירה התקינה של העפעפיים, הגנת העיניים נפגעת ולכן עלול להופיע גירוי בעיניים, דמעת (ייצור והפרשה מוגברת של דמעות), הפרשות מהעין, תחושה של גוף זר בעין, אודם באזור הריסים וכאבי עיניים. אנטרופיון הוא מצב בו העפעף מתקפל לתוך העין (Entropion, בעברית, 'סתרות'), ואילו אקטרופיון הוא מצב בו העפעף מופנה כלפי חוץ (Ectropion, בעברית, 'תמזות'). ללא טיפול מתאים, מצבים אלו עלולים לגרום לפגיעה של הקרנית על ידי הריסים, לזיהום, להצטלקות של קרנית העין ואף לפגיעה בכושר הראיה של העין. אנטרופיון עלול להגרם עקב מצבי מחלה כגון דלקת של לחמית העפעף, גרענת ומחלות עיניים אחרות, או עקב תהליכי ההזדקנות הטבעיים של הגוף. לרוב מדובר בעפעף התחתון של אחת או של שתי העיניים (בעיקר כאשר התופעה נגרמת עקב תהליכי זקנה).
אקטרופיון נגרם אף הוא עקב תהליכי ההזדקנות של הגוף, או משנית למצבים אחרים כגון הצטלקויות בעור הפנים אחרי טיפולי קרינה או ניתוחים, וכן בעקבות שיתוק בעצב הפנים באותו צד. לרוב מדובר בעפעף התחתון של אחת או של שתי העיניים (בעיקר כאשר התופעה נגרמת עקב תהליכי זקנה).
ניתן להקל על התופעות שנגרמות מאנטרופיון ואקטרופיון באמצעות טיפול של דמעות מלאכותיות, אולם המוצא היחיד לבעיה הוא באמצעות ניתוח, שמומלץ לבצע מוקדם ככל שניתן, על מנת לצמצם הן את הנזק לעין, והן את הסבל למטופל.
כיצד מבוצעת הפעולה בפועל?
ניתוח אקטרופיון או אנטרופיון יבוצע בד"כ בהרדמה מקומית. החומר הוא בעל פעילות מיידית, ומאפשר את ביצוע הניתוח מבלי שהמטופל חש כל כאב או אי נוחות. מדובר בפרוצדורה קצרה יחסית, שאינה דורשת אשפוז. קיימות מספר שיטות לביצוע ניתוחים אלו, בהתאם לסיבה שגורמת לבעיה בעפעפיים ולפי דרגת החומרה.
בחלק קטן מהמקרים (כמו במקרה של אקטרופיון שנגרם עקב חבלה, יובש חמור, או פגיעה בעור העפעף) עלול להיווצר צורך בהשתלה עצמית של עור מהמטופל. במקרים אלו, ילקח העור מהעפעף העליון או מאחורי האוזן.
כמה זמן אמורה להימשך הפעולה?
הניתוח נמשך כחצי שעה בממוצע.
מהן התוצאות המצופות מהפעולה?
מיד בתום ההתאוששות וההחלמה מהניתוח, מדווחים מרבית המטופלים על הקלה מיידית בסימפטומים שחוו קודם לכן. תלונות על כאב הן נדירות. חלק מהמטופלים מדווחים על תחושה כאילו יש בעין גוף זר, אך גם תחושה זו חולפת בדרך כלל תוך מספר ימים לאחר הניתוח.
אחוזי הצלחה וסיכונים
מדובר בניתוחים מוצלחים מאוד עם שיעורי הצלחה גבוהים. רק בפחות מ-10% מהחולים עלול להדרש ניתוח תיקון כלשהו לאחר הניתוח הראשוני.
איך להתכונן לניתוח?
- יש להצטייד בסיכום רפואי מרופא המשפחה או מהרופא המטפל, שכולל אבחנות ותרופות שהמטופל לוקח, על מנת שהמנתח יקבל את מירב המידע האישי והרפואי. יש לבצע בדיקות דם שכוללות ספירה וביוכימיה, ובמקרים מיוחדים יידרשו גם תפקודי קרישה. מעל גיל 40, יש להביא א.ק.ג.
- יעוץ/אישור של רופאים מומחים נדרש באם הינך חולה במחלות כרוניות שונות (כגון: קרדיולוג באם הינך חולת לב, נוירולוג באם עברת אירוע מוחי, רופא ריאות באם יש לך מחלת נשימה/ריאות קשה וכו'). 10 ימים לפני מועד הניתוח עליך להפסיק נטילת נוגדי קרישה (כמו אספירין) ולהתייעץ עם הרופא המטפל לגבי הפסקת קומדין וקבלת תחליפים כגון קלקסאן, לפי הצורך.
- הניתוח עצמו אינו דורש הכנה מיוחדת. ביום הניתוח מומלץ להסתפק בארוחה בוקר קלה בלבד.
מה יקרה אחרי הניתוח?
זמן קצר לאחר הניתוח, המטופל ישוחרר לביתו, בד"כ עם חבישה על העין.
ומה יקרה לאחר השחרור מביה"ח?
בד"כ אין כאבים משמעותיים אחרי הניתוח, אך במידה והם קיימים ניתן להקל עליהם באמצעות כדורים לשיכוך כאבים כגון רקמול ואופטלגין, וכן באמצעות רטיות קרות. תופעות אלו צפויות לחלוף תוך מספר ימים. יתכנו שטפי דם, נפיחות ואודם באזור העפעף שנותח, אך אלו צפויים לחלוף תוך שבוע עד שבועיים לאחר הניתוח. בשבועות שלאחר הניתוח יש להקפיד להשתמש בטיפות העיניים ובמשחה עליהן הורה המנתח, על מנת למנוע זיהום ולהפחית תופעות של דלקת. כשבוע לאחר הניתוח יוזמן המטופל לביקורת אצל המנתח במרפאת המחלקה. במהלך הביקור יוסרו תפרי הניתוח, ומצב העין והעפעף יבדקו.