מה זה כלזיון?
כלזיון הוא מצב רפואי שכיח במבוגרים ובילדים. מקובל לכנות את התופעה בשם 'שעורה כלואה', ובלעז, כלזיון (Chalazion). עפעפי העיניים מכילים בלוטות שומן. כלזיון היא תופעה שנגרמת כאשר הפתח של אחת מבלוטות השומן נחסם או נסתם, והתוכן שאמור היה להיות מופרש, מצטבר בתוך מעין חלל (ציסטה). סיבה שכיחה לחסימת בלוטות השומן בעפעפיים היא היגיינה ירודה של אזור העין, וכן דלקות עיניים חוזרות (כגון בלפריטיס). תחילה עשויה התופעה להראות כשעורה בעין, אולם כעבור זמן, נותרת בעפעף נפיחות שאינה חולפת.
בדרך כלל, הכלזיון אינו גורם לכאב, אלא במידה וחל זיהום מקומי. יחד עם זאת, הכלזיון מהווה לא רק מטרד אסתטי, אלא גם עלול להפעיל לחץ על הקרנית, ולגרום ל לטשטוש הראייה כאשר הוא גדול מאוד.
קו הטיפול הראשוני כולל עיסוי עדין של אזור העפעף והנחת רטיות חמות. במקרים רבים, טיפול זה יעיל ויביא לפתיחה מלאה של הבלוטה החסומה, ולהעלמות הכלזיון. במקרים של כלזיון עקשן, ניתן להוסיף טיפול באמצעות טיפות עיניים, משחה אנטיביוטית, ואף זריקות סטרואידים ישירות אל העפעף.
במידה וטיפולים אלו כשלו (בדרך כלל, כעבור מספר שבועות לאחר הופעת הכלזיון), מומלץ לשקול התערבות כירורגית להסרת הכלזיון.
מהן התוצאות המצופות מהפעולה?
ניתוח כלזיון הוא בד"כ מוצלח מאוד וגורם להעלמות מוחלטת של הנפיחות בעפעף.
כיצד מבוצעת הפעולה בפועל?
במבוגרים, ניתוח להסרת כלזיון הוא פעולה כירורגית פשוטה, שמבוצעת בהרדמה מקומית, ואורכת מספר דקות. חומר האלחוש מוזרק ישירות אל העפעף. החומר הוא בעל פעילות מיידית, קצרת טווח, ומאפשר את ביצוע הניתוח מבלי שהמטופל חש כל כאב או אי נוחות.
בילדים, יבוצע הניתוח בהרדמה כללית. לפיכך, במשך הניתוח כולו, ישקע הילד בשינה עמוקה, לא יחוש כל כאב, ולא יהיה מודע כלל למצבו. סמוך לתחילת הניתוח יחובר הילד לאינפוזיה, דרכה יזליף המרדים חומרי הרגעה, במטרה להפחית את תחושת החרדה של הילד. הורי הילד יוכלו להכנס עמו לחדר הניתוח, ולשהות סמוך למיטתו עד לתחילת השפעת חומרי ההרדמה.
לאחר וידוא ההרדמה, מרים המנתח את העפעף, אל מנת לאפשר גישה אל הכלזיון מתוך העין. המנתח מבצע חתך זעיר של מספר מילימטרים מעל הכלזיון, ודרכו מנקז את החומר שהצטבר. לאחר שהכלזיון מוסר, מפעיל המנתח לחץ באזור העפעף, על מנת למנוע דימום. במרבית המקרים, אין צורך בתפרים בסיום ניתוח זה, אלא רק בחבישה של העין.
באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?
הרדמה מקומית במבוגרים והרדמה כללית בילדים קטנים.
כמה זמן אמורה להימשך הפעולה?
הניתוח אורך בד"כ מספר דקות בלבד.
מהם אחוזי ההצלחה של הפעולה, ובאילו סיכונים היא כרוכה?
הגם שמדובר בפעולה כירורגית פשוטה, חשוב להיות ערים לסיכונים ולסיבוכים שעלולים להתעורר במהלך ניתוח להסרת כלזיון. על מנת לצמצם את שיעורם, יש ליידע את המנתח והמרדים לגבי הרקע הרפואי והאישי על המטופל המועמד לפעולה, כדי שיוכלו להתאים את הטיפול המתאים ביותר הן למצב הרפואי והן למצב האישי.
הסיבוכים הכירורגים בניתוח זה הם נדירים מאוד וכוללים זיהום, דימום, והסרה חלקית בלבד של הכלזיון, כך שהמטופל נדרש לניתוח נוסף (אצל כ-10% מהמטופלים). יתכנו נפיחות ושטפי דם באזור הניתוח, אך אלו תופעות זמניות וקצרות, וחולפות בדרך כלל תוך שבוע עד שבועיים לאחר הניתוח.
איך להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?
ניתוח כלזיון במבוגרים שעוברים אותו בהרדמה מקומית, אינו דורש בד"כ הכנות מיוחדות. בילדים, ההכנה היא כמו לקראת כל ניתוח בהרדמה כללית (כולל צום של 6 שעות לפחות לפני הניתוח). לגבי שימוש בנוגדי קרישה (כמו אספירין או קומדין), יש להתייעץ עם הרופא המנתח לגבי הצורך בתחליפים לתרופות אלו.
מה יקרה אחרי הניתוח?
אם בוצע הניתוח בהרדמה כללית, בסיום הפעולה יועבר המטופל להתאוששות במחלקת ההתאוששות, כדי לאפשר התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח. בהמשך, יועבר המטופל למחלקה, ולרוב ישוחרר לביתו לאחר מספר שעות מנוחה.
לאחר ניתוח בהרדמה מקומית, המנותח משוחרר מיד לביתו, כאשר חבישה לעינו. את החבישה ניתן להוריד מספר שעות לאחר הניתוח.
ומה יקרה לאחר השחרור מביה"ח?
המטופל עלול לסבול מכאב באזור העין בשעות הראשונות לאחר הניתוח. ניתן להקל על הכאב באמצעות כדורים לשיכוך כאבים, כגון אקמול או אופטלגין. אזור ההעפעף המנותח עלול להיות אדום ונפוח. תופעות אלו צפויות לחלוף תוך מספר ימים.
מומלץ להקפיד על היגיינה באזור העפעפיים על ידי רחצה במים חמימים ובסבון, על מנת למנוע הישנות של הכלזיון. קיימים מגבונים מיוחדים לניקוי אזור העפעפיים, שמתאימים אף הם לשמירה על היגיינת העיניים. מטופלים שסבלו מכלזיון, נמצאים בסיכון מוגבר להשנות התופעה, ולכן חשוב שיקפידו מאד על היגיינת אזור העפעפיים.
כחודש לאחר הניתוח יוזמן המטופל לביקורת אצל המנתח במרפאת המחלקה