משטח דם

BS

​על הבדיקה

משטח דם מבוצע כבדיקת המשך לספירת הדם.
במהלך ההכנה האוטומטית של משטח דם נמרחת טיפת דם היקפי על משטח זכוכית, ולאחר המריחה המפזרת את התאים כשכבה דקה על פני הזכוכית, מתרחש תהליך צביעה.

מטרת הבדיקה

הצביעה מאפשרת להבחין בין סוגי התאים במשטח:
  • תאי הדם הלבנים (לויקוציטים, White Blood Cells),
  • תאי הדם האדומים (Red Blood Cells)
  • טסיות הדם (תרומבוציטים, Platelets).

הצביעה גם מאפשרת להבחין בפרטים קטנים אך משמעותיים כגון גרעיני התאים, מרכיבי גוף התא (ציטופלסמה), וצורות שונות לא תקינות של התאים השונים.

  • לגבי תאי הדם האדומים: גודלם, צבעם  וצורתם עוזרים בבירור אנמיה לסוגיה השונים (כגון אנמיה של חוסר ברזל, אנמיה על רקע של מחסור בויטמין B12 או של חומצה פולית, או אנמיה המוליטית בה מתרחש הרס של הכדוריות האדומות). 
  • לגבי תאי הדם הלבנים: הסוגים השונים וצורותיהם יכולים לסייע באבחנת זיהומים ממקור חיידקי, ויראלי, או לזיהוי תאים הקשורים במחלות ממאירות כגון לויקמיה או לימפומה מסוגים שונים. 

טכנולוגיה מתקדמת

בדיקת המשטח נעשית על ידי עובדי מעבדה המומחים בשיטה זאת. בעבר נערכה הבדיקה תחת המיקרוסקופ. היום אפיון משטח הדם נעשה באמצעות מערכת דיגיטאלית ממוחשבת, המאפשרת למומחה לצפות במשטח הדם באמצעים דיגיטאליים, ולאחר מכן המערכת מסווגת את התאים באמצעים ממוחשבים המבוססים על בינה מלאכותית. המערכת המצויה בשימוש במעבדה ההמטולוגית באיכילוב פותחה בארץ ע"י חברת הייטק ישראלית, בשיתוף פעולה עם המעבדה, והיא גם מאפשרת לרופאים ולמומחי המעבדה לצפות במשטחי הדם במשרד, במרפאה, במחלקה או אפילו מהבית, בזמן תורנות.