מדוע מבוצעת הפעולה?
שתל השבלול (COCHLEAR IMPLANT), הינו עזר אלקטרו-אקוסטי המיועד לתינוקות, ילדים ומבוגרים, הסובלים מירידת שמיעה תחושתית-עצבית חמורה או עמוקה, אשר אינם מפיקים תועלת מספקת ממכשירי השמיעה הרגילים. השתל עוקף את החלק הפגוע באוזן הפנימית ומעניק תחושת שמיעה באמצעות גירוי חשמלי ישיר לסיבי עצב השמע. המערכת מורכבת משני חלקים: חלק פנימי – השתל ובו אלקטרודות המוחדרות לאוזן הפנימית, וחלק חיצוני - מעבד השמיעה, המונח מאחורי האוזן כמו מכשיר שמיעה ומעביר לשתל הפנימי את צלילי הסביבה.
המכשיר נמצא בסל הבריאות וניתן ללא תשלום לפי קריטריונים של משרד הבריאות. אנו עובדים עם שלוש חברות השתל הפעילות בארץ
שירותים ובדיקות הניתנים למטופלינו במסגרת תוכנית שתל השבלול:
אבחון שמיעה למועמד לניתוח שתל השבלול
כאשר מכשירי השמיעה אינם מספיקים לשיפור השמיעה והבנת הדיבור, אנו בודקים האם להערכתנו שתל השבלול יאפשר שמיעה טובה יותר ממכשירי שמיעה.
מטרת הפגישה היא לתת מידע על שתל השבלול ולהעריך האם שתל השבלול עשוי להתאים, לשם שיפור התפקוד השמיעתי. בפגישה מתבצעת בדיקת שמיעה חוזרת ללא מכשירי השמיעה, וכן בדיקת שמיעה ומבחני תפיסת דיבור עם מכשירי השמיעה.
הכנה לבדיקה:
נדרשת הפניית רופא א.א.ג. מצוות שתל השבלול בבית החולים. יש להגיע לבדיקה עם מכשירי השמיעה האישיים, כשהם עובדים על הצד הטוב ביותר (מכוונים, עם סוללות וכו'). התור מתואם ע"י מזכירת מכון שמיעה ודיבור.
הערכה וכיוון ממוחשב של שתל השבלול
כחודש לאחר הניתוח, מוזמנים למכון השמיעה כדי לחבר את חלקי השתל החיצוניים ולבצע כיוון ראשוני של מעבד הדיבור. בשנה הראשונה מגיעים מספר פעמים לכיוון של השתל, כדי לקבוע איזה מידע יועבר לכל אלקטרודה ובאיזו עוצמה עד ליצירת תוכנית שתתאים לצרכים התפקודיים. לאחר מכן יש להגיע אחת לשנה לצורך בדיקת תקינות השתל וכיוונו. במידת הצורך. במהלך התקופה אנו נבצע גם בדיקות תפיסת דיבור עם השתל.
הכנה:
התור מתואם ע"י קלינאיות התקשורת בצוות שתל השבלול.
שיקום שמיעה לבעלי שתל השבלול
השתל משפר את רמת קליטת הצלילים, כך שניתן לשמוע גם צלילים חלשים למדי. כדי לקשר בין הצלילים הנשמעים לבין משמעותם וכדי ללמוד להבחין בין צלילי דיבור שונים, נדרשים לעיתים קרובות אימוני שמיעה.
בהתאם להתקדמות בתפיסת דיבור, נעשית החלטה משותפת על הצורך בשיקום שמיעתי (אימוני שמיעה).
במסגרת זו מתקיימים 12 מפגשים ביום ובשעה קבועים. במפגשים עובדים עם קלינאית תקשורת על שיפור זיהוי והבחנה של צלילי הדיבור, שיפור אסטרטגיות תקשורתיות וכלים לתרגול בחיי היום-יום.
הכנה:
התור מתואם ע"י קלינאיות התקשורת בצוות שתל השבלול.
עדיפות במתן השירותים הללו תינתן לאנשים שעברו את ההשתלה במרכז הרפואי שלנו.