מהי הרחבה אנדוסקופית של היצרות בושט?
הרחבת ושט מתבצעת כאשר יש היצרות בושט והפרעה לבליעת המזון. היצרות ושטית יכולה להיגרם ממגוון סיבות, כגון: חזרת חומצה ממושכת לושט ("רפלוקס"), מחלת האכלזיה (בה סוגר הושט לא נפתח להעביר את האוכל לקיבה) דלקת אאוזינופילית של הושט (eosinophilic esophagitis), ניתוחים בושט וסיבות נוספות (נזקים לאחר קרינה, הצטלקות הושט לאחר בליעת חומרים חומציים/בסיסים ועוד). מטרת ההרחבה האנדוסקופית היא לפתוח ולהרחיב את המעבר בושט וכך לשפר את התסמינים והתפקוד ללא צורך בניתוח. הפעולה מבוצעת באמצעות אנדוסקופ כמו גסטרוסקופיה. האנדוסקופ הוא צינור דק וגמיש, בעובי של אצבע, שבקצהו מצלמת וידאו זעירה. במהלך הבדיקה, רואה הרופא על מסך את צילומי הווידאו של המעי הנבדק, בהגדלה ניכרת, המאפשרת לו לאתר ממצאים חריגים ושינויים קטנים ברקמות. כאשר זוהה האזור המוצר, לרוב מבוצע ניפוח הדרגתי של בלון באזור זה הגורם להרחבה מכנית של האזור הצלקתי.
באילו מקרים מומלץ לבצע את הפעולה?
- היצרות הגורמת לחסימה חלקית בושט
כיצד מבוצעת הרחבה אנדוסקופית של הושט?
ההרחבה מתבצעת במהלך בדיקת גסטרוסקופיה. הבדיקה מבוצעת תוך שימוש בסדציה (טשטוש) ומאפשרת לנבדק לעבור אותה במינימום של אי-נעימות. זריקת הטשטוש ניתנת לווריד, לפני תחילת הבדיקה, ולאחריה מתבקש הנבדק לשכב על צדו השמאלי. לאחר שחומר הטשטוש מתחיל להשפיע, יחדיר הרופא הבודק אנדוסקופ (מעין צינור ארוך וגמיש, עם מקור תאורה ומצלמה בקצהו) אל פיו של הנבדק. החדרת המכשיר אינה כרוכה בכאב ולא מפריעה לנשימה. לאחר מכן, יתקדם הרופא דרך הלוע אל הוושט ומשם לקיבה ולתריסריון. ההתקדמות מתבצעת באיטיות כדי שלא לפספס ממצאים פתולוגיים. במהלך הבדיקה ממלאים את חלל מערכת העיכול באוויר על מנת "לנפח" אותה. פעולה זו נעשית כדי לשפר את תנאי הראות. לעתים נבדקים מדווחים לאחר הבדיקה על תחושה קלה של לחץ ואי נעימות בעקבות הניפוח. כאשר מזהים את האזור המוצר, ניתן לבצע את ההרחבה בעזרת בלון או מרחיבים פלסטיים בקטרים משתנים (Bougie) וכן ניתן להסתייע בהנחיית שיקוף רנטגן לפי הצורך. בחירת הציוד המרחיב תעשה על ידי הרופא המבצע בהתאם למיקום ואורך ההיצרות. לעתים נחוצות מספר הרחבות עד הגעה לתוצאה הרצויה.
באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?
בדיקת הרחבה ההיצרות בוושט מבוצעת תחת סדציה (טשטוש,conscious sedation) הניתנת בזריקה אל הווריד. הסדציה פועלת במהירות, ומקנה למטופל תחושה של ישנוניות, המונעת ממנו לחוש כאב או אי נעימות במהלך הבדיקה. רוב המטופלים ישנים בזמן הפעולה. לעיתים, אם קיים סיכון מיוחד או מסיבות אחרות, ניתן לבצע את הבדיקה בהרדמה מלאה בנוכחות מרדים.
כמה זמן אמורה להימשך הפעולה?
כ-20-30 דקות.
באילו סיכונים כרוכה הפעולה?
הרחבה אנדוסקופית של הושט נחשבת לבדיקה בטוחה ומהימנה עם פרופיל סיכונים נמוך ושיעורי הצלחה גבוהים, כאשר מעל 70% מהמטופלים ידווחו על הקלה בתסמינים. יחד עם זאת, לעתים נחוצות מספר הרחבות הדרגתיות כדי להגיע לתוצאה הרצויה. שיעורי ההצלחה של הרחבת הושט תלויים בגורמים רבים כמו הסיבה להיצרות, המיקום, אורך ההיצרות וגורמים נוספים. ההרחבה המדורגת נועדה כדי לצמצם סיכון לקרע. למרות זאת, סיבוך חמור אפשרי אך נדיר ביותר הוא פגיעה מכנית והתנקבות המעי. זהו סיבוך קשה המחייב לעיתים התערבות ניתוחית. הסיבוכים הקשורים לפעולה האנדוסקופית נדירים. הסיבוכים יכולים להיות קשורים לחומרי הטשטוש וההרדמה, או לפרוצדורה עצמה. כאב בטן, נפיחות ובחילות שכיחים אחרי הפרוצדורה, אולם הם קלים וחולפים מעצמם. תיתכן אי נוחות בחזה לאחר ההרחבה. לרוב זו חולפת מהר, וניתן לקחת עבורה נוגדי כאב (אקמול, אופטלגין). בשלב מאוחר יותר, לעתים יכולה להיות החמרה בחזרת החומצה לושט לאחר הרחבה של סוגר הושט התחתון. סיבוך שכיח יחסית הוא דימום מאזור ההרחבה. דימום זה הינו קל ונעצר לרוב באופן ספונטני. רק לעתים נדירות יש צורך בעירוי דם או במעורבות ניתוחית. סיבוכים אחרים יכולים להיות שאיפת נוזל לריאות וזיהום, לעיתים עלול להיגרם נזק לשיניים או למיתרי הקול.
לפני הבדיקה מסבירים למטופל את פרטי הבדיקה והסיכונים והוא נדרש לחתום על טופס הסכמה מדעת המפרט את הסיכונים. הטופס נשלח גם לביתו על מנת לאפשר קריאה מדוקדקת והבנת התהליך.
מה יקרה אחרי הפעולה?
- המטופל למנוחה בחדר התאוששות למשך כשעתיים. שתייה ואכילה יותרו לאחר הבדיקה לפי הוראות רופא. לרוב תהיה המלצה להימנע משתייה חמה ביומיים לאחר ההרחבה ולאכול כלכלה דייסתית ב- 3 ימים הראשונים. בחלק מהמקרים יומלץ על טיפול מדכא חומציות. לעיתים יש תחושת לחץ של גזים או גירוי בלוע לאחר הבדיקה, תחושה זו חולפת מעצמה. לשירותים יש לגשת עם מלווה.
- לפני השחרור הרופא המבצע את הבדיקה, ייפגש עם החולה וימסור לו את תוצאות הבדיקה והוראות להמשך טיפול או מעקב. תוצאות ביופסיה (במידה שנלקחו) יימסרו לאחר כשבועיים.
- אסור לנהוג לאחר הבדיקה במשך 12 שעות לפחות עקב השפעה מאוחרת של חומרי הטשטוש ויש להיעזר בנהג מלווה (האיסור כולל נהיגה ברכב/ אופניים חשמליות/ קורקינט וכדומה).
- בכל מקרה של עליית חום מעל 38 מעלות או כאב בטן מתמשך, יש ליידע את הרופא המבצע. מחוץ לשעות הפעילות המכון יש להגיע לחדר המיון.
- תחושה כללית רעה מאוד, הקאה דמית, כאבי בטן עזים וסימפטומים מדאיגים ופתאומיים אחרים מחייבים פנייה דחופה לחדר המיון עם מכתב סיכום הבדיקה, כדי לשלול אפשרות נדירה אך מוכרת של התנקבות המעי (פרפורציה) – מצב חרום שעלול לסכן חיים, ודורש התערבות ניתוחית דחופה.
איך להתכונן לפעולת הרחבה אנדוסקופית של היצרות בושט?
ההכנה התזונתית דומה להכנה הנדרשת לבדיקת גסטרוסקופיה ולכן דורשת צום בלבד אך היא חלק קריטי והכרחי להצלחת הבדיקה והיא באחריות המטופל. מטרת ההכנה היא לרוקן את חלל הקיבה והתריסריון מהתוכן שבתוכו על מנת שניתן יהיה לראות היטב את הדופן ולהימנע מסיבוכים כגון שאיפת תוכן מזון לריאות. במקרים מסוימים (בעיקר היצרויות קשות וממושכות) יינתנו הנחיות נוספות על ידי הרופא המפנה, כגון צום ממושך יותר או תזונה נוזלית בימים שלפני הפעולה, כדי למנוע שאריות מזון בושט. הכנה לא טובה תפגום באיכות הבדיקה וביכולת האבחנה ולפעמים תצריך בדיקה חוזרת. חייבים להקפיד על כל הוראות ההכנה כולל הפסקת טיפול תרופתי רלוונטי.
מומלץ לקרוא בעיון לפחות שבוע לפני מועד הבדיקה את הפירוט המלא לקראת בדיקת גסטרוסקופיה - הוראות הכנה לבדיקת גסטרוסקופיה.
פרטי קשר:
טלפון: 03-6974969, פקס: 03-6974460, מייל: gs-c@tlvmc.gov.il
לקביעת תור, יש לשלוח הפניה רפואית עם פרטי קשר מלאים ואנו נחזור אליכם בתוך 4 ימי עסקים.