בדיקת פיברוסקאן

fibroscan

מהי בדיקת פיברוסקאן?

מאת: ד"ר אודי זיגמונד

פיברוסקאן הוא מכשיר אולטרה סאונד מיוחד לכבד. המכשיר מודד פיברוזיס (הצטלקות) וסטאטוזיס (שינוי שומני) בכבד. שינוי שומני הוא מצב בו שומן מצטבר בתאי הכבד שלך.

תוצאת בדיקת הפיברוסקאן תסייע לרופא שלך ללמוד יותר על מחלת הכבד שלך. ניתן להשתמש בה באופן עצמאי או בשילוב עם בדיקות אחרות (כמו בדיקות דם, סריקות הדמיה או ביופסית כבד) המודדים גם צלקות או שינוי שומני בכבד.

חולים הסובלים ממחלת כבד כרונית מפתחים בשלב ראשון דלקת בכבד, שעלולה להפוך עם השנים לצלקת/פיברוזיס. עם הופעת הפיברוזיס מועד החולה להחמרת התהליך הצלקתי עד כדי הופעת שחמת הכבד על סיבוכיה. לפיכך, קיימת חשיבות עצומה בכל חולי הכבד, תהא סיבת מחלתם אשר תהא, להעריך את עצם הימצאות הפיברוזיס בכבד ולכמת את עוצמתו. מכשיר הפיברוסקאן מבוסס על מידת האלסטיות של רקמה ומסוגל להעריך בדייקנות את מידת הפיברוזיס והסטאטוזיס בכבד.

המכשיר הוכיח מידת דיוק מצוינת בהשוואה להערכת הפיברוזיס בביופסית כבד, כמעט בכל קשת מחלות הכבד, בעיקר בסובלים מדלקת הכבד‎ ‎כתוצאה‎ ‎מזיהום‎ ‎בנגיף דלקת הכבד מסוג C, אך גם בזיהום בדלקת הכבד מסוג B, כבד שומני ואלכוהולי ומחלות כבד כולסטטיות כגון דלקת ראשונית של דרכי המרה הקטנות (PRIMARY BILIARY) CHOLANGITIS‎).


כיצד יש להתכונן לבדיקה?

 

  • אין צורך בהכנה תזונתית מיוחדת, אך יש להקפיד על צום של 3 שעות לפני הבדיקה (ללא אכילה כלל אך מותר לשתות מים בלבד!).
  • אין צורך בשינוי הטיפול התרופתי הקבוע.

מה צפוי להיות מהלך הבדיקה?

ביום הבדיקה תעבור קבלה ראשונית על ידי המזכירה בכניסה למכון.

אם הנך סובל/ת מאלרגיה לתרופות או מחלות מדבקות עליך להודיע על כך בזמן הקבלה.

ההמתנה לבדיקה תלויה במשך הבדיקות לפניך שעלולות להתעכב, לכן יש להמתין בסבלנות לתורך (אל דאגה לא שכחנו אותך). זמן השהייה הכולל הצפוי במכון הגסטרו הוא עד 1-2 שעות, נא להיערך בהתאם.

במהלך הבדיקה עליך לשכב על מיטה ולחשוף את אזור הבטן עליו יונח מתמר. הבדיקה אינה כואבת ואינה דורשת טשטוש או הרדמה. בנוסף יש לציין שאין חשיפה לקרינה. מהלך הבדיקה כ-15 דקות.

תשובת הבדיקה תחתם על ידי רופא/ה ותשלח לביתך בדואר.


פענוח תוצאות הבדיקה

 

רופא הכבד שלך ישוחח איתך על התוצאות במהלך פגישה במרפאה. ניתן ליצור קשר על-מנת לקבוע תור למרפאת הכבד בימים אי – ה' בשעות 8:00 ועד 15:00 אחר הצהריים, בטלפון 03-6973984.
בהמשך, הסבר תוצאות בדיקת הפיברוסקאן ביתר פירוט, כולל מידע כיצד רופא הכבד שלך נעזר בתוצאות על מנת לקבוע את דרגת הפיברוזיס והסטאטוזיס בכבד. אם תרצה ללמוד עוד, קרא את המידע בהמשך.


משמעות ציון ה-CAP

 

ציון ה- CAP הוא מדידה של שינוי שומני בכבד. רופא הכבד שלך ישתמש בציון ה- CAP כדי לגלות את דרגת השינוי השומני בכבד שלך. ציון ה- CAP נמדד בדציבלים למטר (dB / m). הערכים נעים בין 100 ל- 400 dB / m. הטבלה שלהלן מציגה טווחי ציוני CAP ואת דרגת הסטאטוזיס התואמת במחלות כבד שונות. לשימוש בטבלה, מצא את מחלת הכבד שיש בצד ימין של הטבלה. קרא בשורה מימין לשמאל עד שתמצא את הטווח הכולל את תוצאת ה- CAP שלך. לאחר מכן, התבונן בראש הטבלה כדי לראות את דרגת השינוי השומני.

fibroscan1


משמעות ציון הפיברוזיס

 

התוצאה של מידת הפיברוזיס היא מדידה של כמות ההצטלקות בכבד שלך. מכשיר הפיברוסקאן מודד את רמת הצלקות בכבד על ידי מדידת קשיחות הכבד.

התוצאה של פיברוזיס נמדדת בקילו-פסקלים (kPa) בדרך כלל היא בין 2 ל 6 kPa. התוצאה הגבוהה ביותר האפשרית היא 75 kPa. לאנשים רבים עם מחלות כבד ישנה תוצאה גבוהה יותר מהטווח הרגיל.
רופא הכבד שלך ישתמש בתוצאה זו ובהיסטוריה הרפואית שלך כדי לקבוע את ציון דרגת הפיברוזיס שלך.

  • ציון פיברוזיס F0 עד F1: אין צלקת בכבד או צלקות כבד קלות
  • ציון פיברוזיס F2: הצטלקות בינונית בכבד
  • ציון פיברוזיס F3: הצטלקות כבד קשה
  • ציון פיברוזיס F4: צלקת מתקדמת בכבד (שחמת)

הטבלה שלהלן מציגה טווחי תוצאות פיברוזיס וציון פיברוזיס תואם במחלות כבד שונות. טווחי תוצאות פיברוזיס בטבלה הם הערכות. אם אתה מאבחן עם יותר ממחלת כבד אחת, יתכן שלא תוכל להשתמש בטבלה.

לשימוש בטבלה, מצא את מחלת הכבד שיש לך בצד ימין של הטבלה. קרא בשורה מימין לשמאל עד שתמצא את הטווח הכולל את תוצאת הפיברוזיס שלך. לאחר מכן, התבונן בראש הטבלה כדי לראות את דרגת הפיברוזיס.

fibroscan2

תוצאת הפיברוזיס עשויה להעריך יתר על המידה (בכבד שלך עשויה להיות צלקות פחות ממה שתוצאת הפיברוזיס על-פי הפיברוסקאן מראה) במספר מצבים הכוללים:

  • דלקת פעילה משמעותית בכבד. דבר זה יכול להיגרם כתוצאה ממחלת כבד חריפה לאחרונה או שתיית אלכוהול.
  • גידולים שפירים (לא סרטניים) או גידולים סרטניים בכבד.
  • גודש בכבד (כאשר הכבד שלך מלא מדי בדם או בנוזלים אחרים). לרוב זה נגרם כתוצאה מאי ספיקת לב.

בנוסף, ייתכן שתוצאות הפיברוסקאן שלך תהיינה פחות מדויקות במספר מצבים הכוללים:

מדד מסת גוף (BMI) הגבוה מ- 30 (השמנת יתר).

הצטברות נוזלים בבטן (מיימת).

חסימה של זרימת המרה מהכבד.

לשאלות ובירורים
טל. 03-6973984
פקס: 03-6974006
דוא"ל: gs-liver-c@tlvmc.gov.il