בדיקת תקינות מעבר במעי הדק על ידי קפסולה מתמוססת (בדיקת דמה)

מטרת הבדיקה

 

מטרת בדיקת הקפסולה המתמוססת היא לוודא שחלל המעי גדול מספיק על מנת שקפסולת הוידאו תוכל לעבור בקלות ובשלמותה. הבדיקה מיועדת למטופלים בהם הסיכוי להיצרות של חלל המעי גבוה יותר, לדוגמה מטופלים לאחר ניתוח במעי, מחלת מעי דלקתית או תסמינים המעלים חשד לחסימה.

הקפסולה המתמוססת זהה בגודלה לקפסולת הוידאו, אך אינה נושאת מצלמה. היא אינה מתחילה להתמוסס מיד לאחר הבליעה, אלא לאחר 30 שעות. לכן, ביחד עם הקפסולה יינתנו לך 2 כדורים של לקסדין (laxadin, חומר משלשל), על מנת להגביר את פעילות המעי ולהקל על יציאת הקפסולה. לאחר בליעת הקפסולה והמשלשלים תשוחרר/י לביתך. הבדיקה אינה גורמת כאב או אי-נוחות, ואין צורך בהרדמה או טשטוש לביצועה.

אסור לבצע את הבדיקה במהלך הריון מכיוון שלא רצוי לעבור צילום בטן ריק בהריון!


מה צפוי להיות מהלך הבדיקה?

 

  • בהגיעך תעבור קבלה ראשונית על ידי המזכירה בכניסה למכון ולאחר מכן על ידי צוות השירות.
  • יש לעדכן את צוות השירות בנוגע לאלרגיה לתרופות, מחלות מדבקות, קוצב לב (PACEMAKER) ו/או דפיברילטור - עליך להודיע על כך לצוות בזמן הקבלה. בנוסף, יש לעדכן באם מתוכננת בזמן הקרוב בדיקת MRI או בדיקות במכון האיזוטופי.
  • ההמתנה לבדיקה תלויה במשך הבדיקות שלפניך שעלולות להתעכב, לכן יש להמתין בסבלנות לתורך. זמן השהייה במכון הגסטרו צפוי להמשך כחצי שעה עד שעתיים. לאחר מכן תשוחרר/י לביתך.

כיצד להתנהל לאחר הבדיקה?

 

  • לאחר הבדיקה תוכל/י לשוב להתנהל כרגיל (בית, עבודה) אך מומלץ שלא ללכת לישון. כשעתיים לאחר בליעת הקפסולה יהיה ניתן לשתות וכארבע שעות לאחר מכן תוכל/י גם לאכול.
  • ביום למחרת בליעת הקפסולה המתמוססת, יש לבצע צילום בטן ריק במסגרת קופת-חולים ולכן יש להצטייד מראש במכתב הפניה מרופא המשפחה. חובה לבצע את הצילום במסגרת השעות שנקבעו לך בסיום הבדיקה. בסיום ביצוע הצילום, תקבל/י דיסק אותו יש להביא למכון הגסטרו – עבור השירות לקפסולה אנדוסקופית.
  • אם בצילום לא תהיה עדות לנוכחות הקפסולה, משמע שהמעבר תקין ויהיה ניתן לבצע בדיקת קפסולת וידאו בבטחה. אם תהיה עדות לנוכחות קפסולה בצילום הבטן, יעלה חשד להיצרות. כעבור 30 שעות הקפסולה תעבור המסה עצמית מלאה, אך הבדיקה תסוכם כלא תקינה. במקרה שכזה יומלץ שלא להתקדם לבדיקה של קפסולת הוידאו.

קישור להוראות ההכנה לבדיקה – מומלץ לקרוא בעיון לפחות שבוע לפני מועד הבדיקה