הדמיה תפקודית של מוקד אפילפטי (EEG-fMRI)

EEG-fMRI

מהי בדיקת EEG-fMRI?

 

EEG-fMRI היא בדיקה ייחודית (בארץ) לאיתור מוקדים חשמליים פתולוגיים (כמו באפילפסיה) המשלבת שתי שיטות למיפוי המוח. EEG היא שיטה לא פולשנית לרישום הפעילות החשמלית של המוח. הרישום נעשה בעזרת אלקטרודות שמודבקות קלות לקרקפת. בדיקת ה-fMRI מתקיימת בתוך מכשיר ה-MRI, בזמן שכיבה סטטית של הנבדק. על ידי שילוב הנתונים משתי שיטות המיפוי, ניתן למפות את האזורים במוח שפועלים בזמן פעילות אפילפטית. במילים אחרות, שילוב השיטות מסייע לאתר את מוקד/י הפעילות האפילפטית במוח.
חשוב לציין, כי מציאת המוקד/ים במסגרת הבדיקה אינה מובטחת. מקרים של חוסר או יתר פעילות חשמלית אפילפטית הנמדדת ב-EEG, פעילות המודינמית שונה והפרעות מניתוחים או התערבויות קודמות עשויים למנוע את הצלחת הבדיקה.
במכון סגול לתפקודי המוח פיתחנו לאחרונה כובע EEG שמאפשר שיפור מיוחד באיכות האותות החשמליים הנרכשים בתוך השדה המגנטי. בעזרת ההמצאה ניתן לזהות פעילות אפילפטית ב-EEG ולמפות אותה במרחב ה-fMRI. ההמצאה נרשמה כפטנט: Provisional US Serial) Number 61/445,080).


מהם השימושים הקליניים של השיטה?


הבדיקה מיועדת לחולי אפילפסיה כשלב מקדים לניתוח. כ- 30% מהחולים עמידים לטיפול תרופתי. חלק ממקרים אלו מועמדים לניתוח להוצאת המוקד. ישנן כיום מספר בדיקות הדמיה לא פולשניות לאיתור מוקד אפילפטי: MRI, EEG, PET ו-MEG.
מכיוון שאפילפסיה היא בבסיסה הפרעה תפקודית ולא אנטומית במקרים רבים לא ניתן למצוא את המוקד ב-MRI. בדיקת ה-EEG-fMRI משלימה בדיקות אלו ועשויה לסייע לאיתור המוקד.


מי יכול לעבור את הבדיקה?

 

הבדיקה מיועדת לחולי אפילפסיה כשלב מקדים לניתוח. התנאים לבדיקה דומים לאלו של fMRI.


מידע לנבדק

 

  • נבדק המעוניין לקבוע תור, ידאג להעביר את ההפניה מהרופא המטפל למכום לצורך תכנון הבדיקה. צוות המכון יחזור לנבדק לשם תיאום מועד הסריקה.
  • מכשיר הבדיקה הוא מגנט רב עוצמה ולכן הנבדק יתבקש להסיר כל פריט שאינו מותאם למכשיר ויכול להוות סכנה ו/או לפגוע באיכות הבדיקה. יש להגיע לבדיקה ללא ג'ל בשיער ועגילים או תכשיטים אחרים.
  • בדומה לבדיקות MRI אחרות, חשוב מאד להימנע מתזוזות לאורך כל הבדיקה. תזוזות פוגמות בתוצאות וביכולת שלנו להסיק מסקנות אמינות. איכות תוצאות הבדיקה תלויות בשיתוף הפעולה של החולה כמו גם בסוג הפגיעה ובמיקומה.
  • במקרים רבים הבדיקה מתבצעת בלילה כיוון שפעילות אפילפטית בין התקפית (Inter-ictal) לרוב דחופה יותר וחזקה יותר בשינה. הצוות יבצע הערכה של המקרה לפני הבדיקה, ויקבע האם דרושה בדיקה לילית במהלך היום.

מהלך הבדיקה

 

הבדיקה כוללת מספר שלבים:

  • הכנה – המטופל יקבל תדרוך טלפוני לקראת הבדיקה. במקרים רבים נבקש מהמטופל להימנע או להמעיט משינה לקראת הבדיקה על מנת להגביר את עייפות המטופל.
  • EEG – בשלב הראשון של הבדיקה נרכיב על ראשו של הנבדק כובע EEG. התהליך כולל הרטבת הקרקפת בג'ל מוליך והרכבת כובע עם אלקטרודות. התהליך אינו פולשני ואינו כואב (בסוף הבדיקה ניתן לשטוף את הג'ל במים והוא יורד בקלות). לאחר הרכבת הכובע מתבצעת הקלטת EEG מחוץ למכשיר ה-MRI. אורכו של שלב זה הוא כשעתיים בממוצע אך משתנה מנבדק לנבדק.
  • EEG-fMRI – לאחר סיום שלב ה-EEG וקבלת תדרוך, הנבדק יכנס עם כובע ה- EEG לתוך מכשיר ה-MRI. במהלך הבדיקה הנבדק ישכב במכשיר ה-MRI ויתבקש לא לזוז. בדומה לבדיקת MRI רגילה, הבדיקה אינה פולשנית, אולם תתכן תחושת אי נוחות עקב השכיבה הממושכת ללא תזוזה בתוך המכשיר. כמו כן, בשלבים שונים במהלך הבדיקה נשמעים קולות חזקים שמקורם במכשיר. הנבדק יצויד באטמי אוזניים.

EEG_FMRI1


מי מפענח את הבדיקה

 

הבדיקה מתבצעת על ידי צוות בין תחומי של רופאים, פסיכולוגים וטכנאים. פענוח הבדיקה אינו מיידי ונעשה על ידי רופא נוירולוג המתמחה באפילפסיה ואורך כחודש.


כיצד להפנות חולה לבדיקה

 

ההפניה מבוצעת בדרך כלל על ידי הרופא המטפל (נוירולוג או נוירוכירורג רופא ילדים).


ניסיון המרכז להדמיה תפקודית של המוח

 

המכון הוא הראשון בארץ להציע בדיקה חדישה זו. עשרות חולים עברו את הבדיקה בהצלחה.


דוגמא לתוצאות בדיקת EEG-fMRI

 

EEG_FMRI2