מהי דליפה של המסתם הטריקוספידלי
מאת: פרופ' מעין קניגשטיין - מנהלת יחידת הצינתורים, המערך הקרדיולוגי במרכז הרפואי ת"א איכילוב
המסתם הטריקוספידלי, הנקרא גם המסתם התלת צניפי, ממוקם בצד ימין של הלב בין העליה הימנית לחדר הימני. בדומה למסתם המיטרלי המסתם הטריקוספידלי מאפשר זרימת דם בכיוון אחד מהעליה לחדר ומשם אל הריאות. המונח "אי ספיקה של המסתם הטריקוספידלי" מתאר מצב בו המסתם אינו נסגר כראוי בעת התכווצות החדר ועל כן מאפשר לדם לדלוף חזרה מהחדר לעליה הימנית. אי ספיקה קשה של המסתם הטריקוספידלי מאופיינת בדלף של נפח דם גדול מהחדר לעליה. המשמעות היא שחלק משמעותי מנפח הדם שהיה אמור להגיע לריאות חוזר אחורנית,לעליה הימנית ורק חלק קטן יחסית מגיע לריאות ומשם ללב השמאלי וליתר אברי הגוף.
קיימים שני מנגנונים עיקריים שמובילים להתפתחות דליפה של המסתם הטריקוספידלי
- דלף ראשוני – בשל פגם אורגני (למשל במחלה ראומטית, זיהומית) בעלי המסתם הטריקוספידלי
- דלף שניוני - הנגרם מפגיעה בתפקוד או מבנה החדר הימני או העליה, שגורם להפרעה בסגירת עלי המסתם משנית לכך
אי ספיקה קשה של המסתם תביא לירידה בתפוקת הלב, שתבוא לידי ביטוי בעייפות יתרה וקוצר נשימה במאמצים. במקביל, נפח הדם שחוזר לעליה בכל פעימה (ה"דלף" מהמסתם) מגביר את הגודש בוורידים המרכזיים שמתנקזים לעליה הימנית - והגברת הלחץ בהם מובילה בסופו של דבר להתפתחות בצקות ברגליים (נפיחות בקרסוליים ובשוקיים) והגדלה של הכבד.
כיצד מאבחנים את הבעיה ?
האבחנה נעשית בבדיקת אקו לב. כאשר קיימת דליפה משמעותית של המסתם, לעיתים קרובות יהיה צורך בביצוע אקו לב דרך הוושט (TTE) אשר מאפשר הדמיה מדוייקת יותר המסתם הפגום ותכנון של פעולת התיקון המיטבית.
כיצד מטפלים בבעיה?
עד לפני מספר שנים האפשרות היחידה לתיקון המסתם הטריקוספידלי היתה בניתוח לב פתוח. מדובר בפעולה אשר מחייבת פתיחה של בית החזה, הרדמה מלאה וחיבור למכונת לב ריאה, וכרוכה בסיכויי תמותה גבוהים יחסית (כ 10%). ניתוח זה לא ניתן לביצוע באוכלוסיות רבות עקב גיל מבוגר, כמו גם גורמי סיכון שונים. בשנים האחרונות התפתחה אפשרות לתיקון המסתם באופן מלעורי (בצנתור), ללא פתיחה של בית החזה.
הטיפול מבוצע בחדר הצנתורים בהרדמה כללית. הגישה למסתם היא באמצעות צנתר אשר מוחדר דרך וריד המפשעה ומשם אל הלב. דרך הצנתר מוחדר התקן דמוי אטב אשר מצמיד את עלי המסתם זה לזה, מאפשר סגירה טובה יותר של המסתם ומקטין את הדליפה דרכו. לעיתים יש צורך בהחדרה של יותר מאטב אחד בפעולה על מנת להשיג תוצאה מיטבית. מיקום האטב נעשה בעזרת הנחיה של אקו תוך וושטי (TEE).