מדוע מבוצע צנתור להחלפת מסתם אאורטלי?
הלב אחראי על אספקת דם מועשר בחמצן לכלל אברי הגוף לצורך תפקודם. הוא בנוי כשריר המחולק לשני אזורים המופרדים באמצעות מחיצה, היוצרת חיץ בין דם עשיר בחמצן – לדם דל בחמצן. כיוון זרימת הדם (מהחדר השמאלי של הלב – אל אבי העורקים) מווסת על ידי ארבעת מסתמי הלב, שנפתחים ונסגרים לסירוגין.
אחד המסתמים המועדים ביותר לפגיעה, הוא המסתם האאורטלי (aortic valve), המפריד בין החדר השמאלי לאבי העורקים. הפגיעות במסתם מתחלקות לשניים: אי ספיקה (insufficiency) – כאשר עלי המסתם לא נסגרים עד הסוף, והדם דולף; והיצרות (stenosis) – כאשר עלי המסתם לא נפתחים מספיק, והדם מתקשה לזרום.
במקרים של היצרות במסתם האאורטלי, נוצר קושי בזרימת הדם מן הלב אל אבי העורקים וחלה ירידה בתפוקת הלב. הדבר פוגע באספקת הדם לכל הגוף. התסמינים במקרה זה: קוצר נשימה, כאבים בחזה ואירועים חוזרים של איבוד הכרה. במצבים חמורים, עלול המצב להידרדר עד לכדי אי ספיקת לב ומוות.
הסיבה העיקרית להתפתחות המחלה היא הסתיידות המסתם, המתרחשת עם העלייה בגיל. בנוסף לכך, חלק מן האוכלוסייה סובל ממום לב מולד שבעטיו ישנם רק שני "עלים" במסתם (ולא שלושה כמו במסתם תקין), מום הגורם לשכיחות גבוהה יותר של התפתחות ההיצרות האאורטלית.
בשלבים המוקדמים של פגיעה במסתמים, ניתן לעתים לייצב את המצב באמצעות טיפול תרופתי, אולם עם החמרת הבעיה, המטופל עלול להידרש לניתוח לתיקון או החלפת המסתם הפגום. ניתוחי החלפת או תיקון מסתם נחשבים לניתוחי לב שכיחים יחסית, והם מבוצעים לרוב בניתוח לב פתוח הכולל ניסור קיר בית החזה או בניתוח לפרוסקופי (זעיר-פולשני).
בשנים האחרונות, התפתחה בעולם טכנולוגיה חדשנית, המאפשרת השתלת מסתם מלאכותי בצנתור, ללא צורך בפתיחת בית החזה. פעולה זו מבוצעת בבית החולים איכילוב, המרכז הרפואי תל-אביב בהצלחה רבה.
בשלב זה, פעולה זו מוצעת בעיקר למטופלים הנחשבים לחולים בעלי סיכון ניתוחי גבוה (חולים מעל גיל 80, או צעירים יותר הנמצאים בסיכון ניתוחי גבוה בשל מחלות רקע נוספות).
מהן התוצאות המצופות מהליך הפעלת מסתם?
לאחר השתלת המסתם בצנתור, צפוי שיפור משמעותי בתפקוד הלב ובתפקוד המסתם, דבר אשר יביא לשיפור משמעותי בסימפטומים, בתוחלת החיים, ובאיכות החיים של המטופל.
כיצד מבוצעת החלפת מסתם?
הפעולה החדשה מבוצעת בחדר הצנתורים בהרדמה כללית או בהרדמה מקומית. כמו בכל צנתור, מוחדר צנתר, ברוב המקרים דרך עורק הרגל (ולעתים נדירות יותר דרך עורק הכתף או דרך דופן בית החזה), אל ליבו של החולה. באמצעות הצנתר, מועבר המסתם התותב אל תוך מקומו הטבעי בלב (במעבר שבין החדר השמאלי לאבי העורקים). במהלך הצנתור לא נדרש שימוש במכונת לב-ריאה, ובחלק גדול מן המקרים הפעולה מבוצעת בהרדמה מקומית בלבד. הצנתור מתבצע תוך שימוש בהדמיית אקו לב (אולטרא-סאונד), ובאמצעותה ניתן לראות מייד עם סיום הפעולה את השיפור בתפקוד המסתם, ואת התגברות זרימת הדם המתאפשרת דרך המסתם.
תחת איזו הרדמה מבוצע ההליך?
הניתוח מבוצע בחלק מן המקרים בהרדמה כללית, ובחלקם בהרדמה מקומית בלבד. בשתי צורות ההרדמה החולה אינו חש כאב. לאורך כל הניתוח שוהה בחדר רופא מרדים, אשר עוקב אחר מצבו של המנותח ואחר המדדים החיוניים וערוך לתת טיפול במקרה הצורך.
כמה זמן צפוי להימשך ההליך?
משך הפעולה הוא בין שעה לשעה וחצי.
מהם שעורי ההצלחה של הפעולה, ובאילו סיכונים היא כרוכה?
שיעור ההצלחה של החלפת מסתם הוא מעל 95%. למרות זאת, בחלק מן החולים קיימים סיבוכים הקשורים בהפרעות בקצב הלב המצריכות השתלת קוצב לב, דמם מאזור החדירה ובמקרים נדירים אף מוות. יש לציין כי באוכלוסיית המטופלים, סיבוכים אלו נדירים יותר מאלו העלולים להתרחש במהלך ניתוח לב פתוח להחלפת המסתם. על מנת לצמצם את הסיכון, יש ליידע את המצנתר והמרדים לגבי הרקע הרפואי והאישי על המטופל המועמד לפעולה, על מנת להתאים את הטיפול באופן מיטבי.
כל חולה המועמד לצנתור מסוג זה, עובר בשלב ראשון צנתור לב אבחוני רגיל, בו נבדקים העורקים הכליליים, עורקי הרגל, אבי העורקים והלב עצמו. במקביל, עובר החולה בדיקת אקו לב, בו נבדק המסתם האאורטלי, מפל הלחצים על פניו, שטחו וחומרת ההיצרות שלו. מכלול מידע זה נשלח לחו"ל לבדיקה והתאמת גודל המסתם אשר יושתל, ובמידה והחולה נמצא מתאים לביצוע הפעולה, הוא מוזמן למועד מתאים לביצוע ההשתלה.
איך להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?
חשוב לשתף את הרופא המצנתר ואת הרופא המרדים בכל ההיסטוריה הרפואית, כולל מחלות עבר, אשפוזים, ניתוחים, אלרגיות, מחלות כרוניות בעבר או בהווה, תרופות מרשם וללא מרשם ותוספי תזונה שהוא נוטל.
מה יקרה אחרי הפעולה?
לאחר הניתוח יועבר המטופל לאשפוז במחלקה הקרדיולוגית, בשלב ראשון ליחידה לטיפול נמרץ לב, לשם ניטור לחץ הדם, קצב הלב ומדדים חיוניים נוספים. בהמשך, יועבר המטופל למחלקת האישפוז, שם יבוצע ניטור של מצב הלב באמצעות א.ק.ג. רציף. בהתאם למצבו של המטופל, יסייעו לו לשבת ותוצע לו כלכלה רכה ושתייה. משך האשפוז הצפוי הוא כ-3-5 ימים.
ומה יקרה לאחר השחרור מביה"ח?
לאחר הניתוח, מומלץ להצטרף לתכנית שיקום לחולי לב הנערכת בבית החולים איכילוב או במרכזי שיקום לב בתקופה שמיד לאחר הניתוח, ובהמשך במסגרת מרפאות הקהילה או בתי החולים. במסגרת התכנית יקבל המטופל הדרכה לתזונה מאוזנת ותכנית אימון גופני מותאמת ליכולותיו, ויבוצע לו מעקב פרטני מדוקדק.
מוסף בריאות הלב
- השתלת מסתם אאורטלי - השתלת מסתם אאורטלי - הקליקו לראיון עם פרופ' אריאל פינקלשטיין
- חלפת מסתם בצנתור - הקליקו לראיון עם פרופ' אמיר הלקין וד"ר ניר פלינט