מהי אי ספיקה של המסתם המיטרלי?
מאת: פרופ' מעין קניגשטיין - מנהלת יחידת הצינתורים, המערך הקרדיולוגי במרכז הרפואי ת"א איכילוב
המסתם המיטרלי נמצא בין העלייה השמאלית של הלב- אשר תפקידה לקלוט את הדם המחומצן החוזר מהריאות, לחדר השמאלי של הלב- אשר פולט את הדם המחומצן לרקמות הגוף השונות דרך מערכת העורקים. המסתם המיטרלי נפתח בעת הרפיית שריר הלב כדי לאפשר מעבר דם חד כיווני בין שני המדורים ונסגר בעת התכווצות החדר על מנת למנוע חזרה של דם אל הריאות.
אי-ספיקה (דליפה) של המסתם המיטרלי קרויה בלועזית mitral regurgitation גורמת לכך שחלק מנפח הדם הממלא את החדר השמאלי ואמור להיות מוזרם קדימה אל אבי העורקים ואל הגוף, יזרום אחורה, דרך המסתם הדולף, אל תוך העלייה השמאלית, ומשם לריאות.
קיימים שני מנגנונים עיקריים שמובילים להתפתחות דליפה של המסתם המיטרלי:
1. דלף ראשוני – בשל פגם אורגני בעלי המסתם המיטרלי
2. דלף שניוני הנגרם מפגיעה בתפקוד או מבנה החדר השמאלי או העליה, שגורם להפרעה בסגירת עלי המסתם משנית לכך (למשל עקב אוטם שריר הלב אשר גורם להרחבת החדר השמאלי או הפרעות קצב שונות כדוגמת פרפור פרוזדורים)
כאשר חומרת הדליפה קשה, עלולים להתפתח תסמינים כגון קוצר נשימה בזמן ביצוע מאמץ גופני, עייפות ובצקות ברגליים. התסמינים נובעים מדליפת נפח דם משמעותי מהחדר השמאלי לתוך העלייה השמאלית, דבר המוביל לעלייה בלחץ בתוך הפרוזדור השמאלי, ובריאות. תהליכים אלו מובילים לאי ספיקת לב עד כדי פגיעה כרונית ובלתי הפיכה ביכולת ההתכווצות של החדר השמאלי.
כיצד מאבחנים דליפה של המסתם?
האבחנה נעשית בבדיקת אקו לב. כאשר קיימת דליפה של המסתם, לעיתים קרובות יהיה צורך בביצוע אקו לב דרך הוושט (TTE) אשר מאפשר הדמיה מדוייקת יותר המסתם הפגום ותכנון של פעולת התיקון המיטבית.
תיקון מלעורי של המסתם המיטרלי
עד לפני מספר שנים האפשרות היחידה לתיקון המסתם המיטרלי היתה בניתוח לב פתוח. מדובר בפעולה אשר מחייבת פתיחה של בית החזה, הרדמה מלאה וחיבור למכונת לב ריאה. ניתוח זה לא ניתן לביצוע באוכלוסיות רבות עקב גיל מבוגר, כמו גם גורמי סיכון שונים. בשנים האחרונות התפתחה אפשרות לתיקון המסתם באופן מלעורי (בצנתור), ללא פתיחה של בית החזה.
הטיפול מבוצע בחדר הצנתורים בהרדמה כללית. הגישה למסתם היא באמצעות צנתר אשר מוחדר דרך וריד המפשעה ומשם אל הלב. דרך הצנתר מוחדר התקן דמוי אטב אשר מצמיד את עלי המסתם זה לזה, מאפשר סגירה טובה יותר של המסתם ומקטין את הדליפה דרכו. לעיתים יש צורך בהחדרה של יותר מאטב אחד בפעולה על מנת להשיג תוצאה מיטבית. מיקום האטב נעשה בעזרת הנחיה של אקו תוך וושטי (TEE) .
הפעולה הינה בטוחה , והתתאוששות ממנה הינה קלה. במרכז הרפואי תל אביב הצטבר בשנים האחרונות ניסיון רב בטיפול מלעורי במסתם המיטרלי