השירות הפסיכולוגי באיכילוב נותן מענה לבית החולים הכללי ולמערך הפסיכיאטרי , ומונה כ 100 פסיכולוגים בעלי מומחיות באחד או יותר מן התחומים הבאים: קליני, שיקומי, רפואי והתפתחותי.
הפסיכולוגים עובדים כחלק מצוותי המחלקות או הצוותים האמבולטוריים במערכים השונים, במגוון מרפאות ומכונים. כמו כן , יחידה רוחבית נותנת מענה לצרכים פנים ארגוניים באופן פרטני ובאופן צוותי.
השירות הפסיכולוגי בבית החולים מהווה מקום מוכר להתמחות מטעם משרד הבריאות לפי תחומי המומחיות השונים . השירות כולל פסיכולוגים בכירים ומדריכים, מומחים, מתמחים וסטודנטים מכלל ההתמחויות בפסיכולוגיה המקבלים את הכשרתם הקלינית במרכז הרפואי.
צוות השירות הפסיכולוגי
השירות הפסיכולוגי שואף לקדם בתוך בית החולים רפואה מיטבית המשלבת את ההיבטים של הטיפול בגוף ובנפש. השירות רואה את ייחודו ואת מחויבותו בתמיכה זמינה עבור מטופלים שחווים מצוקות חריפות עד כדי קושי בניהול מצבם הרפואי בזמן אשפוז. וכן, מטופלים בתהליכי בירור מתמשכים של אבחנות מורכבות המנוהלות בתוך מרפאות בית החולים.
השירות הפסיכולוגי מחויב לפתח את המענים הייחודיים למרכז רפואי רחב היקף, אשר אליו מגיעים מתוך הקהילה מטופלים המתמודדים עם מצבים שדורשים מענה רב מקצועי.. אנו פועלים לקיים שירות מעורב, משפיע ומגיב לצרכים המשתנים העולים מתוך בית החולים באופנים ישירים או עקיפים. השירות הפסיכולוג מעורב גם במקומות שבהם אין "פסיכולוג בית" במצבים שבהם נדרשת התערבות והתייחסות מתוך דרישת השטח.
פסיכולוגיה קלינית
אחראית תחום פסיכולוגיה קלינית: ד"ר דליה קלי בנאקוט
הפסיכולוגים הקליניים עוסקים באיבחון ובהערכה, בפסיכותרפיה פרטנית, קבוצתית, משפחתית וזוגית. כמו גם במחקר.
פסיכולוגים קלינים משולבים במחלקות ובמרפאות בית החולים הכללי ובבי"ח לילדים דנה. במערך הפסיכיאטרי עבודתם של הפסיכולוגים הקליניים נרחבת: במחלקה הפסיכיאטרית, במחלקת יום נוירופסיכיאטרית (מבוגרים), מחלקת יום נשים, מרפאת ילדים ונוער, מחלקת יום ילדים ונוער "חופים", מרכז "לוטם" לטיפול בסובלים מפגיעה מינית בילדות, ומרפאה פסיכיאטרית למבוגרים. האחרון הינו מכון הכולל בתוכו מספר מרפאות יחודיות - מרפאה לטיפול במצבי טראומה ומשבר, מרפאה להפרעות חרדה, מרפאה לבריאות האישה ומרפאה לגיוון מגדרי.
לשם תיאום וקביעת פגישות יש לפנות למזכירות היחידה הרלוונטית.
פסיכולוגיה התפתחותית
הפסיכולוגים ההתפתחותיים עוסקים באבחון והערכה, פסיכותרפיה פרטנית, פסיכותרפיה דיאדית והדרכת הורים לילדים בגיל הרך. במסגרת המכון להתפתחות הילד, הפסיכולוגים ההתפתחותיים עוסקים באבחון פסיכולוגי התפתחותי, טיפולים פסיכולוגיים פרטניים, דיאדיים וקבוצתיים, מעקבים התפתחותיים מגוונים ומחקר. הפסיכולוגים ההתפתחותיים מטפלים בהורים המתמודדים עם לידה מוקדמת ותינוקם מאושפז בפגיה שבבית החולים. בנוסף הפסיכולוגים מטפלים דיאדית בילדים ובהורים במצבים משבריים בראשית החיים במסגרת מרפאת" הורה-תינוק" במכון הפסיכיאטרי. הפסיכולוגים פועלים גם במסגרת מרכז "מראות" העוסק באבחון וטיפול בילדים ובני נוער הסובלים מהפרעות על הספקטרום האוטיסטי.
לשם תיאום וקביעת פגישה יש לפנות למזכירות המכון להתפתחות הילד, למזכירות הפסיכיאטריה או למזכירות מרכז "מראות". המאושפזים בפגייה ניתן לפנות דרך הצוות הרפואי והסיעודי המטפל בפגייה.
פסיכולוגיה רפואית
הפסיכולוגים הרפואיים מהווים חלק אינטגרלי מהטיפול הרפואי בבית החולים . פסיכולוגיה רפואית נותנת מענה פסיכולוגי לחולים, בני משפחה וצוותים רפואיים בכלל בית החולים, מחלקות, מכונים ומרפאות.
עיקר עיסוקים הינו בפסיכותרפיה פרטנית, קבוצתית, הערכות לקראת פרוצדורות רפואיות, עיבוד מצבי אבל ואובדן במחלות כרוניות ואקוטיות, ומתן ייעוצים שמהווים ליווי פסיכולוגי בעת אשפוז לחולה ולמשפחתו.
הפסיכולוגים הרפואיים נותנים מענה למטופלים המתמודדים עם מצבים רפואיים, אקוטיים וכרוניים, בהתמודדות עם מחלות מאיימות חיים, פרוצדורות רפואיות , מצבים רפואיים ללא ממצא אורגני, ובמצבי טראומה שונים בגינם מאושפזים בבית החולים הכללי או בבית חולים דנה.
הפסיכולוגים הרפואיים משובצים באופן קבוע במגוון מחלקות ומרפאות בבית החולים כגון; המערך האונקולוגי, המערך ההמטו-אונקולוגי, המערך הכירורגי, ליס, מערך עור, אף אוזן גרון, המכון הראומטולוגי, מכון כאב, בית חולים דנה, ועוד. לשם תיאום פגישה יש לפנות למזכירות המערך הרלוונטי. מאושפזים במחלקות השונות, ניתן לפנות בבקשה לייעוץ או פגישה דרך הצוות הסיעודי והרפואי במחלקה.
פסיכולוגיה שיקומית
אחראית תחום פסיכולוגיה שיקומית: קרן סרברו שורק
הפסיכולוגים השיקומיים מעורבים בתהליכי אבחון טיפול ושיקום של מטופלים המתמודדים עם שינויים ואובדנים על רקע מצבים רפואיים ו/או נפשיים הדורשים ראיה כוללת של כל תחומי חייו של האדם, תוך שילוב עבודת צוות רב מקצועי במחלקת שיקום, אשפוז יום שיקום, שיקום ילדים ונוער ובמערך הנוירולוגי בכלל מרפאותיו, במערך הנוירו-כירורגי, מרפאת אלרגיה ו HIV, שיקום הלב וכן בבית דנה.
הפסיכולוגים השיקומיים עוסקים באבחון נוירופסיכולוגי והערכת מצבם הנפשי של מטופלים המתמודדים עם פציעות, נכויות, מחלות כרוניות, מחלות של מערכת העצבים המרכזית ועוד. הטיפול נערך באמצעות פסיכותרפיה פרטנית, או קבוצתית , כמו גם במתן ייעוצים ושיחות התערבות במשבר בכלל מחלקות בית החולים.
במערך הנוירו-כירורגי עוסקים הפסיכולוגים השיקומיים באבחון והערכה נוירופסיכולוגים לפני ואחרי ניתוחי מח וכן באבחון בעת ניתוחים בעירות ולאחריהם. לשם תיאום פגישה יש לפנות למזכירות המערך הרלוונטי. מאושפזים במחלקת השיקום, ניתן לפנות בבקשה לייעוץ או פגישה דרך הצוות הסיעודי והרפואי במחלקה.
בית חולים דנה דואק לילדים
מנהלת הצוות הפסיכולוגי בבית דנה: ד"ר אדווה פרידלנדר, פסיכולוגית שיקומית מומחית
כחלק מבית החולים לילדים ישנו צוות של פסיכולוגיות קליניות, התפתחותיות, רפואיות ושיקומיות, הן במסגרות אישפוזיות והן במסגרות אמבולטוריות. הפסיכולוגיות עובדות בשיתוף פעולה רב מקצועי ביחידות הרפואיות השונות על מנת לאפשר את המענה המיטבי והמדויק ביותר עבור הילד\ה וההורים.
כגון:
- טיפול וליווי פסיכולוגי במערך הנירוכירורגי לילדים המאושפזים, בתהליכי ההכנה לניתוחים וההתמודדות לאחריהם, תוך שילוב הדרכת הורים.
- טיפולים פסיכולוגיים ארוכי טווח וקצרי טווח במרפאה להפרעות אכילה לגיל הרך, וכן במרפאת הגסטרו, השתתפות בוועדות רב מקצועיות.
- ליווי וטיפול ילדים ומשפחות במחלקה להמטו-אונקולוגיה, משלב האבחנה, הטיפולים אל תהליכי ההחלמה והשיקום. וכן בליווי בסוף החיים.
- מרפאות ויחידות נוספות בהן יש שירות פסיכולוגי: המחלקה האורתופדית, המרפאה לנפרולוגיה, וייעוצים במחלקת הילדים ומחלקות נוספות.
על מנת לתאם פגישה עם השירות הפסיכולוגי בדנה, ניתן בקש מהצוות הרפואי והסיעודי במחלקה או במרפאה.
אונקולוגיה והמטולוגיה
מנהל השירות הפסיכולוגי באונקולוגיה באיכילוב – מר אליעד אנטמן, פסיכולוג רפואי מדריך
השירות הפסיכולוגי באונקולוגיה בבית החולים ניתן למטופלים החל משלב האבחנה, דרך המהלך הטיפולי לסוגיו השונים, בליווי בסוף החיים ולקראת תהליכי ההחלמה.
הנושאים המרכזיים בהם עוסק הטיפול הפסיכולוגי באונקולוגיה הינם:
התמודדות עם קבלת האבחנה, החיים לצד התמודדות עם מחלה מאיימת בסכנת חיים והשינויים במצב הרוח הנגזרים מכך, תקשורת עם בני המשפחה, התמודדות עם תופעות הלוואי של הטיפולים השונים, הכנה והתמודדות עם השתלת מח עצם, תקשורת רופא – חולה ועוד.
הטיפול ניתן במסגרת אשפוז יום, מרפאות, מכון הקרינה ומחלקת האשפוז, מחלקת אשפוז השתלות מח-עצם.
הצוות עובד בשיתוף פעולה רב מקצועי ביחידות השונות על מנת אפשר מענה מיטבי ומדויק ככל הניתן לצרכיו הייחודיים של כל מטופל. הטיפול הינו פרטני או קבוצתי.
הצוות מונה פסיכולוגים מומחים מדריכים ומתמחים בפסיכולוגיה רפואית קלינית ושיקומית וסטודנטים לפסיכולוגיה רפואית במסגרת שנת ההתנסות של התואר השני
על מנת לתאם פגישה עם השירות הפסיכולוגי ביחידות השונות, ניתן לפנות לצוות הרפואי, הסיעודי או המזכירות הרפואיות ביחידות השונות.
פודקאסט - מפסיקים לפחד מהסרטן עם אליעד אנטמן, מנהל השירות הפסיכולוגי באונקולוגיה באיכילוב:
- התמודדות רגשית בתקופת הטיפולים בסרטן - להאזנה: ספוטיפיי | אפל | גוגל
- מפט סיטי לפט סיטי-התמודדות ריגשית - להאזנה: ספוטיפיי | אפל
- שלב הבירור - התמודדות רגשית - להאזנה: ספוטיפיי | אפל
- אל תקראו לנו גיבורים - להאזנה: ספוטיפיי | אפל | גוגל
- חזרת מחלה והחמרת מחלה-הכל מההתחלה? - להאזנה: ספוטיפיי | אפל | גוגל
היחידה להתערבויות לצוותים
מנהלת היחידה: יעל שרון, פסיכולוגית רפואית מומחית-מדריכה
יחידה שמטרתה מענה פסיכולוגי לצוותים בבית החולים ברמת הפרטנית והמערכתית.
היחידה מורכבת מפסיכולוגים רפואיים, קליניים, ושיקומיים ועובדת בשני מישורים – האחד, מספקת יעוץ פסיכולוגי קצר מועד לעובדי בית החולים הפונים לשירות מסיבות שונות. השני, מבצעת התערבויות מערכתיות שנבנות בהתאם לצורך הייחודי של כל יחידה באמצעות תהליך מיקוד צרכים מובנה. ההתערבויות שניתנות ע"י היחידה הינן מגוונות וכוללות בין השאר: סדנאות, הדרכות, הרצאות, קבוצות תמיכה, קבוצות עמיתים, והתערבויות במשבר לצוותים אורגניים.
עבודת היחידה מתבססת על פרקטיקות פסיכולוגיות ומחקרים שעוסקים בשחיקה וחוסן במערכת הרפואית, ועובדת בשיתוף עם שאר גורמי החוסן בבית החולים.
למידע נוסף אודות היחידה להתערבויות לצוותים לחצו כאן
קבוצות באלינט
מנהלת תחום באלינט בבית החולים–גלית ארגוב, פסיכולוגית קלינית
קבוצת באלינט הוא כינוי למסגרת של קבוצת דיון ותמיכה המיועדת לרופאים ומקצועות טיפול דומים, ומתמקדת ביחסי מטפל- מטופל; הן נקראות ע"ש מייסדן , הפסיכואנליטקאי מייקל באלינט.
בישראל קיימות כ50 קבוצות באלינט בקהילה ובבתי החולים .באיכילוב מתקיימות קבוצות באלינט ב-12 השנים האחרונות והוא "נושא הדגל" של קבוצות באלינט מבין כלל בתי החולים בישראל: מתקיימות אצלנו המספר הרב ביותר של הקבוצות ומודל העבודה שלנו באיכילוב הינו יחודי ומוצלח מאוד, לכן הוצג בכנס בינ"ל ע"י יו"ר חוג באלינט ישראל.
בהווה מתקיימות באיכילוב כ-13 קבוצות במגוון יחידות ומערכים בביה"ח דנה ובביה"ח הכללי, בשרות האמבולטורי והאשפוזי. המשתתפים בו הם צוותים רפואיים וכלל מקצועות הבריאות. קבוצת אלה מניבות תועלת משמעותית למטפלים, למטופלים ולמערכת הרפואית.
מחקר
הפסיכולוגים מכלל תחומי המומחיות לוקחים חלק במחקרים בתוך בית החולים ובמערך הפסיכיאטרי. ישנם שיתופי פעולה עם צוותים רפואיים בתוך בית החולים ועם מוסדות אקדמאיים. תחומי המחקר רחבים ומגוונים ונועדו לשפר את הידע וההבנה על התהליכים הנפשיים במצבים רפואיים וגופניים שונים.