טיסה לחו"ל בהריון המלצות וטיפים
מאת: ד''ר יעל פארן; מנהלת המרפאה למחלות מטיילים במרכז הרפואי תל-אביב וד"ר דני אלון; לשעבר מנהל השר"ל (שירות רפואי לנוסע)
נסיעה בהריון למדינות העולם השלישי מלווה בסיכונים מיוחדים (מחלות זיהומיות שונות עשויות להיות קשות יותר בהריון, דוגמת מלריה או צהבת; חלק מהחיסונים אסורים בהריון; תרופות שונות המומלצות לנטילה במטיילים אסורות בהריון).
מצבים בהם כדאי להימנע מהנסיעה בכלל:
- הריון בסיכון גבוה
- הריון מרובה עוברים
- כאשר יש הסטוריה של הפלות ספונטניות
- כאשר קיימת הסטוריה של סוכרת או לחץ דם גבוה בהריונות הקודמים
- כאשר ברור שהיעד מצריך נטילת טיפול מונע למלריה שאסור לקחת אותו בהריון.
לכן, כדאי להתייעץ לפני כן עם רופא הנשים ועם הרופא במרפאת המטיילים. כדאי גם לנסות ולארגן כתובות וטלפונים של בתי חולים אמינים ביעדים אליהם נוסעים.
כמה עצות נוספות לנוסעות ההרות:
- הטרימסטר השני, הינו התקופה העדיפה לנסיעה, היות שהוא לאחר השלב בו מתפתחות רוב המערכות בגוף העובר, ולפני השלב שבו קיימת סכנה לסיבוכים מיילדותיים.
- בכל מקרה, חשוב לוודא שעושים ביטוח נכון, הכולל גם מצבים הכרוכים בהריון, לחברות ביטוח שונות סף שונה לגיל ההיריון אותו הן מוכנות לבטח. כמובן יש לוודא שחברת התעופה מסכימה להטיס את האשה ההרה. רוב חברות התעופה לא יטיסו אשה בהיריון מעל שבוע 36. בכל מקרה כדאי לאשה בשלושת חודשי ההיריון האחרונים להצטייד במכתב מרופא הנשים לגבי גיל ההיריון.
- רוב מה שאנחנו יודעים על חיסונים בהריון, הוא מידע שהצטבר בדיעבד, לאחר שנשים הרות קיבלו חיסון כלשהו שלא נבדק במסגרת מחקרים שבדקו את בטיחות החיסונים.
- יחד עם זאת, במרבית המקרים התועלת ממתן החיסון בהריון עולה לאין שיעור על הסיכון התיאורטי הכרוך בו, במיוחד כאשר מדובר במחלות המהוות סיכון מיוחד לאם או לעובר, וכשהחיסון נחשב לבטוח.
- חיסונים מומתים נחשבים לבטוחים בהריון, בעוד שמחיסונים חיים מוחלשים כדאי להימנע (כמו לדוגמה החיסון כנגד קדחת צהובה, הניתן לנוסעים למרבית מדינות אפריקה ודרום אמריקה).
- ככלל, עדיף להתחסן בטרימסטרים השני והשלישי, ולא בתחילת ההריון.
- מי שמתכננת הריון, צריכה להמתין חודש מקבלת חיסון חי ועד הכניסה להריון. אין בעיה להניק ולקבל חיסון כלשהו.
- לא מומלץ לנשים בהריון לנסוע לאזורים שיש בהם מלריה. מלריה הינה מחלה קשה ומסוכנת מאוד בהריון, גם לאם וגם לעובר. אם אין ברירה, לריאם היא תרופת הבחירה למניעת מלריה בהריון. גם אותה, עדיף לקחת בטרימסטר השני והלאה, יש להיוועץ ברופא הנשים וכן ברופא ממרפאת מטיילים, ולהשתמש באמצעים מקסימלים למניעת עקיצות יתושים.
- הריון כרוך בסיכון מוגבר להתהוות קרישי דם ברגליים ובתסחיפים ריאתיים. עובדה זו רלוונטית במיוחד לנוסעות בהריון הטסות טיסות ארוכות, שבמהלכן כדאי לבצע תרגילים המפעילים את הרגליים ולזוז הרבה.
- כל הנאמר לגבי הגיינת מזון ומים בחו"ל, חשוב פי כמה אצל נשים בהריון: התייבשות כתוצאה משלשולים ומהקאות עלולה להיות מסוכנת ולהוביל לנפילת לחץ הדם וללידות מוקדמות.
- כדאי להצטייד מראש בתמיסות ORS - oral rehydration solution (ניתן לרכוש בכל בית מרקחת). אם השלשולים מלווים בחום, התרופה האנטיביוטית המותרת בהריון הינה אזיתרומיצין - בניגוד לציפרוקסין או לטאריויד, המומלצות בדר"כ למטיילים ושאינן בטוחות בהריון.
- מצבים אצל אשה הרה בטיול שדורשים פניה לעזרה רפואית הינם: דימום לדני, צירים, כאביבטן, פקיעת קרומים ("ירידת מים"), נפיחות/בצקת קיצונית ברגליים, כאבי ראש או הפרעות ראייה חדשות.
- ולסיום תזכורת - בהריון לא מבצעים פעילויות אתגריות - לא מטיילים בגובה רב, לא עושים סקי ולא צוללים. די ברור לא?
לקביעת תור למרפאה למחלות מטיילים במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), ניתן להתקשר לטלפון: 03-6974347.