זירוז לידה מתי וכיצד מתבצע


דואר אלקטרוני וואטסאפ לינקדאין פייסבוק

החשת לידה (זירוז) מתבצעת במקרים בהם אובחנו סיבות אימהיות או עובריות המצדיקות אותו. על הסיבות, השיטות הקיימות ומידת ההצלחה. לעתים, מתעורר הצורך לסיים את ההריון לפני שמתפתחת לידה באופן עצמאי, באמצעות זירוז לידה. גם לתהליך הזירוז עצמו עלולים להתלוות סיבוכים ולכן הוא מתבצע לאחר שיקול דעת והערכה יסודית של כל הצוות המיילד.


מתי מתבצע זירוז לידה?
סיבות אימהיות:

ירידת מים ממושכת, מבלי שמתפתחים צירים.
עלייה קיצונית בלחץ הדם של האם.
גרד קיצוני של האישה בסוף ההריון.
כאשר מתגלה מחלה אצל האישה והמשך ההריון עלול לסכן את חייה.
סוכרת הריונית המטופלת בדיאטה או אינסולין.
סיבות עובריות:

גדילת העובר ברחם אינה תואמת את העקומה התחתונה של הסטטיסטיקה, והעובר קטן לשבוע ההריון.
מוניטור שאינו משביע רצון.
מיעוט מי שפיר.
הריון עודף - סיום 41+3 שבועות הריון.
הפחתה בתנועות עובר.

שיטות לביצוע זירוז לידה
סוג הזירוז נקבע בהתאם לתנאים בצוואר הרחם ולסיבה בעטיה הוחלט על הזירוז. חשוב לדעת, שביצוע זירוז הוא ניסיון לגרום לאישה ללדת (בשונה ממהלך בו אישה מגיעה עם צירים ופתיחת צוואר הרחם). לעתים הזירוז מצליח כבר בפעם הראשונה שמנסים, ולעתים יש צורך בביצוע הפסקה של כמה שעות ובניסיון נוסף. הפסקה בזירוז תתאפשר לאחר ביצוע הערכה מחודשת, כאשר לא נשקפת סכנה לאישה או לעובר. משך הזמן שבו מתבצע זירוז שונה בין אישה לאישה, ובהתאם לתחושותיה תוכל להקל על עצמה בשיטות טבעיות או תרופתיות.


להלן שיטות הזירוז המקובלות:

טבליה של הורמון פרוסטגלנדין: כאשר צוואר הרחם סגור וארוך, ניתן לגרום לזירוז הלידה באמצעות מתן פרוסטגלנדינים, שמטרתם לגרום לצוואר הרחם להתקצר ולהיפתח מהר יותר לקראת הלידה. בטיפול מסוג זה יכולים להופיע צירים כבר שעתיים לאחר מתן התרופה.
בלון: החדרת בלון קטן לצוואר הרחם. הבלון גורם לפתיחה הדרגתית של צוואר הרחם.
פיטוצין: כאשר צוואר הרחם פתוח ומחוק, ניתן לזרז את הלידה באמצעות פיטוצין, שהוא חומר שגורם לכיווץ הרחם ולהופעת צירים. הטיפול יתבצע בחדר הלידה, והחומר יוזרק באמצעות עירוי בצורה מבוקרת המאפשרת לחשב את כמותו. בשיטה זו, היולדת תהיה מחוברת למוניטור במשך כל התהליך.
פקיעה מלאכותית של קרום מי השפיר: פעולה הניתנת לביצוע רק כאשר צוואר הרחם פתוח והעובר נמצא במצג ראש. היא מתבצעת על ידי החדרת מכשיר דק דרך הנרתיק, הגורם לפקיעת הקרומים ולירידת מי השפיר. ניתן לפקוע את הקרומים לפני תחילת הצירים, או כאשר החלו הצירים הראשונים וקרום מי השפיר עדיין לא נבקע. תהליך פקיעת הקרומים לא אמור לגרום לכאב.
קילוף הקרום הצווארי (סטריפינג): פעולה הניתנת לביצוע כאשר צוואר הרחם פתוח, ובמהלכה מופרדים קרומי השק העוברי מדופן הרחם. קילוף הקרום הצווארי, גורם להשתחררות של פרוסטגלנדינים, אשר מחישים את הופעת הצירים. התהליך הוכח כיעיל מאד ומיד לאחר ביצועו עשוי להופיע דמם נרתיקי.
בית החולים "ליס" פותח את מיון היולדות בפני נשים בשבוע ה-40 ומעלה, למעקב והשגחה אחר התפתחות ההריון העוד, במטרה לאבחן מצבים הדורשים התערבות רפואית מיידית. השירות ניתן חינם וללא טופס 17 לכלל הנשים מכל קופות החולים.
ליצירת קשר, טלפון: 03-6925678.