הרדמה - יולדות

הרדמה מיילדותית בביה"ח "ליס" ליולדות ונשים

ביחידה להרדמה מיילדותית בביה"ח "ליס" ליולדות ונשים צוות רופאים מרדימים המיומנים בהרדמה ואלחוש במיילדות ובקיאים בבעיות הקשורות ליולדת.

היחידה להרדמה מיילדותית בביה"ח "ליס" ליולדות ונשים הינה חלק ממחלקת ההרדמה של המרכז הרפואי. יחד עם זאת, עובדים בה רופאים מרדימים המיומנים בהרדמה ואלחוש במיילדות ובקיאים בבעיות הקשורות ליולדת.

הרופאים המרדימים ביחידה להרדמה מיילדותית מספקים מענה לכל הנשים אשר רוצות לקבל אלחוש ללידה בבית החולים, או אשר עוברות ניתוח קיסרי, דחוף או מתוכנן.

רופאי היחידה מאיישים 16 חדרי לידה, 4 חדרי ניתוח - מהם אחד פנוי בכל שעות היממה לניתוחים דחופים, 2 חדרי התעוררות שלאחר ניתוח, מרפאת ייעוץ הרדמה לפני לידה וכן מבצעים ייעוצים במחלקות.


רופא מרדים בחדר לידה
הרופאים המרדימים מאיישים את חדרי הלידה 24 שעות ביממה, רופא מרדים יגיע לכל יולדת המבקשת התייעצות לגבי אלחוש אפידורלי בחדר לידה, או אלחוש והרדמה בעת ניתוח קיסרי, דחוף או מתוכנן.


מהו אפידורל?
זהו חלל באזור עמוד השדרה אליו מזריקים את החומרים המאלחשים, על מנת לשכך כאבים.
המוח וחוט השדרה בהמשכו, נמצאים בתוך נוזל (הנוזל של עמוד השדרה). נוזל זה נתון בתוך ״שקית״ הנקראת דורה
החלל שמחוץ לדורה נקרא: החלל אפידורלי. זהו המקום שאליו מוחדרת מחט חלולה שדרכה מוחדרת צינורית דקה (קטטר), דרכה מוזלפים בהמשך חומרים שגורמים לכך שלא יכאב.


נהוג לקרוא לפעולה זו: ״אפידורל״. לכל אפידורל נדרש וריד פתוח. ניתן לבצע אותו בשכיבה על הצד במנח עוברי עם עזרת המילדת או בישיבה תוך כדי רכינה. התהליך מבוצע אחרי הקדמה מקומית של העור ומהלך המחט. יש להשתדל ולהמנע מתזוזה כדי להמנע מחדירת המחט לתעלת השדרה שכן אז את עלולה לסבול מכאב ראש טורדני. הקטטר מודבק לקיבוע לעור הגב ואת תוכלי לנוע. המרדים יוודא את יעילות האלחוש עי בדיקת תחושה לקור ולחץ דמך יימדד מספר פעמים. לעתים תידרש החדרה נוספת. במהלך הלידה תוכלי לקבל תוספות מאלחש דרך הצינורית הן בהזרקה או באופן מתמשך כמו דרך הוריד. זה נקרא top-up וpcea-patient controlled epidural analgesia שאת יכולה לתת לעצמך דרך משאבה. האפידורל משכך כאבי צירים ולידה אך ניתן לכוונון לתת הרגשת לחץ בצירים בלידה עצמה(אך לא בצורה מושלמת ולכן יכול להיות כאב בלידה עצמה). כיום יש הרבה פחות חולשת שרירים או שיתוק וכן תוכלי להניק את הרך הנולד.
יולדת המבקשת לקבל ״אפידורל״ בזמן הלידה, תתבקש לקרוא את טופס ההסכמה המצורף ולחתום על שקראה והבינה את כל הקשור לאפידורל ואת הסיבוכים האפשריים והיא מבקשת אפידורל ונותנת את הסכמתה לטיפול.

השלב השני של הלידה (בו צואר הרחם מורחב מקסימלית) מתארך ויתכן ותזדקקי לתרופות לחיזוק הצירים (פיטוצין). חולשה בשרירי הרגלים וירידה בלחץ הדם יחד עם קושי בהטלת שתן(קטטר) ואולי גרד וחום גופך יעלה. באחוז מהאפידורלים יש ניקוב של תעלת השדרה שיכול לגרום לכאב ראש קשה ומתמשך אם לא יטופל.המרדים אז יסביר ויטפל. לעתים נדירות ביותר-1:24000 נגרם נזק לעצבי הרגל (חולשה או נימול של הרגל) אולם גם ללא אפידורל תופעת הלואי הזאת נצפית ב 1:2500 יולדות. אין כל עדות לדלקת בעצבי הגב מאפידורל

בבית החולים ״ליס״ מתבצעות מידי שנה כ 12.000 לידות, מהן יותר מ 7.500 לידות עם אלחוש אפידורלי.
האפידורל או כפי שאנו קוראים לו: ה״אפיקל״ מתבצע עם חומרי ההרדמה בריכוז נמוך, דבר המאפשר השפעה מינימלית ביותר על השרירים אם בכלל. כך יש ליולדת אפשרות להשתתף להזיז את הרגלים בהיותה במיטה ולבצע לידה במלוא כוחה, ללא חולשה שרירית, כך שההרדמה לא תהיה זו שתגרום להתערבות מכשירנית או ניתוח קיסרי במקום לידה רגילה.

 

מרפאת הרדמה/טרום הרדמה - ליולדות
כל יולדת המעוניינת, יכולה להגיע למרפאת טרום הרדמה ולהיבדק על ידי רופא מרדים. הייעוץ הוא בין השאר לגבי האפשרות לקבל אלחוש אפידורלי בלידה, המלצות לגבי סוג האלחוש המתאים להן בלידה, או סוג ההרדמה לניתוח (הרדמה אזורית או הרדמה כללית) והכנתה לצורך הבאתה למצב רפואי אופטימלי לקראת הלידה או הניתוח הקיסרי מבחינת ההרדמה.

 

איזו יולדת, רצוי שתגיע למרפאה ?
לנשים אשר להן יש בעיות גב או עקמת, בין אם עברו ניתוחי גב או לאו, לנשים עם בעיות נוירולוגיות, עם או בלי חסרים נוירולוגיים, נשים עם הפרעות בתפקודי קרישה או נשים המקבלות חומר לדילול דם, אם יש זיהום מפושט או זיהום באזור הגב התחתון שהוא האזור בו מוחדרת המחט, נשים אשר סובלות ממחלות כרוניות, או כאלה שהייתה להן או למשפחתן בעיה בהרדמה או באלחוש.
על היולדת להצטייד בכל הנתונים הרפואיים שברשותה ולהביא עמה בדיקות, צילומים הדמיות ופיענוחים

שאלות נפוצות

האפידורל הניתן במשך הלידה בשלב של לידה פעילה, אינו גורם לעיכוב של הלידה. 

אם זהו הטיפול היחיד והמינון הוא מתחת ל 100 מ״ג ליום

רוב הנשים כן יכולות. נשים הסובלות מבעיות בגב שמלוות בנזקים נוירולוגיים או נשים שעברו ניתוחי גב, הפרעות בתפקודי קרישה, זיהום מפושט או זיהום באזור החדרת המחט, וכן נשים שמקבלות חומר לדילול הדם. ניתן בכל עת להיוועץ עם רופא לגבי היתרונות והחסרונות של קבלת האפידורל וכן אם ניתן או לבצעו. (קיימת מרפאה להרדמה להריון בר סיכון במרכז בריאות האישה) 

כל פרט בריאותי בעבר ובהווה חשוב. אם יש דימומים חריגים, רגישויות, מחלות בעבר ובהווה, חוות דעת של מומחים, בעיות נוירולוגית או בעיות שיניים וכו׳

כיוון שבזמן הצירים הכאבים והתרגשות סביב הלידה קיימת האפשרות לשכוח, רצוי להכין מראש  עוד בבית, דף ועליו לרשום את כל ההיסטוריה הרפואית שלך: מחלות, ניתוחים, רגישויות לתרופות, בעיות גב, רשימת תרופות שאת לוקחת, בדיקות, ייעוצים עם רופאים, מעקבים, וכן את כל הצילומים וההדמיות CT MRI  כולל פיענוחים, בעיות בעבר בהרדמה או סיבוכים, הפרעות בתפקודי קרישה, חוסר של פקטורי קרישה, בדיקות עדכניות וכו׳.

לניתוח קיסרי ניתן לבצע הרדמה אזורית (ספינלית או אפידורלית) או הרדמה כללית. 
הרוב המוחלט של הניתוחים הקיסריים מתבצעים כיום תחת הרדמה ספינלית (אזורית). סוג ההרדמה נקבע לפי מצבה של היולדת והעובר וסיבת הניתוח הקיסרי, המרדים  בהסכמתה של היולדת ובהתחשבות בנסיבות בניתוח יחליט על השיטה הבטוחה ביותר ליולדת ולמצבה: הרדמה אזורית, שהיא הרדמה של פלג הגוף התחתון (אפידורלית או ספינאלית) או הרדמה כללית של כל הגוף.  בכל מקרה הרופא המרדים ידבר עם היולדת לפני ההרדמה ויימצא ליד היולדת בחדר הניתוח במשך כל הניתוח.

לעומת האפידורלית בה חומרי ההרדמה ניתנים מחוץ לדורה, בהרדמה ספינלית אנו דוקרים את הדורה עם מחט דקה במיוחד ואל תוך הנוזל הספינלי מחדירים חומרי ההרדמה בכמות קטנה בהרבה מזו של האפידורל. לשיטה זו יש יתרונות ובין השאר מדובר בדקירה עם מחט דקה מאוד וההשפעה היא מידית  כך שמיד לאחר סיום ההזרקה ניתן להתחיל בניתוח. 

}