מרפאת מעקב הריונות תאומים

​הריון מרובה עוברים נוסף לכך שהוא מהווה שמחה כפולה ומכופלת, גם טומן בחובו סיכונים נוספים לאלה של הריון יחיד ועל כן יש צורך במעקב המותאם לצרכים היחודיים של הריון תאומים. בבית החולים ליס ליולדות ונשים פועלת מרפאה יעודית למעקב הריונות תאומים. במרפאה צוות רב-תחומי שיתמוך בך במהלך ההריון במטרה לתת אבחון, ליווי, וטיפול רפואי מצויין.

מה השכיחות של הריונות תאומים?
הריון תאומים ספונטני מתרחש בשכיחות של כ-1:80 הריונות. באופן כללי ניתן לומר שהתופעה של תאומים לא זהים היא שכיחה הרבה יותר מאשר תאומים זהים - מכלל הלידות, השיעור הוא 1% של לידות תאומים לא זהים (הסיבה העיקרית היא שבטיפולי פוריות הסיכוי לכך עולה) וכ - 0.3% של תאומים זהים.


אלו סוגי הריונות תאומים ישנם?

ניתן לחלק את הריונות התאומים באופן הבא:

חלוקה ראשונה - האם התאומים זהים או לא זהים?

תאומים זהים (מונוזיגוטיים) הם תאומים שנוצרו על ידי הפרייה של ביצית אחת על ידי זרע אחד, כאשר התא המשותף שנוצר מהם (הנקרא זיגוטה), נחלק בשלב כלשהו לשניים - ובהמשך כל אחד מן החלקים הללו יתפתח לעובר בפני עצמו. התאומים הם זהים משום שהם חולקים לא רק זמן משותף ברחם אמם, אלא משום שהם נושאים מטען גנטי זהה. הם בני אותו מין וזהים חיצונית (כמעט לגמרי) בעת הלידה.

תאומים שאינם זהים (דיזיגוטיים) הם למעשה אחים אשר חולקים אותו זמן ברחם אמם. הם נוצרים משני אירועי הפריה נפרדים - 2 זרעים המפרים שתי ביציות באותו המחזור החודשי. משום כך, הם אינם חולקים את אותו מטען גנטי, הם אינם זהים אלא דומים זה לזה כמו שני אחים שנולדו בהפרש של מספר שנים זה מזה.

חלוקה שניה - כמה שליות וכמה שקי הריון קיימים בהריון?

חלוקה נוספת הרלוונטית יותר לצפי מהלך הריון תאומים היא חלוקה לפי מספר השליות המזינות את העוברים (כוריוניסטי) ומספר השקים בהם נמצאים התאומים ברחם (אמניוניסיטי).

תאומים שאינם זהים לעולם ישהו בשני שקים נפרדים ויוזנו על ידי שתי שליות נפרדות (בי-כוריאליים, בי אמניוטים).
לעומתם, בתאומים זהים ( שמקורם מאותו תא ביצית מופרה) מספר השליות ומספר שקי ההריון נקבעים בהתאם ליום בו ארעה חלוקת תא הביצית המופרה לתאומים.

האפשרויות הקיימות :

  • ביכוריאלים-ביאמניוטים- נמצאים בשני שקים שונים ומוזנים על ידי שתי שליות נפרדות.
  • מונוכוריאלים-ביאמניוטים- נמצאים בשני שקים שונים אולם מוזנים על ידי שליה אחת משותפת.
  • מונוכוריאלים-מונואמניוטים- נמצאים בשק אחד ומוזנים על ידי אותה השליה.

    חלוקה זו משמעותית ביותר עבור מעקב ההריון כיוון שמספר השליות ושקי ההריון קובע את הסיכונים השונים אליהם חשופים העוברים במהלך ההריון, ובהתאם לאלו נקבעים תדירות ואופי המעקב.

אלו סיכונים קיימים בהריון תאומים?
הריון תאומים חשוף לסיכונים מיילדותיים מוגברים והעיקרים שביניהם:

  • לידה מוקדמת - זהו גורם הסיכון המרכזי בהריון מרובה עוברים. בהריון יחיד משך ההריון הממוצע הוא 40 שבועות בהריון תאומים משך ההריון הממוצע הוא 36 שבועות ובשלישיה - 33 שבועות.
  • לידה מוקדמת כרוכה בשיעור גבוה יותר של סיבוכים בתקופה הסמוכה ללידה ובהמשך החיים. כמעט מחצית מהריונות התאומים מסתיימים בלידה מוקדמת (לפני שבוע 34), ובמקרים מסוימים זו יכולה להיות לידה מוקדמת מאוד (לפני שבוע 28 ואף מוקדם יותר) המובילה לאשפוז ממושך בפגיה וסיבוכי פגות קשים בהמשך החיים. למרות שמטרת המעקב היא לאפשר לידה סמוכה למועד ככל הניתן, יש לציין כי עד היום לא נמצא טיפול המאפשר מניעה או עצירת לידה מוקדמת בהריונות תאומים.
  • סיבוכים אימהיים - קיים שיעור גבוה יותר של מחלות אימהיות המאובחנות בקרב נשים הנשואות תאומים כגון: סכרת הריון, רעלת הריון, אנמיה ועוד.
  • סיבוכים עובריים - קיימת עליה שכיחות מומים עובריים בהריונות תאומים, וכן להפרעות בגדילת העוברים. כמו כן קיימים סיבוכים עובריים האופיניים להריונות תאומים בהן השליה משותפת לשני העוברים, או שק ההריון משותף לפני העוברים.

תזונה ועליה במשקל
כמקובל לחשוב, בהריונות מרובה עוברים העליה הצפויה במשקל היא גדולה מאשר בהריון יחיד והצרכים התזונתיים שונים ומאתגרים מאשר בהריון יחיד. ככלל בראייתנו תזונה מהווה נדבך חשוב של מעקב ההריון במטרה להביא לייטוב התזונה האמהית והעוברית מחד, ושמירה על מטרות מוגדרות של עליה במשקל האם. במרפאה דיאטנית הנותנת ייעוץ המיועד למצב הייחודי של הריונות תאומים.


מעקב ההריון ותכנון הלידה
מעקב ההריון מורכב ממעקב אחות, תזונאית, מעקב באמצעות אולטרה סאונד וסיכום הפגישה על ידי רופא המעקב.
לכל מפגש במהלך ההריון מטרות קבועות מוגדרות מראש, וכן התייחסות לנתונים המשתנים העולים מן המעקב.

מפגש ראשון - בשליש הראשון להריון
במפגש זה מבוצעת בדיקת אולטרה סאונד הקובעת את מספר השליות, מספר שקי ההריון ומספר העוברים בכל שק הריון. הרופא מתשאל את האישה ההרה בנוגע להיסטוריה הרפואית והמיילדותית שלה. נקבע טיפול במידת הצורך, מבוצעים ייעוצים של מומחי בית החולים בהתאם לצורך במידה ועולה ונקבעת תכיפות מפגשי מעקב ההריון בהתאם למאפייני ההריון והרקע הרפואי.

בהמשך מפגשים שיכללו בדיקות סקר לפי הצורך ובחירת המטופלת:
שליש ראשון: שקיפות עורפית / דנ"א עוברי בדם האם / בירור גנטי לפי הצורך / סיסי שליה
שליש שני: דיקור מי שפיר / סקירת מערכות מוקדמת / סקירת מערכות מורחבת
מפגשים בשליש השלישי: מעקבי גדילה ואורך צוואר הרחם- בהתאם למהלך, לרקע, ולסוג הריון התאומים.
בניית תכנית לידה בהתאמה אישית ותוך תיאום צפיות.

כיצד כדאי ללדת?
תכנון הלידה בהריון תאומים מורכב. מועד הלידה מתוכנן בהתאם לסוג ומהלך הריון התאומים. אנו מקדישים מפגש במהלך מעקב ההריון לשיחה מפורטת לגבי היתרונות והחסרונות של לידה נרתיקית מול האפשרות של לידה בניתוח קיסרי.

באופן כללי ניתן לומר שהדבר תלוי בראש ובראשונה ברצון היולדת. מבחינת רפואית הדבר תלוי בין גורמים נוספים בראש ובראשונה באופן בו שוכבים העוברים ברחם האם - אם העובר הראשון (המוביל) נמצא במצג ראש (קיים בכ־70% מלידות התאומים) ניתן לאפשר לידה נרתיקית. הדבר נכון גם במצב שבו העובר המוביל הוא במצג ראש ואילו השני במצג עכוז. במידה שהעובר המוביל נמצא במצג עכוז יש ללדת בניתוח קיסרי. כמובן שקיימים שיקולים מילדותיים ואישיים נוספים, על כן מתקיים דיון פרטני לגופו של הריון עם כל יולדת

}