הימנעות משלשולים במהלך טיול בחו"ל


דואר אלקטרוני וואטסאפ לינקדאין פייסבוק

"שלשול הנוסע" (Traveler's diarrhea) תוקף עד 60% מהמטיילים הנוסעים למדינות מתפתחות. השלשול נגרם כתוצאה מצריכת מזון ו/או מים מזוהמים בחידקים (המקרה השכיח יותר) או בטפילי מעיים שונים (פחות שכיח). בממוצע, המחלה אורכת 3-4 ימים אך היא עלולה להימשך גם יותר.

הקפדה על הכללים הבאים תאפשר לצמצם ואף למנוע את הסיכוי לסבול משלשול במהלך הטיול:

  • חשוב מאוד להקפיד על רחיצת ידיים במים וסבון לעיתים קרובות, במיוחד לפני אכילה ואחרי הביקור בשירותים.
  • יש להימנע משתיית מי ברז ומשמוש בקוביות קרח, שבדרך כלל עשויות ממי ברז.
  • מומלץ לשתות פחיות משקה סגורות. ניתן לשתות מים מינרלים, אולם יש לשם לב שהבקבוק חתום ולא נפתח בעבר.
    ניתן לחטא מים במספר דרכים:
  • הרתחה: הרתיחו את המים עד להופעת בועות גדולות, קררו ושתו. במקומות גבוהים במיוחד יש להרתיח את המים במשך כ-3 דקות.
  • חיטוי כימי באמצעות יוד על בסיס אלכוהול 2-2.5% (Tincture of Iodine): יש להוסיף 5 טיפות מהחומר לליטר מים, לערבב ולהמתין 30 דקות לפני השתייה. במידה והמים עכורים או קרים מאוד, יש להוסיף 10 טיפות יוד במקום 5 טיפות ולהמתין מספר שעות עד לשתיה. בגמר הטיפול מומלץ להוסיף לכל ליטר 50 מ"ג של ויטמין C על מנת לבטל את טעם הלוואי של היוד.
  • חיטוי באמצעות טבליות יוד לחיטוי מים: יש לפעול על פי הוראות היצרן.

השימוש ביוד אסור לסובלים מהפרעה בתפקוד בלוטת המגן (תירואיד), לרגישים ליוד ולנשים בהריון!!!

  • טבליות כלור: פחות יעילות מיוד בחיטוי מים, ולכן פחות מומלצות.
  • סינון: סינון המים באמצעות פילטרים בעובי 0.2 מיקרון יסננו את רוב מחוללי השלשולים, אך עדיין רצוי לחטא את המים ביוד לאחר סינון.
  • מומלץ להימנע מאכילה בדוכני מזון ברחוב או בשווקים, גם אם התושבים המקומיים אוכלים במקום. תנאי ההיגיינה במקומות אלו עלולים להיות ירודים והסיכוי להדבק במזהמי מעיים גבוה:
  • פירות וירקות עם קליפה נחשבים בטוחים יותר למאכל, לאחר קילוף הקליפה. פירות וירקות שאינן ניתנים לקילוף יש לשטוף היטב במים "בטוחים" (מים מינרלים או שעברו חיטוי כמפורט) ובסבון.
  • בשר ודגים: יש לאכול רק אחרי בישול כהלכה, כאשר התבשיל חם. רצוי להימנע מאכילת בשר טחון ומאכלי ים.
  • חלב וביצים: מומלץ לאכול ביצים מבושלות ולא עשויות חלקית (כמו ביצת עין). כדאי להימנע מקינוחים וממאכלים על בסיס חלב וביצים שלא בושלו – לרבות גלידה. היזהרו ממוצרי חלב שלא עברו פיסטור! אם יש חשש לגבי פיסטורו של החלב, יש להרתיחו לפני השתייה.

מהו הטיפול המומלץ בשלשול, לאחר שכבר החל?

רוב מקרי השלשול חולפים מאליהם תוך מספר ימים. במקרים קשים יותר רצוי לטפל במצב, בהתאם לחומרת המצב:

  • שלשול קל - צואה רכה או שלשול עד 3 פעמים ביום, ללא חום וללא כאבי בטן. הטיפול: שתייה מרובה, רצוי עם תכשיר למניעת התייבשות (כמפורט למטה). אפשר להשתמש בקלבטן או באימודיום (למשך עד 48 שעות). אין צורך באנטיביוטיקה.

  • שלשול בינוני-קשה - שלשלול מיימי, לעיתים עם דם או ריר, מעל 3 פעמים ביום. יתכנו חום וכאבי בטן. הטיפול: שתייה מרובה, רצוי עם תכשיר למניעת התייבשות, אנטיביוטיקה ואימודיום (למשך עד 72 שעות). להימנע מאימודיום כשיש דם או ריר בצואה, או חום מעל 38.

במרבית המקרים, הטיפול צפוי להביא לשיפור תוך יום והפסקת השלשול תוך שלושה ימים. אם התופעות ממשיכות או מחמירות יש להגיע לרופא!


פירוט התרופות נגד שלשול