כירורגיה פלסטית
חודש המודעות הבינלאומי לסרטן השד
מה התחדש בשנים האחרונות בטיפול במחלה, איך התרופות החדשות יודעות לפגוע רק בתא הסרטני ולמה חשוב שהטיפול יהיה רב-תחומי
מהו הדבר הראשון שיש להבין בטיפול בסרטן השד?
"חשוב להבין שסרטן השד היא מחלה רב תחומית, ולכן הטיפול בה לא יכול להיות רק אצל מנתח, מקרין או אונקולוג, אלא אצל צוות שלם של רופאים מתחומים שונים. אם הצוות הרב תחומי יודע לעבוד יחד, תהיה לכך ההשפעה מאוד טובה על המטופלת. אחת החוזקות של איכילוב כמרכז שלישוני (מרכז שהרופאים בו מתמחים בגזרות רבות של תחומי ההתמחות) ואקדמי הוא שכל חולה, מהאישה עם המצב הפשוט ביותר ועד לזאת עם המצב הכי מורכב, מוצגת בפורום רב תחומי המתקיים על בסיס שבועי".
מי יושב בצוות?
"יושבים הכירורגים, אונקולוגים, פתולוגים, מקריני שד ומומחי הדמיית שד. לפעמים אם נדרש גם יושבים גם מומחי פלסטיקה, גסטרו, המטולוגיה ועוד".
יש ויכוחים?
"ודאי, יש ויכוחים ודיונים רבים. יש, למשל, גידולים מורכבים שלא תמיד ברור מיד מה לעשות איתם ויש צדדים לכאן ולכאן. למשל, האם להתחיל בניתוח או אולי להתחיל בטיפול כימותרפי, האם יש לעשות ניתוח מסוים שידרוש הקרנה מול ניתוח אחר שלא ידרוש. זה הבסיס לטיפול באונקולוגיה, כל חולה שמגיעה עוברת 20 עיניים שמעירים את הערותיהם, מה שמייצר לכידות מערכתית לטובת החולה".
איך מתחיל המסע של המטופלת שאובחנה כחולת סרטן השד?
"זה תלוי איך זה התגלה. לפעמים זה מתחיל אצל הכירורג שד, לפעמים זה מתגלה בממוגרפיה שגרתית. זהו בדרך כלל השלב הראשון. לפי הממצא מערבים את האונקולוג לפני או אחרי הניתוח, בהתאם למאפייני הגידול והמקרה הספציפי"
מהם השלבים של המחלה?
"השלבים הראשונים (סטייג'ס) 1 עד 3, הם השלבים שניתנים לריפוי באמצעות ניתוח, טיפולים אונקולוגיים - כימותרפיים או ביולוגיים וקרינה. חולות שמגיעות לשלב 4 יהיו בעיקר בפיקוח האונקולוגי. לפעמים מעורבים מקרינים ומנתחים, אבל פחות.
שלב 4 הוא שלב גרורתי שלא ניתן לריפוי, אך לשמחתנו, משך השנים שניתן לחיות איתו עולה עם הזמן".
מהם סוגי הגידולים?
"כדי לפשט את הדברים נסביר שיש כמה סוגי גידולים השונים במבנה שלהם מבחינה ביולוגית. יש גידולים סרטניים שחיוביים לקולטן, לאסטרוגן, והם נקראים ER פוזיטיב. יש גידולים שנקראים HER-2 פוזיטיב (גידולים בעלי רמה גבוהה של החלבון הזה) ויש סוג שלישי שנקרא טריפל נגטיב שלא מבטאים את החלבונים המדוברים וגם לא את הקולטן לפרוגסטרון (שבדרך כלל הולך עם אסטרוגן).
היום קשה להגיד איזה גידול הוא הכי גרוע לחולה, מכיוון שהטיפולים כל כך השתפרו בשנים האחרונות. גידול מסוג HER-2 הוא דוגמה למחלה עם אחוזי ריפוי עגומים לפני 20 שנה, והיום רובן המוחלט מחלימות מהמחלה, ממש 90% אחוזי החלמה. זהו שינוי אמיתי של התמונה וגם בסטייג' 4 נשים מאריכות שנים יותר מבעבר. לכל סוג של מחלה יש טיפולים חדשים שלהם, באחרונה נכנסו תרופות ביולוגיות משולבות כימיה מסוג
Antibody Drug-Conjugates, תרופות שיודעות להיצמד ישירות לגידול ולא לשאר הגוף הבריא והן פחות רעילות ויותר יעילות, גם גורמות פחות לנשירת שיער. במקום לתת כימותרפיה לכל הגוף - נותנים ישירות לתא הסרטני. יש גם תרופות אימונולוגיות התוקפות את הגידול שנותנות גם הן תוצאות מפתיעות. חשוב לציין שבניסויים קליניים שאנחנו עורכים אנחנו מציעים תרופות בשלבים שונים של המחלה ושווה תמיד להצטרף כדי לקבל עוד מימד של טיפול, כמובן לפי המלצת האונקולוג".
מה בנושא נשירת שיער בטיפולים כימותרפיים?
"זהו עדיין נושא מאוד כאוב. כאמור, יש היום הרבה תרופות חדשות שגורמות לפחות נשירה, אבל עדיין נושא הנשירה קיים מאוד ומפריע למטופלות. הוא פוגע להן בתחושת הנשיות וגם חושף אותן".
את הולכת ברחוב וכולם יודעים מה יש לך
"בדיוק. את מסומנת. את חולה וכולם יודעים מה יש לך בכל מקום שאת הולכת".
מהם הפתרונות?
"ראשית, הרמה של הפאות משיער טבעי כל כך גבוהה היום שבאמת, שלא כמו בעבר, קשה לזהות שמדובר בפאה ויש גם עזרה במימון ועמותות שמאוד מסייעות לנשים. יש גם "כובע קרח" שחובשים בזמן הכימו והוא מקרר את הקרקפת ומסייע בחלק מהמקרים למנוע את הנשירה. באחרונה גם ניתן ליבא באופן אישי מערכת למניעת נשירה הידועה בשם "פינגווין" וחלק מהנשים משתמשות בה בהצלחה רבה. נקווה שבעתיד השילוב של כובע קרח עם התרופות החדשות בכלל ימנעו את הנשירה".