בדיקות תקינות ראייה ומשקפיים אצל ילדים
ליקויי ראיה אצל ילדים
הראייה שלנו מתפתחת מרגע הלידה ועד גיל 9 לערך. מכאן, ככל שליקוי הראייה או הפגם בעיניים מאובחן מוקדם יותר, כך הסיכוי שתוצאת הטיפול תהיה אפקטיבית יותר, גדלה. לעומת זאת, אבחון מאוחר עלול להקשות על תוצאות הטיפול ואף למנוע ריפוי מוחלט.
חשוב לזכור שהעין היא רק המתווכת. האיבר שקולט את המידע שמועבר מהעיניים ומעבד אותו לכדי מה שאנו רואים בכל רגע נתון, הוא כמובן המוח. מוח של ילד מתפתח ולומד כל הזמן, אך סביב סיום העשור הראשון לחיים תהליך הלמידה הזה מסתיים ומתקבע. לכן עד גיל 9 ישנו חלון זמן, שלא יחזור על עצמו, לתקן פגמים אפשריים בראייה שלנו, שנובעים מזה שהמוח לא למד לראות נכון.
חשיבות הבדיקות השגרתיות
ילדים, הן קטנטנים והן גדולים, לא מודעים לכך שהם לא רואים טוב, וגם אם כן – הם נוטים שלא לשתף את סביבתם. התמונה שנקלטת דרך העיניים שלהם, היא מה שהם מכירים ובאופן טבעי יחשבו שכך העולם צריך להיראות. איגוד רופאי העיניים בהסתדרות הרפואית ממליץ לכל ילד לעבור שלוש בדיקות עיניים שגרתיות על ידי רופא עיניים ילדים במהלך הילדות : בגיל 6 חודשים (ולא יאוחר מגיל שנה), בגיל 3, ובגיל 6. מטרת הבדיקות הללו היא לוודא שהעיניים בריאות, עובדות בשיתוף פעולה ביניהן ושהמוח לומד לראות ברזולוציה מקסימלית. כמו כן, נועדו הבדיקות לזהות מצבים בהם ילדים זקוקים למשקפיים על מנת לראות טוב יותר ולאבחן מחלות עיניים והפרעות מבניות שלא זוהו עד כה.
פרט לאותן בדיקות שגרתיות, מומלץ להביא ילדים לבדיקת עיניים אצל רופא עיניים ילדים אם נראה שהם מסנוורים מאוד, נתקלים בחפצים, מתקשים בזיהוי וראיה מקרוב או מרחוק, ילדים שדומעים לעיתים קרובות, ממצמצים הרבה, או נוטים לשפשף את העיניים. כמו כן, כל חשד לפזילה, תנועתיות לא תקינה של העיניים, שינוי במנח העפעפיים או גודל האישונים, רושם שהעיניים ״גדלות״, או עיניים מגורות ואדומות – אף אלו מצבים הדורשים בדיקה דחופה.
הרכבת משקפיים
הורים רבים חוששים מבדיקת עיניים עבור ילדיהם, בין השאר מהחשש שבדיקה תוביל לכך שהילד ייאלץ להרכיב משקפיים. אחת ההסתייגות הבולטת ביותר של הורים מכך שילדיהם ירכיבו משקפיים היא החשש מתגובת הסביבה. המציאות מראה כי לחשש אין אחיזה במציאות. כיום, בעיקר עם העלייה המגמתית בשיעור מרכיבי המשקפיים בקרב ילדים והמודעות לחשיבות הבדיקות, חברת הילדים מקבלת בקלות רבה יותר את המראה של ילדים המרכיבים משקפיים, ללא השפעה על מעמדם החברתי. דאגה נוספת של הורים רבים, היא שמספר המשקפיים יעלה ככל שהילד ירכיב זמן ארוך יותר משקפיים. על פי מחקרים בנושא, ניתן לומר שכשמרשם עדשות המשקפיים הותאם באופן נכון ומדויק לצרכי הילד, הרכבתם לא תשפיע לרעה על שינוי מספר המשקפיים. המרכיב שכן משפיע על גדילת המספר הוא בראש ובראשונה גנטי ולאחר מכן, ככל הנראה, גם הרגלי היום יום של הילד, ומה לגבי התלות במשקפיים? התלות במשקפיים היא עניין של הרצון הטבעי של הילד לראות תמונה חדה ולא מטושטשת- ברגע שילד מגלה שאפשר לראות את העולם באופן ברור וחד יותר, הוא יעדיף זאת.
ישנם שני מצבים עיקריים בהם ילד יזדקק למשקפיים:
- כאשר אחת העיניים חלשה יותר מהשנייה, והמידע שמגיע ממנה למוח מטושטש מדי. מצב זה עלול לגרום למוח "להעדיף" את העין החזקה יותר וכך להוביל למצב של "עין עצלה". גם אם לשתי העיניים מרשם מאד גבוה שתיהן יעבירו תמונה מטושטשת ולכן שתיהן עשויות להיות עצלות. עין עצלה היא תופעה נפוצה - בממוצע 1 מכל 50 ילדים סובל ממנה. מצב זו עלול לפגוע בהתפתחות התקינה של הראייה.
- כאשר איכות הראייה של הילד אינה גבוהה מספיק על מנת לאפשר לו לתפקד כראוי ביום יום. כך למשל, תינוק עם קוצר ראיה סימטרי לא יקבל משקפיים ואילו ילד בכיתה א' עם אותו קוצר ראיה זהה, שאינו מסוגל לקרוא כראוי מהלוח כבר יקבל משקפיים.
בשנים האחרונות ניתן לראות עלייה בעולם ובישראל בשיעור קצרי הראיה בילדים. אמנם טרם הוכח מדעית שהחשיפה הממושכת למסכי טאבלט וסמרארטפונים גורמת לעלייה זו, אך כבר הוכח במחקרים כי שהיה בחוץ, באור שמש ולא באור מלאכותי, מעכבת את התפתחות קוצר הראיה. לכן, כשהורים שואלים מה ניתן לעשות כדי לחזק את ראיית הילדים, אני ממליצה צאו עם הילדים לשחק בגינה ולטייל, וכמובן אל תוותרו על בדיקות עיניים שגרתיות לילדיכם.