קוצר ראייה בילדים


דואר אלקטרוני וואטסאפ לינקדאין פייסבוק

​קוצר ראייה (מיופיה) הוא ליקוי ראייה בו עצמים קרובים נראים ברור אך עצמים רחוקים נראים מטושטש. בקוצר ראייה הדמות של העצמים אינה נופלת על הרשתית אלא לפניה והדבר נובע מהיחס שבין אורך גלגל העין והכוח האופטי של הקרנית והעדשה בעין. 

קוצר הראייה נמדד ביחידות של מינוס דיופטר (לדוגמא : קוצר ראייה של -3.00).ניתן לפתור את הפרעת טשטוש הראייה הנובעת מקוצר ראייה על ידי שימוש במשקפיים או עדשות מגע.

התפתחות קוצר ראיה קשורה לגורמים גנטיים, אתניים וסביבתיים. מקובל לסווג את קוצר הראייה לנמוך (עד 3.00- ) בינוני (3.00- עד 6.00-) גבוה  ( 6.00- ומעלה ).בעשורים האחרונים ישנה עלייה משמעותית בעולם בשכיחות הילדים עם קוצר הראייה  ובחומרת קוצר הראייה. מוערך שעד שנת 2050 מחצית מאוכלוסיית העולם תסבול מקוצר ראייה. קוצר ראייה מהווה גורם סיכון תלוי מספר ( ככל שקוצר הראייה גדול יותר, הסיכון גדול יותר) לסיבוכים עיניים כגון : הפרדות רשתית ,קטרקט, גלאוקומה  ופגיעה במקולה (האזור המרכזי של הראייה ברשתית). 

מסיבות אלה, בשנים האחרונות מוצעים טיפולים שונים להאטת התקדמות קוצר הראייה בילדים. חלק מהפתרונות לא עברו תיקוף מדעי!

ישנם שני רכיבים אליהם יש להתייחס כאשר בוחנים את היעילות של הטיפולים השונים: התקדמות קוצר הראייה ( עלייה ברפרקציה \ מספר) והתארכות גלגל העין (אורך אקסיאלי ). כיום, היות ואורך גלגל העין מהווה גורם סיכון עיקרי לסיבוכים בקוצר ראייה ,ניתן דגש רב להשפעת הטיפולים השונים על האטת התארכות גלגל העין.  כמו כן יש להתייחס לבטיחות ויעילות הטיפול: למשל בטיחות שימוש בעדשות מגע בילדים וכן תופעת הריבאונד, כלומר האם הפסקת הטיפול אינה גורמת לקוצר הראיה להתקדם מהר יותר. 
  
ניתן לחלק בצורה גסה את הטיפולים להאטת התקדמות קוצר ראייה ל:
  • התערבויות  התנהגותיות
  • משקפיים עם  עדשות ייעודיות 
  • טיפות אטרופין
  • אורטוקרטולוגיה
  • עדשות מגע 

התערבויות התנהגותיות- מומלץ תמיד!

פעילות מחוץ למקומות סגורים (OUT DOOR  ACTIVITY)
בעוד שישנן עדויות רבות שפעילות מרובה  מחוץ למבנים סגורים יעילה במניעת הופעת  קוצר ראייה בילדים הרי שאין מספיק  מידע באם פעילות זו יעילה בהאטת התקדמות קוצר ראייה בילדים שבהם כבר  החל  קוצר  הראייה. 

הפחתת זמן שימוש בסמארטפון, טאבלט ומשימות בטווח עבודה קרוב. 
ביצוע מטלות מקרוב  כולל קריאה  או  שימוש במסכים מקרוב  מהווים  גורם סיכון להופעת קוצר ראייה והתקדמותו בילדים . הפחתת זמן השימוש במסכים מקרוב , העדפת שימוש במסכים גדולים מרחוק ושמירה  על מרחק קריאה מינימלי עשויים לסייע במניעת הופעת קוצר הראייה והפחתת קצב התקדמותו בילדים . כמו כן מומלץ לקחת הפסקות, אפילו למס דקות בעבודה (אחת ל 20 דקות לעשות הפסקה בעבודה מקרוב ולהסתכל לרחוק- למשל דרך חלון אפילו ל20 שניות).

משקפיים עם עדשות ייעודיות

בשנים האחרונות ניתן למצוא עדשות משקפיים רבות שמשווקות בישראל במטרה להאט את התקדמות קוצר הראיה בילדים. ראוי להדגיש שרק מעט מן העדשות המשווקות עברו את כל תקופת המחקר בו הן נבדקות  וחלקן לא נחקרו כלל. ישנם שני סוגים עיקריים של עיצוב עדשות משקפיים שמיועדות להאטת התקדמות קוצר הראייה : הפחתת קונטרסט בפריפרייה של העדשה  או תיקון חיובי יותר בפריפרייה של העדשה ( ע"י הפחתה אספרית בתיקון או עדשות זעירות מרובות עם 3.50+).

בתמונה: עדשות משקפיים להאטת קוצר ראייה 


  • עדשת  משקפיים  (MiSigh (Copper vision 
עדשות אלו מבוססות על הפחתת קונטרס בפריפרייה של העדשה. נכון להיום פורסמו בצורה מלאה רק תוצאות לאחר שנה מתוך השלב הראשון של המחקר שאורכו 3 שנים. תוצאות לאחר שנה ועד 42 חודשים הוצגו בכנסים. התוצאות מצביעות על יעילות אפשרית בהאטת התקדמות קוצר הראייה והתארכות גלגל העין. 
  • עדשת  משקפיים MiyoSmart (Hoya) 
עדשות אלו מבוססות על אזור מרכזי,  בו התיקון תואם למספר , המוקף במאות סגמנטים עגולים קטנים (DIMS) עם כוח אופטי של  3.50+. נכון להיום פורסמו בצורה מלאה תוצאות מעקב לאורך 6 שנים (שנתיים מחקר ראשוני  ו 4 שנות מעקב).התוצאות מצביעות על יעילות  בהאטת התקדמות קוצר הראייה והתארכות גלגל העין ללא  תופעת ריבאונד.
  • עדשת משקפיים MyoSlow (Crystal) (מוכר גם כבדולח)
עדשות אלו מבוססת על מבנה אספרי של העדשה. נכון להיום לא פורסמו תוצאות המחקר שנערך כעת.
  • עדשת משקפיים  Optimee (Shamir) 
עדשות אלו מבוססות על העלאת כוח אופטי חיובי מהמרכז לפריפריה. נכון להיום פורסמו תוצאות מחקר של שנה בלבד.  
  • עדשת משקפיים Myocare (Ziess)
עדשות אלו מבוססות  על איזור ראייה מרכזי המוקף בטבעות צילינדריות. נכון להיום פורסמו תוצאות מחקר של שנה בלבד.  
  • עדשת משקפיים Stellest (Essilor) 
עדשות אלו מבוססת על איזור ראייה מרכזי המוקף בטבעות אספריות. נכון להיום פורסמו תוצאות מחקר של 3 שנים. התוצאות מצביעות על יעילות  בהאטת התקדמות קוצר הראייה והתארכות גלגל העין.

טיפות אטרופין

הזלפת טיפות אטרופין במינון נמוך ישירות לעין עשויה להאט את התקדמות קוצר הראייה והתארכות גלגל העין . מחקר עדכני ,אשר נמשך 5 שנים,  מצביע על כך שאטרופין  במינון  0.05% משיג את התוצאות הטיפוליות הטובות ביותר  כאשר מביאים בחשבון את תופעת הריבאונד, האטת התקדמות  המספר והתארכות גלגל העין .הטיפול בו נמשך כשנתיים  לפחות. בחלק קטן מהילדים עשויות להגרם תופעות לוואי קלות וחולפות של טשטוש ראייה וסנוור.  


אורטוקרטולוגיה

באורטוקרטולוגיה המטופל מרכיב במשך הלילה עדשת מגע קשה עם מבנה גיאומטרי הפוך על מנת לשטח באופן זמני את הקרנית. תיקון זמני של קוצר הראייה מושג על ידי הדקקות שכבת הקרנית במרכזה ועיבוי בהיקפה. מספר מחקרים הדגימו האטה משמעותית בהתקדמות קוצר הראייה  ובהתארכות גלגל העין בילדים שעברו טיפול אורטוקרטולוגיה. בשיטה זו סיכון מוגבר לדלקות עיניים העשויות במקרים נדירים לגרום לאובדן ראייה\עין. מחקרי עקבה קטנים עם מעקב של 5 שנים ויותר מצביעים על אפקט מתמשך בהאטת התארכות גלגל העין . בארה"ב עדשות   האורטוקרטולוגיה אין מאושרות בהתוויה להאטת התקדמות קוצר הראייה!  כך שהשימוש בהן למטרה זו נחשב כ  off label .


עדשות מגע

נכון לפרסום דף מידע זה קיימת רק עדשת מגע אחת ( MiSight 1 day) שקיבלה את אישור מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) להתוויה להאטת התקדמות קוצר הראייה בילדים. מדובר בעדשת מגע רכה חד פעמית ,בעלת מבנה אופטי ייחודי הכולל 2 איזורים טיפוליים עם הפחתת תיקון של 2.00 + דיופטר ,המיועדת לשימוש בילדים בגילאים 8-12  עם קוצר ראייה של  -0.75 עד 4.00- בעת התחלת הטיפול. בעדשות אלו ישנן תוצאות מחקריות של 3 שנים במחקר רנדומלי כפול סמיות  וסה"כ 7 שנים כולל מחקר המשך. התוצאות המחקריות הדגימו אפקטיביות בהאטת התקדמות קוצר הראייה והתארכות גלגל העין ללא  אפקט ריבאונד משמעותי בעת הפסקת הטיפול.

חשוב לזכור שעדשות מגע הן גוף זר המוכנס לעין ועשוי לגרום לזיהומים בקרנית. זה לא טיפול שמתאים למרבית הילדים ודורש אחריות, ארגון והגיינה גבוהה. יש צורך ללמוד להכניס ולהוציא עדשות מגע לבד, הקפדה על כללים (לא להירדם עם עדשות מגע או להיכנס איתן למים).