סרטן הפות
סרטן הפות הוא סוג של סרטן המתפתח על העור המקיף את השופכה והנרתיק, כולל הדגדגן והשפתיים. סרטן הפות נראה כמו גוש בולט או פצע באזור הפות שלא נרפא וגורם לעתים קרובות לגירוד. למרות שסרטן הפות יכול להתרחש בכל גיל, הוא מאובחן בדרך כלל אצל מבוגרות.
סרטן הפות מתפתח בדר"כ לאט ולאורך זמן. לפני שמופיעה ממאירות בפות, חלים שינויים מוקדמים בתאים. שינויים אלה מכונים לרוב "שינויים טרום-סרטניים", כלומר - תאים העלולים להתפתח לסרטן אם לא יטופלו כראוי.
גורמים העלולים להעלות את הסיכון לחלות בסרטן הפות:
- גיל - כמו במרבית מחלות הסרטן, הסיכון לחלות בסרטן רירית הרחם עולה עם הגיל.
- חשיפה לוירוס הפפילומי האנושי (Human Papilloma Virus -HPV).
- דיכוי חיסוני
- נאופלזיה תוך-אפיתליאלית של הפות (VIN) – נגע טרום סרטני.
- בעיות עור בפות כגון ליכן סקלרוזוס - דלקת כרונית בעור שגורמת לעור להיות דק ומגרד, מעלה במעט את הסיכון לסרטן הפות.
מהם התסמינים המחשידים?
- גירוד
- תחושת צריבה וכאבים בפות
- הופעת גוש, נפיחות או יבלת
- אזורים מעובים, מוגבהים, אדומים, לבנים או כהים בעור הפות
- דימום או הפרשה דמית
- כאב צורב בזמן מתן שתן
- רגישות מוגברת וכאב באזור הפות
- פצע או כיב על הפות
- שומה על הפות המשנה את צורתה או צבעה
כיצד מאבחנים את סרטן הפות?
האבחון מבוסס על בדיקה גופנית וגניקולוגית, קולפוסקופיה ולקיחת ביופסיה. כמו כן מבצעים הדמייה של האגן והבטן (באמצעות, US, CT או PET CT) ובדיקות דם הכוללות תפקודי כבד, כליה.
מה כולל הטיפול בסרטן הפות?
הטיפול במחלה יעשה באמצעות ניתוח לכריתת הגידול ולאיסוף מידע על התפשטות מיקרוסקופית של המחלה שאינה נראית לעין, כגון מחלה מיקרוסקופית בבלוטות הלימפה. ניתוחים אפשריים נוספים כוללים את כריתת הפות בשלמותו וכן בלוטות הלימפה המפשעיות. במקרים של סרטן פות מפושט, מבוצע ניתוח אקזנטרציה של האגן, במהלכו יוסרו כל האיברים הפגועים (כמו צוואר הרחם, הרחם והשחלות).
במקרים המתאימים, ניתן טיפול משלים לניתוח, אשר עשוי לכלול קרינה חיצונית, קרינה פנימית (ברכיתרפיה) וכימוטרפיה (כגון ציספלטין או פלואורואורציל).
לעיתים ניתן טיפול כימותרפי במקביל לטיפול הקרינתי, משום שסוגים מסוימים של טיפולים כימיים מעצימים את השפעתה של הקרינה. לכן, נעשה שימוש בשילוב של כימותרפיה במינונים נמוכים עם קרינה, כדי לשפר את תגובת הגידול לטיפול הקרינתי.