צ'י קונג וסרטן

עולם הריפוי בתנועה - צ'י קונג ככלי טיפולי

דואר אלקטרוני וואטסאפ לינקדאין פייסבוק

כותב המאמר: סיני הראל - מורה לצ'י קונג, מטפל ברפואה סינית (אקופונקטורה); ראש המגמה להכשרת מורים לצ'י קונג במכללת וינגייט; מנהל המרכז לצ'י קונג באגודה למלחמה בסרטן.
הקים את מגמות הצ'י קונג בבתי הספר המובילים לרפואה משלימה בארץ. מרכז את הטיפול בצ'י קונג במרכז לרפואה משולבת משלימה למטופלי סרטן.

הצ'י קונג הוא הענף האנרגטי של הרפואה הסינית, בו משולבת עבודה על גוף ונפש כאחד. מטרתו היא להכשיר ולהפגיש את המתאמן עם עולם ה"ריפוי בתנועה". 

הצ'י קונג ככלי טיפולי בעל עוצמה

הצ'י קונג הוא למעשה תרגילי תנועה, המגייסים את חוכמת ריפוי הגוף לטובתנו. העולם המערבי נחשף לצ´י קונג רק לפני 25 שנה, ועד אז נשמר בסוד במשך מאות שנים "כאוצר הלאומי", השמור ביותר בסין.
לעומת כלי ריפוי אחרים של הרפואה הסינית, הצ'י קונג יוצא דופן בדרישה למעורבות אישית של המתרגל ואפשר לכנותו "אקופונקטורה עצמית".
תרגול הצ'י קונג מונע קשת רחבה של בעיות רפואיות, וכתוצאה משמעותית גם שיפור תחושת החיוניות. תחושה זו נבנית תוך כדי תרגול: שינוי הרגלי נשימה, לימוד יציבה, גמישות גופנית, שליטה עצמית וריכוז מחשבתי.


כיצד משפיעה תנועה טיפולית על בריאותנו?

חידוד הקשב לגוף נעשה על ידי אימון יומיומי בצ'י קונג. גופנו זקוק וצמא לתקשורת עם נפשנו בכל יום, באמרו: "את זקוקה לבריאותי ואני זקוק לתשומת לבך". חוזה זה נכרת כל בוקר בין שתי הישויות. שותפות אמיצה זו אינה מובנת מאליה, והיא תנאי הכרחי.


שפת הצ'י קונג ? המרידיאנים

מהלך הלימוד יוצר תהליך הבוחן ומעצב השקפת עולם. הלימודים מלווים בהתנסות מעמיקה בהפעלה, התמרה וזרימת הצ'י בגופנו. באופן מעשי, העבודה בצ'י קונג נעשית על-פי הגילוי הייחודי לרפואה הסינית – המרידיאנים. אלו נתיבים היוצרים זיקה בין גוף לנפש. כל תנועה בצ'י קונג מבטאת ומטפלת בהיבט נפשי בו היא נוגעת. מכאן השימוש בצ'י קונג ככלי טיפולי עוצמתי במיוחד.
חכמת הצ'י קונג מגלה כי תרגילים ספציפיים מחדשים את הקשר שלנו לסדר ההרמוני של עונות השנה, ויוצרים גשר לתגובה רגשית פנימית לרחשים אלו. כל זה בשקט וללא מאמץ. חיבור זה לעוצמת הריפוי האקולוגי של כדור הארץ והיקום סביבו, יוצר התחדשות ובניית סדר חדש בביולוגיה של האדם. ההתבוננות בתהליך נקראת מדיטציה. היא בפני עצמה איננה מספקת. שילובה באימון הגוף נקרא "מדיטציה בתנועה" - וזהו הצ'י-קונג.


טיפול בסרטן בצ'י קונג

הטיפול עצמו כולל אימון ב- 4 תחומים: לימוד הרפיה, טכניקות מדיטציה, טכניקות הנעת צ'י במרידיאנים על-ידי תנועה ופילוסופיה סינית על איזון גוף נפש.
מודל "גוו לין צ'י קונג" – מודל זה, עליו מסתמך הלימוד, מבוסס על שיטה שהתקבלה כמובילה למניעת  סרטן בסין. גברת "גוו לין" שחלתה בסרטן והבריאה, בנתה שיטה המבוססת על שילוב ידע מהמסורת הסינית ומניסיון מצטבר ומתועד של השיטה, אותה מתרגילים אלפי סינים בפארקים ובכפרי בריאות בסין. השיטה מדגישה את אפשרות המניעה "בהליכה מדיטטיבית" מובנית.
במחקר שנעשה על השיטה התברר כי התמורה הגדולה ביותר התחוללה בזכות הפעילות החברתית שנוצרה בין המתרגלים בקבוצות של גברת גוו לין.


מערכת החיסון: פתרון או בעיה?

המושג "נוירו פסיכו אימונולוגיה" כבר לא זר לאוזננו. ברור כי כשל מערכת החיסון לאתר תאים סרטניים ולחסלם מהווה אתגר רפואי עולמי. ברפואה הסינית חיזוק המערכת החיסונית עומד בראש סולם ההתמודדות עם המחלה. 
הצ'י קונג דוגל באופן מוחלט בלקיחת אחריות אישית: בחיזוק ואיזון הגוף. כאן המטופל מטפל בעצמו. בהשוואה למטופל פאסיבי המטפל בדיקור או במגע. ההשפעה על הגוף והנפש עוצמתית לאין ערוך.


שפת הצ'י קונג ? המרידיאנים

המרידיאנים - המתווכים בין גוף לנפש - דרכם, במסע פנימי, קורה השינוי
שינוי מבוקר של תבניות תנועתיות יכתיב שינוי תבניות נפשי. כיצד? הפטנט הסיני הוא גילוי צופן המרידיאנים - אותם ערוצים מסתוריים המתוחים לאורך גופנו. במתיחתם ושחרורם לפי סדר מובנה, אותו ניתן ללמוד בפשטות, אנו יוצקים שינוי תבניתי במערך הפיזי והנפשי של כל אחד מאתנו. 


כשהחיים נעצרים – ניגשים לליבה, חוק המאמץ המזערי

בטיפול בצ'י קונג יש לגשת לליבת התפיסה הפילוסופית הסינית, האומרת: אם חלית אל תנסה לרפא את עצמך, מצא את המרכז שלך - והרפה. כשנתמזג עם עצמנו, ועם הטבע שסביבנו, ננצח.


צ'י קונג בשיטת חילוף העונות"

"צ'י קונג בשיטת חילוף העונות" מאגד את כל סגנונות הצ'י קונג לסדר פנימי של עונות השנה. שיטת הלימוד אינה שיטה חדשה בצ'י קונג. היא מאגדת בתוכה ארגז כלים בעל 5  מגירות (המקבילות ל- 5 היסודות של הרפואה הסינית). זהו מסע להכרה של סוגי צ'י קונג שונים, הנלמדים כל אחד בעונה המתאימה לו.